Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.

#1 Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

Dit artikel was het meest bezocht in 2021. We zullen maar meteen met de deur in huis vallen en antwoord geven op deze vraag:

Arbeidsmarktcommunicatie is structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.

Lees het volledige artikel: Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

#2 Wat is Diversity, Inclusion, Equity en Belonging nou echt?

Ook de nummer 2 op onze lijst gaat over definitie. Diversity, inclusion, equity en belonging zijn termen die veel voorbij komen in het recruitment vak én ook steeds vaker!

Diversiteit en inclusiviteit zijn ook termen die met elkaar worden verward, door elkaar gehaald of zelfs door elkaar worden gebruikt. Gelukkig hebben wij de juiste definities van deze termen voor je op een rijtje gezet.

Diversity = het bereik van menselijke verschillen, inclusief maar niet beperkt tot ras, etniciteit, geslacht, genderidentiteit, seksuele geaardheid, leeftijd, sociale klasse, fysieke capaciteiten of attributen, religieus of ethisch waardensysteem, nationale afkomst en politieke overtuigingen.

Inclusion = betrokkenheid en empowerment, waarbij de inherente waarde en waardigheid van alle mensen worden erkend. Een inclusieve universiteit bevordert en houdt een gevoel van verbondenheid in stand; het waardeert en beoefent respect voor de talenten, overtuigingen, achtergronden en manieren van leven van haar leden.

Equity = gelijke behandeling.

Belonging = het gevoel van veiligheid, gevoel van acceptatie, inclusion en eigen identiteit en (h)erkenning.

Lees het volledige artikel: Wat is Diversity, Inclusion, Equity en Belonging nou echt?

#3 Wat is referral recruitment?

En ook artikel nummer 3 op deze lijst licht een belangrijk vakterm toe. Referral Recruiment is het werven via-via. Denk aan via-via netwerken als je eigen netwerk, netwerk huidige medewerkers, netwerk van oud-medewerkers, netwerk leveranciers.

Referral recruitment is ook één van de beste en goedkoopste wervingsmethoden om te gebruiken. Steeds meer organisaties zetten referral recruitment in om via-via personeel te werven. Referrals is een bewezen manier om effectief personeel te werven en ook nog eens goedkoop.

Lees het volledige artikel: Wat is referral recruitment?

#4 De verschillen tussen een sourcer en een searcher

Op internet lees je veel over sourcing & searchen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze twee termen?

Searchen is het gebruiken van een platform (meestal LinkedIn) om daar de juiste kandidaat te vinden. Als je een platform kent, dan kan je daarop zoeken. Met of zonder booleans. Sourcing is veel uitgebreider. Hierbij ga je op zoek naar de bron voordat je de kandidaten kan vinden. Je doet dus onderzoek naar jouw doelgroep, de verschillende platformen waar zij actief zijn en je maakt na de analyse een keuze om actief te gaan zoeken op het juiste platform. Niet het 'kunstje' maar het toepassen.

Lees het volledige artikel: De verschillen tussen een sourcer en een searcher

#5 Hoe krijg je diversiteit en inclusiviteit in jouw vacaturetekst?

Nu je weet wat diversiteit en inclusiviteit precies is (zie #2 in dit artikel), is de grote vraag: hoe verwerk je dit in je vacaturetekst? Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijk om op te nemen in jouw vacatureteksten, want de arbeidsmarkt is de voornaamste bron van discriminatiemeldingen.

Een tip die we kunnen meegeven: stuur actief op je vacaturetekst. Op dit moment is niet alleen afkomst en nationaliteit een probleem in vacatureteksten, maar ook gender. Te veel vacatureteksten zijn op mannen gericht door het masculiene taalgebruik. Woorden als commercieel, resultaatgericht, analytisch, stressbestendig en zelfstandig spreken mannen meer aan. Woorden als zorgvuldig, communicatief, betrokken, creatief en klantvriendelijk zijn woorden waar vrouwen zich mee associëren. Woorden als praktisch en intelligent zijn wél genderneutraal.

Lees het volledige artikel: Hoe krijg je diversiteit en inclusiviteit in jouw vacaturetekst?

Andere interessante blogs

Header - overtuigen manager opleiding volgen

Zo overtuig je jouw leidinggevende te investeren in persoonlijke ontwikkeling

/
Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van die opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2021

/
Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header BAMC

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentprofessional.
Header- lb aankondiging

Deelnemer aan het woord: Leergang Loopbaanprofessional

/
Praktisch, informatief en een goede interactie met deelnemers en docenten. Zo omschrijft Rose-Marie de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Meer weten over haar ervaring? Je leest het in deze blog.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Banner Sinterklaasblog

Een opleiding voor twee? Doe samen met je collega mee!

/
Wil jij samen met een collega deelnemen aan een opleiding? Profiteer dan van de combikorting.
Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.
Header- AMT

Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto?

/
Wat heeft de arbeidsmarkt van 2022 in petto? Een interview met Aad van der Werf en Geert-Jan Waasdorp, aan de hand van 7 thema’s. 
Header - Q en A over Leergang Loopbaanprofessional

Q&A over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

/
Wij hebben docent Larissa Lodewijk vragen gesteld over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waar jij graag antwoord op wilt krijgen.