Uit onderzoek blijkt dat 17% van de werknemers tussen de vierde en twaalfde week een nieuwe baan verlaat. De onboarding dient als warm welkom voor nieuwe medewerkers en zorgt ervoor dat ze zich op hun gemak voelen en voorbereid zijn om te slagen in hun nieuwe functie. Hoewel het tijd en geld kost om nieuwe medewerkers te vinden en aan te nemen, zien veel organisaties de essentie van onboarding over het hoofd. Uit statistieken van Zippia blijkt dat een standaard onboarding kan leiden tot een 50% van medewerkers, terwijl een uitstekende onboarding tot een retentie van 82% leidt. Dit benadrukt de noodzaak van een soepele onboarding.

Ontdek de vijf punten om de onboarding te verbeteren

Op een arbeidsmarkt waar het moeilijk is om getalenteerde werknemers te vinden, zorgt een solide onboarding er niet alleen voor dat de organisatie goed overkomt, maar vergroot het ook de kans dat nieuwe werknemers blijven hangen. Als je je afvraagt hoe een effectieve onboarding eruit ziet, is er geen pasklaar antwoord. Er zijn echter 5 punten die doorgaans aanwezig zijn in alle uitstekende onboarding programma’s.

 1. Verbinding: je thuis voelen in de organisatie

Traditionele onboarding zorgt er doorgaans voor dat nieuwe medewerkers meteen met veel ingewikkelde regels en taken te maken krijgen, waarbij ze iets belangrijks vergeten: de noodzaak om echte verbindingen te leggen. Maar een uitstekend onboardingstraject verandert dit. Het stelt het leggen van oprechte verbindingen voorop.

Het gaat niet alleen om een handdruk geven; het gaat om het creëren van een omgeving waarin het individu zich thuis voelt binnen de organisatiestructuur. Persoonlijke verwelkomingen, mentorprogramma's en mogelijkheden voor sociale interactie worden de eerste bouwstenen van een op verbinding gericht onboardingstraject.

In deze fase ligt de nadruk op het onderhouden van relaties, het smeden van verbindingen met collega's en het integreren van nieuwe teamleden in de bestaande professionele familie.

2. Cultuur: inzicht in de identiteit van de organisatie

De organisatiecultuur vormt het kloppend hart van een werkplek. In tegenstelling tot traditionele onboarding, waarbij de bedrijfswaarden terloops aan bod komen, dompelt een cultuurgericht onboardingstraject nieuwe medewerkers onder in de essentie van de identiteit van de organisatie. Het gaat om meer dan beleid en procedures; het is een verkenning van de ongeschreven regels, de gedeelde waarden en de collectieve geest die de werkplek definieert.

Bijvoorbeeld, interactieve workshops, storytellingsessies en introducties bij belangrijke invloedrijke personen binnen de organisatie kunnen bijvoorbeeld een groot verschil maken voor uw nieuwe medewerker. In deze fase kunnen nieuwe medewerkers de ethiek van het bedrijf begrijpen en de kans grijpen om hun persoonlijke waarden daarop af te stemmen.

 3. Verduidelijking: wat zijn de verwachtingen?

Onzekerheid in de beginfase  kan leiden tot verwarring en de prestaties belemmeren. Een goed gestructureerd onboardingstraject omvat sessies die gericht zijn op het verduidelijken van de functie, verantwoordelijkheden en verwachtingen. Duidelijke communicatie tijdens deze fase vormt de basis voor een productievere en meer gerichte werkomgeving. Het gaat hier om verwachtingen vanuit de werkgever naar de nieuwe medewerker toe, maar zeker ook andersom. Weet je wat een medewerker nodig heeft? Dan kun je ook de juiste begeleiding aanbieden.

4. Naleving: werken volgens het boekje

In plaats van op de eerste dag een hele reeks regels en procedures aan nieuwe medewerkers te presenteren, integreert uitstekende onboarding deze richtlijnen in het grotere geheel. Misschien is het tijdens een lezing of een speciale sessie waar nieuwe medewerkers kennis maken met de waarden van het bedrijf. Ze leren over de regels en hoe deze van toepassing zijn op hun individuele dienstverband. Deze manier van doen gaat over het ontwikkelen van een cultuur waarin iedereen weet en er belang in stelt om het goede te doen, en niet alleen maar de regels te gehoorzamen.

5. Terugkoppeling (evaluatie): feedback ontvangen

De checkback-fase biedt de mogelijkheid voor continue verbetering. Het omvat het verzamelen van feedback van nieuwe medewerkers om de effectiviteit van het onboarding-traject te beoordelen. Dit kan gebeuren via enquêtes, één-op-één feedbacksessies en groepsdiscussies; organisaties krijgen inzicht in de sterke punten en verbeterpunten van het onboarding programma.

Andere interessante blogs

Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager

Download hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan'

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…