Steeds meer organisaties zetten referral recruitment in om via-via personeel te werven. Referrals zijn een bewezen manier om effectief personeel te werven en ook nog eens goedkoper. Zelfs zonder bonussen kun jij je medewerkers motiveren om nieuwe collega's aan te dragen. Maar wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? 

Wat is referral recruitment?

Referral recruiment is het werven via-via. Denk aan via-via netwerken als:

  • Het eigen netwerk
  • Netwerk van huidige medewerkers
  • Netwerk van oud-medewerkers
  • Netwerk van leveranciers

Een voorwaarde van Referral recruitment is dat je je duidelijk positioneert als werkgever: welke eenduidige boodschap vertel je aan de arbeidsmarkt? Ook is het belangrijk dat de medewerkers positief zijn over jou als werkgever en het werkgeluk aanwezig is. Is dit op orde? Dan kun je een referral programma opzetten!

Hoe belangrijk is het?

Uit de Stand van Werven 2023 blijkt dat referral recruitment steeds populairder wordt als effectieve manier om nieuwe medewerkers te werven en te behouden. In 2021 vonden 59% van de respondenten referral recruitment een belangrijke bron voor het realiseren van de wervingsdoelstellingen. In 2023 ligt dit al op 63%. En dat is zo gek nog niet. Referral hires blijken sneller ingewerkt te zijn, hebben een hogere retentie en leveren betere prestaties dan andere nieuwe medewerkers. Bovendien kan referral recruitment kostenbesparend zijn, omdat het minder tijd en geld kost om kandidaten te vinden en te screenen.

Wist jij dat:

  • Inmiddels 17% van de organisaties meer dan 20% van zijn hires via referral weet te realiseren
  • Referrals tot wel 50% goedkoper zijn dan reguliere werving via social media, advertenties of headhunters
  • Referrals gemiddeld langer blijven: 45% zelfs meer dan 4 jaar

Hoe werkt het?

Referral recruitment gaat niet zo zeer om het hebben van connecties die je kunt aandragen bij een organisatie. Het gaat meer om medewerkers activeren om mee te denken en connecties zoals oud-collega's, vrienden en familie actief te benaderen. Dat stelt Heleen Stoevelaar, docent van de Workshop Referral Recruitment. Het begint met personeel informeren over de wervingsvraag: waar ben je precies naar op zoek? De aanname dat werknemers zelf wel uitzoeken wat de functievereisten zijn en wie in aanmerking komt van de functie is een gevaarlijke. Stel voor om samen de functievereisten door te nemen of een begin te maken aan het benaderen van connecties via LinkedIn. Zo vermijd je ook het argument 'ik heb geen tijd', want er is vooraf in de agenda ruimte voor vrijgemaakt. Tijd en aandacht zijn de ingrediënten om werknemers actief aan de slag te zetten met referral recruitment. Dat werkt!

Helpt een referralbonus?

Naast tijd en aandacht schenken aan medewerkers om geschikte kandidaten aan te dragen, wordt ook vaak gepoogd om personeel met bonussen te motiveren. In hoeverre dat werkt valt te betwisten. Vaak zijn aanbevelingen van collega's afkomstig van trotse en enthousiaste medewerkers die niet direct een financiële tegemoetkoming verwachten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bedrijven die geen bonus voor referrals uitkeren gemiddeld 21% van hun personeel via-via binnenhalen. Voor bedrijven die wel een bonus uitkeren is dat 29%. Het verschil is dus minimaal, waardoor je kunt stellen dat een referralbonus niet het verschil hoeft te maken in een succesvolle referral recruitment strategie.

Verschil maken met een referral recruitment strategie?

Een referralbonus gaat het werk niet voor je doen. Referral recruitment werkt pas als je tijd en aandacht aan je medewerkers besteedt. Referral is een belangrijke bron in de werving van nieuwe werknemers, dus het zou zonde zijn om die kans niet aan te grijpen. Maak een start met een strategisch referralprogramma voor jouw organisatie tijdens onze Workshop Referral Recruitment op 16 april. Leer effectiever te werven door referral recruitment in te zetten.

Workshop Referral Recruitment (16 april 2024)