Steeds meer organisaties zetten referral recruitment in om via-via personeel te werven. Referrals zijn bewezen manier om effectief personeel te werven en ook nog eens goedkoop. Zelfs zonder bonussen kun jij je medewerkers motiveren om nieuwe collega's aan te dragen. Maar wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? 

RR banner 600x100-05-11

Wat is referral recruitment?

Referral Recruiment is het werven via-via. Denk aan via-via netwerken als:

  • Eigen netwerk
  • Netwerk huidige medewerkers
  • Netwerk van oud-medewerkers
  • Netwerk leveranciers

Een voorwaarde van Referral Recruitment is dat je duidelijk positioneert als werkgever: welke eenduidige boodschap vertel je aan de arbeidsmarkt? Ook is het belangrijk dat de medewerkers positief zijn over jou als werkgever en het werkgeluk aanwezig is. Is dit op orde? Dan kun je een referral recruitmentprogramma opzetten!

Hoe belangrijk is het?

Referral recruitment is één van de beste en goedkoopste wervingsmethoden om te gebruiken. Toch zetten nog veel bedrijven de hakken in het zand als het gaat om een uitgedachte referral recruitment strategie. Uit de Stand van Werven 2019/2020 is gebleken dat door de focus op korte termijn wervingstechnieken, de inzet van duurzame referral recruitment ten opzichte van 2018 is afgenomen (-8%). Dat betekent niet dat referrals minder belangrijk worden gevonden door bureaus en werkgevers. Als er gekeken wordt naar de effectiviteit van referrals blijkt dat 63% van de wervingsprofessionals dit wervingsmiddel belangrijk vindt in het realiseren van wervingsdoelstellingen. Met een ruime 60% is referral recruitment daarnaast beoordeeld als meest effectief en van belang in de werving. Dat komt omdat referrals kwalitatief betere kandidaten aantrekken.

Hoe werkt het?

Referral Recruitment gaat niet zo zeer om het hebben van connecties die je kunt aandragen bij een organisatie. Het gaat meer om medewerkers activeren om mee te denken en connecties zoals oud-collega's, vrienden en familie actief te benaderen. Dat stelt Heleen Stoevelaar, eigenaresse van The Referral Company en tevens docent van de Masterclass Referral Recruitment. Het begint met personeel informeren over de wervingsvraag: waar ben je precies naar op zoek? De aanname dat werknemers zelf wel uitzoeken wat de functievereisten zijn en wie in aanmerking komt van de functie is een gevaarlijke. Stel voor om samen de functievereisten door te nemen of een begin te maken aan het benaderen van connecties via LinkedIn. Zo vermijd je ook het argument 'ik heb geen tijd', want er is vooraf in de agenda ruimte voor vrijgemaakt. Tijd en aandacht zijn de ingrediënten om werknemers actief aan de slag te zetten met Referral Recruitment. Dat werkt!

Helpt een referralbonus?

Naast tijd en aandacht schenken aan medewerkers om geschikte kandidaten aan te dragen, wordt ook vaak gepoogd om personeel met bonussen te motiveren. In hoeverre dat werkt valt te betwisten. Vaak zijn aanbevelingen van collega's afkomstig van trotse en enthousiaste medewerkers die niet direct een financiële tegemoetkoming verwachten. Uit eerder onderzoek is gebleken dat bedrijven die geen bonus voor referrals uitkeren gemiddeld 21% van hun personeel via-via binnenhalen. Voor bedrijven die wel een bonus uitkeren is dat 29%. Het verschil is dus minimaal, waardoor je kunt stellen dat een referralbonus niet het verschil hoeft te maken in een succesvolle referral recruitment strategie.

Verschil maken met een referral recruitment strategie?

Een referralbonus gaat het werk niet voor je doen. Referral recruitment werkt pas als je tijd en aandacht aan je medewerkers besteedt. Referral is een belangrijke bron in de werving van nieuwe werknemers, dus het zou zonde zijn om die kans niet aan te grijpen. Maak een start met een strategisch referralprogramma voor jouw organisatie tijdens onze Masterclass Referral Recruitment van docente Heleen Stoevelaar op 4 november. Leer effectiever te werven door referral recruitment in te zetten. Lees hier meer over de masterclass en meld je aan!