Arbeidsmarktcommunicatie is allang niet meer alleen die social media advertentie bij een openstaande vacature. Maar wat is het nu precies? En wat is het níet? In deze blog leggen wij jou uit wat de definitie is van arbeidsmarktcommunicatie. Plus: kennis uit de praktijk!

Definitie van arbeidsmarktcommunicatie

Structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.

Wat wil je bereiken?

Wat je wilt bereiken met arbeidsmarktcommunicatie lijkt simpel te formuleren, maar wie al langer in het vak zit, weet dat een eenvoudig antwoord hetzelfde als het ei van Columbus is. Een goed begin is om de doelen op te delen in drie categorieën:

  • korte termijn
  • lange termijn
  • zowel korte als lange termijn

Een kortetermijndoel is bijvoorbeeld het werven van nieuwe medewerkers. Middelen om dit waar te maken zijn: adverteren op social media, een eigen wervingssite en automatiseringen rondom online sollicitaties.
Het langetermijndoel van arbeidsmarktcommunicatie is het verbeteren van het werkgeversmerk, tegenwoordig vaak aangeduid als employer
branding. Het gaat hierbij zowel om naamsbekendheid als om het creëren van een positieve houding tegenover de organisatie bij de sollicitant.
Een lange- en kortetermijndoel is employee relationship management: het opbouwen en onderhouden van contacten met huidige medewerkers, potentiële medewerkers en oud-medewerkers.

Op wie richt je jouw arbeidsmarktcommunicatie?

Het antwoord hierop ligt voor de hand, namelijk: de arbeidsmarkt. Maar wie is dat dan precies, die arbeidsmarkt? In ieder geval niet iets wat zich alleen buiten de muren van de organisatie afspeelt. De interne organisatie speelt minstens zo’n essentiële rol. Arbeidsmarktcommunicatie kan zich natuurlijk ook richten op de zogenoemde influentials (beïnvloeders), niet de doelgroep zelf, maar de mensen rond jouw doelgroep, die wel invloed op ze hebben, zoals bekende recruiters en bekende docenten.

Wanneer moet je aan arbeidsmarktcommunicatie doen?

Die ene toevallige social media actie is géén arbeidsmarktcommunicatie. Goede arbeidsmarktcommunicatie is iets waar je structureel aan werkt, zowel bewust als onbewust. Door arbeidsmarktcommunicatie een plek te geven in de organisatiestrategie, kun je snel en goed reageren op wervingsproblemen op de korte en lange termijn. Dit is het meest rendabel!

De praktische kant van arbeidsmarktcommunicatie

Wanneer je de bovenstaande drie vragen hebt staan, is het van belang dat je praktisch aan de slag gaat met arbeidsmarktcommunicatie. Wie is verantwoordelijk voor de arbeidsmarktcommunicatie en hoe breng je het tot een goede realisatie?

Organisatie

De arbeidsmarktcommunicatiestrategie van een organisatie moet tot leven komen en tot uitvoer worden gebracht. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als:

  • Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de functie rondom arbeidsmarktcommunicatie?
  • Is het een aparte functie of richt je een werkgroep arbeidsmarktcommunicatie op?
  • Moet het een functie zijn vanuit HR of communicatie?
  • Aan wie moet verantwoording worden afgelegd?
  • Hoe worden de processen ingericht?
  • Bij wie ligt de budgetverantwoordelijkheid?

Het organiseren van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loop je al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd eenduidige samenwerking tussen P&O, HR en communicatie.

Realisatie

Wanneer de arbeidsmarktcommunicatiestrategie staat, moet de strategie worden vertaald naar tactiek en operatie. Doe je de werkzaamheden zelf of besteed je deze uit aan een bureau? Hoe zorg je ervoor dat beloften worden waargemaakt? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan!

Evaluatie

Ook bij arbeidsmarktcommunicatie geldt: meten is weten. Het accountable kunnen maken van investeringen is natuurlijk logisch: wat levert het op of gaat het me opleveren? Het goed evalueren van activiteiten kan pas worden gedaan wanneer de doelen helder en meetbaar geformuleerd zijn. Het evalueren van arbeidsmarktcommunicatie inspanningen is een continu proces dat je op ieder denkbaar niveau kunt doen. Wat heeft het online adverteren opgeleverd? Wat is de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Het (tussentijds) evalueren maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen om zo de einddoelstellingen toch te kunnen halen.

Andere interessante blogs

Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Header- vacatures

Meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar

/
55% van de vacatures blijkt lastig vervulbaar. Wat hebben werkgevers zelf in gedachten om daaraan te doen?
header - gezichten rma

De vele gezichten van Recruitment Marketing Automation

/
Recruitment Marketing Automation is een snelgroeiend vakgebied, met vele gezichten. Maar waar gáat het precies over?
Header BP

Inbound recruitment is een business prioriteit

/
Werven is geen HR prioriteit, maar een business prioriteit. Recruiters moeten meer denken als marketeers om dit business doel te halen.
Header - 7 tips

Zeven tips om slimmer te werven

/
Hoe kun je als werkgever slim werven in een krappe arbeidsmarkt? In dit artikel geven docenten Heleen en Martijn 7 tips om slimmer te werven.
Header- implementatie RMA

Hoe implementeer je recruitment marketing automation?

/
Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation en hoe implementeer je het? Je leest het in deze blog.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

/
Goede arbeidsmarktcommunicatie is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. Maar wat is het nou eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Header-sourcing

Jaag op potentiële kandidaten met sourcing & search

/
Sourcen is een manier van werven die door inzet van moderne technologie een ander gezicht heeft gekregen.