Arbeidsmarktcommunicatie is allang niet meer alleen die social media advertentie bij een openstaande vacature. Maar wat is het nu precies? En wat is het níet? In deze blog leggen wij jou uit wat de definitie is van arbeidsmarktcommunicatie. Plus: kennis uit de praktijk!

Definitie van arbeidsmarktcommunicatie

Structureel communiceren naar de interne en externe arbeidsmarktdoelgroepen en hun beïnvloeders met als doel het werven van nieuwe medewerkers, het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk en/of het contact onderhouden met huidige, potentiële en oud-medewerkers.

Wat wil je bereiken?

Wat je wilt bereiken met arbeidsmarktcommunicatie lijkt simpel te formuleren, maar wie al langer in het vak zit, weet dat een eenvoudig antwoord hetzelfde als het ei van Columbus is. Een goed begin is om de doelen op te delen in drie categorieën:

  • korte termijn
  • lange termijn
  • zowel korte als lange termijn

Een kortetermijndoel is bijvoorbeeld het werven van nieuwe medewerkers. Middelen om dit waar te maken zijn: adverteren op social media, een eigen wervingssite en automatiseringen rondom online sollicitaties.
Het langetermijndoel van arbeidsmarktcommunicatie is het verbeteren van het werkgeversmerk, tegenwoordig vaak aangeduid als employer
branding. Het gaat hierbij zowel om naamsbekendheid als om het creëren van een positieve houding tegenover de organisatie bij de sollicitant.
Een lange- en kortetermijndoel is employee relationship management: het opbouwen en onderhouden van contacten met huidige medewerkers, potentiële medewerkers en oud-medewerkers.

Op wie richt je jouw arbeidsmarktcommunicatie?

Het antwoord hierop ligt voor de hand, namelijk: de arbeidsmarkt. Maar wie is dat dan precies, die arbeidsmarkt? In ieder geval niet iets wat zich alleen buiten de muren van de organisatie afspeelt. De interne organisatie speelt minstens zo’n essentiële rol. Arbeidsmarktcommunicatie kan zich natuurlijk ook richten op de zogenoemde influentials (beïnvloeders), niet de doelgroep zelf, maar de mensen rond jouw doelgroep, die wel invloed op ze hebben, zoals bekende recruiters en bekende docenten.

Wanneer moet je aan arbeidsmarktcommunicatie doen?

Die ene toevallige social media actie is géén arbeidsmarktcommunicatie. Goede arbeidsmarktcommunicatie is iets waar je structureel aan werkt, zowel bewust als onbewust. Door arbeidsmarktcommunicatie een plek te geven in de organisatiestrategie, kun je snel en goed reageren op wervingsproblemen op de korte en lange termijn. Dit is het meest rendabel!

De praktische kant van arbeidsmarktcommunicatie

Wanneer je de bovenstaande drie vragen hebt staan, is het van belang dat je praktisch aan de slag gaat met arbeidsmarktcommunicatie. Wie is verantwoordelijk voor de arbeidsmarktcommunicatie en hoe breng je het tot een goede realisatie?

Organisatie

De arbeidsmarktcommunicatiestrategie van een organisatie moet tot leven komen en tot uitvoer worden gebracht. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als:

  • Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de functie rondom arbeidsmarktcommunicatie?
  • Is het een aparte functie of richt je een werkgroep arbeidsmarktcommunicatie op?
  • Moet het een functie zijn vanuit HR of communicatie?
  • Aan wie moet verantwoording worden afgelegd?
  • Hoe worden de processen ingericht?
  • Bij wie ligt de budgetverantwoordelijkheid?

Het organiseren van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loop je al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd eenduidige samenwerking tussen P&O, HR en communicatie.

Realisatie

Wanneer de arbeidsmarktcommunicatiestrategie staat, moet de strategie worden vertaald naar tactiek en operatie. Doe je de werkzaamheden zelf of besteed je deze uit aan een bureau? Hoe zorg je ervoor dat beloften worden waargemaakt? En hoe zorg je ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Mooie uitdaging om mee aan de slag te gaan!

Evaluatie

Ook bij arbeidsmarktcommunicatie geldt: meten is weten. Het accountable kunnen maken van investeringen is natuurlijk logisch: wat levert het op of gaat het me opleveren? Het goed evalueren van activiteiten kan pas worden gedaan wanneer de doelen helder en meetbaar geformuleerd zijn. Het evalueren van arbeidsmarktcommunicatie inspanningen is een continu proces dat je op ieder denkbaar niveau kunt doen. Wat heeft het online adverteren opgeleverd? Wat is de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Het (tussentijds) evalueren maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen om zo de einddoelstellingen toch te kunnen halen.

Wil je meer leren over arbeidsmarktcommunicatie? Op dinsdag 4 oktober start de Leergang Arbeidsmarktcommunicatie.

Andere interessante blogs

recruitment marketing automation

Maak het verschil met Recruitment Marketing Automation

/
Maak het verschil met Recruitment Marketing Automation. Download een infographic met relevante cijfers.
Blog - gebruik jij al illustraties in jouw vacature?

Gebruik jij al illustraties in jouw vacatures?

/
Wat is de kracht van illustraties? Wat moet je kunnen om illustraties in te zetten en waar download je gratis illustraties? Meer in deze blog. 
Header - Oma

Laat Oma maar thuis

/
Leren hoe je jouw selectiegesprekken een hoge voorspellende waarde geeft? Download dan het rapport 'Laat Oma maar thuis'
Header RMA

Van overtuigen naar verleiden met Recruitment Marketing Automation

/
Hoe Isabelle Westra de Tweedaagse Recruitment Marketing Automation heeft ervaren.
Header - uitverkocht

Aanstaande editie van Leergang Recruitment uitverkocht

/
De Leergang Recruitment met start op 19 september is uitverkocht. Schrijf je nu in voor de volgende editie in november!

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.

Vacatureteksten wel of niet publiceren als PDF?

/
Publiceer jij je vacatures als PDF? Wij hebben in deze blog de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

De 10 voordelen van referral recruitment

/
Het inzetten van medewerkers voor het vervullen van vacatures biedt veel voordelen. Het via via werven is dan ook bij veel organisaties een belangrijke manier om nieuwe medewerkers te werven. Wij hebben tien voordelen op een rij gezet.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

/
Goede arbeidsmarktcommunicatie is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. Maar wat is het nou eigenlijk? Je leest het in deze blog.