Het nieuwe jaar is inmiddels van start gegaan. Dit is de perfecte tijd om de balans op te maken en terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar zeker ook om vooruit te kijken naar dat wat komen gaat. Heb je gedaan wat je wilde in het afgelopen jaar of wil je misschien dit jaar iets doen aan persoonlijke ontwikkeling?

Veel medewerkers vinden het lastig om richting te geven aan hun carrière. In de praktijk gebeurt het vaak dat het opleidingsbudget voor komend jaar al is vastgesteld zonder dat medewerkers hierin hun zegje hebben kunnen doen. Jammer, want het gaat tenslotte over jouw carrière. Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van de opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Van reactief naar proactief

Zelf aan het roer staan van je keuzes is een belangrijk goed. De vraag ‘Hoe vind je zelf dat het gaat’ is nooit fijn om gesteld te krijgen tijdens een gesprek met je leidinggevende. Liever heb je een gesprek over jouw ontwikkeling in de positieve zin. Ben je in gesprek over de taken die je uitvoert en of deze passen bij je talenten en kijk je vooruit naar het volgende jaar.

Als medewerker heb je hierin een belangrijke rol. Het gaat tenslotte over jou. Als jij niet goed onder woorden kunt brengen waar je goed in bent en hoe zich dat verhoudt tot je functie, dan ben je afhankelijk of je leidinggevende jou echt ziet.

Tips voor werknemers

  1. Maak keuzes in je carrière die passen bij de doelen die je hebt. Dat betekent keuzes maken in de werkgevers die je hebt, maar ook de functies die je bekleedt.
  2. Stippel voor jezelf een ontwikkelroute uit. Welke functies wil je bekleden, welke opleidingen passen hierbij, waar ben je goed in?
  3. Als je weet waar je goed in bent, kun je ook gerichter kijken hoe je dit nog beter kunt maken. En dit is stap 1 in het overtuigen van je leidinggevende. Kijk eens goed naar de elementen in je huidige functie. Passen die bij dat waar jij in uitblinkt? Hoe zie je dat naar de toekomst toe? En wat moet er veranderen zodat je dat kunt doen waar je goed in bent?
  4. Zet de punten op papier die voor je leidinggevende een ‘offer (s)he can’t refuse’ zijn. Waarom draagt het volgen van de opleiding bij aan het resultaat / doelen? Binnen welke tijd zijn de kosten van de opleiding weer terugverdiend? Waarom past het zo goed bij jou en niet bij je collega’s?
  5. Bepaal waar je concessies in wilt doen. Misschien wil je werkgever niet het volledige bedrag vergoeden, of moet je de studie volledig in je eigen tijd doen. Maak voor jezelf een afweging in de verschillende scenario’s.
  6. Plan een gesprek om de opties te bespreken. Vraag vooral naar de kant van je leidinggevende, want misschien weet jij bepaalde ontwikkelingen nog niet. Het grotere geheel is niet altijd voor jou zichtbaar. Het beoordelingsgesprek is vaak een goed moment, zodat je leidinggevende het opleidingsbudget voor volgend jaar hiermee kan vormgeven.
  7. Ga er niet vanuit dat het gelijk in één keer lukt. Je leidinggevende heeft ook tijd nodig de beslissingen af te wegen en dit in het grotere (team) plaatje te laten passen. Blijf vasthouden aan de (ontwikkel)koers die je voor jezelf hebt ingezet.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een opleiding niet kunt doen, omdat het (tijdelijk) niet past bij de doelen of plannen van de organisatie. Probeer dan, zonder een extra investering, te kijken wat je nodig hebt om de functie zo in te richten dat het past bij jouw talent(en).

Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to - Richard Branson

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

LSR-algemeen

Andere interessante blogs

A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.