Het nieuwe jaar is inmiddels van start gegaan. Dit is de perfecte tijd om de balans op te maken en terug te kijken naar het afgelopen jaar, maar zeker ook om vooruit te kijken naar dat wat komen gaat. Heb je gedaan wat je wilde in het afgelopen jaar of wil je misschien dit jaar iets doen aan persoonlijke ontwikkeling?

Veel medewerkers vinden het lastig om richting te geven aan hun carrière. In de praktijk gebeurt het vaak dat het opleidingsbudget voor komend jaar al is vastgesteld zonder dat medewerkers hierin hun zegje hebben kunnen doen. Jammer, want het gaat tenslotte over jouw carrière. Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van de opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Van reactief naar proactief

Zelf aan het roer staan van je keuzes is een belangrijk goed. De vraag ‘Hoe vind je zelf dat het gaat’ is nooit fijn om gesteld te krijgen tijdens een gesprek met je leidinggevende. Liever heb je een gesprek over jouw ontwikkeling in de positieve zin. Ben je in gesprek over de taken die je uitvoert en of deze passen bij je talenten en kijk je vooruit naar het volgende jaar.

Als medewerker heb je hierin een belangrijke rol. Het gaat tenslotte over jou. Als jij niet goed onder woorden kunt brengen waar je goed in bent en hoe zich dat verhoudt tot je functie, dan ben je afhankelijk of je leidinggevende jou echt ziet.

Tips voor werknemers

  1. Maak keuzes in je carrière die passen bij de doelen die je hebt. Dat betekent keuzes maken in de werkgevers die je hebt, maar ook de functies die je bekleedt.
  2. Stippel voor jezelf een ontwikkelroute uit. Welke functies wil je bekleden, welke opleidingen passen hierbij, waar ben je goed in?
  3. Als je weet waar je goed in bent, kun je ook gerichter kijken hoe je dit nog beter kunt maken. En dit is stap 1 in het overtuigen van je leidinggevende. Kijk eens goed naar de elementen in je huidige functie. Passen die bij dat waar jij in uitblinkt? Hoe zie je dat naar de toekomst toe? En wat moet er veranderen zodat je dat kunt doen waar je goed in bent?
  4. Zet de punten op papier die voor je leidinggevende een ‘offer (s)he can’t refuse’ zijn. Waarom draagt het volgen van de opleiding bij aan het resultaat / doelen? Binnen welke tijd zijn de kosten van de opleiding weer terugverdiend? Waarom past het zo goed bij jou en niet bij je collega’s?
  5. Bepaal waar je concessies in wilt doen. Misschien wil je werkgever niet het volledige bedrag vergoeden, of moet je de studie volledig in je eigen tijd doen. Maak voor jezelf een afweging in de verschillende scenario’s.
  6. Plan een gesprek om de opties te bespreken. Vraag vooral naar de kant van je leidinggevende, want misschien weet jij bepaalde ontwikkelingen nog niet. Het grotere geheel is niet altijd voor jou zichtbaar. Het beoordelingsgesprek is vaak een goed moment, zodat je leidinggevende het opleidingsbudget voor volgend jaar hiermee kan vormgeven.
  7. Ga er niet vanuit dat het gelijk in één keer lukt. Je leidinggevende heeft ook tijd nodig de beslissingen af te wegen en dit in het grotere (team) plaatje te laten passen. Blijf vasthouden aan de (ontwikkel)koers die je voor jezelf hebt ingezet.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je een opleiding niet kunt doen, omdat het (tijdelijk) niet past bij de doelen of plannen van de organisatie. Probeer dan, zonder een extra investering, te kijken wat je nodig hebt om de functie zo in te richten dat het past bij jouw talent(en).

Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to - Richard Branson

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Header- vacatures

Meer dan de helft van de vacatures moeilijk vervulbaar

/
55% van de vacatures blijkt lastig vervulbaar. Wat hebben werkgevers zelf in gedachten om daaraan te doen?
header - gezichten rma

De vele gezichten van Recruitment Marketing Automation

/
Recruitment Marketing Automation is een snelgroeiend vakgebied, met vele gezichten. Maar waar gáat het precies over?
Header BP

Inbound recruitment is een business prioriteit

/
Werven is geen HR prioriteit, maar een business prioriteit. Recruiters moeten meer denken als marketeers om dit business doel te halen.
Header - 7 tips

Zeven tips om slimmer te werven

/
Hoe kun je als werkgever slim werven in een krappe arbeidsmarkt? In dit artikel geven docenten Heleen en Martijn 7 tips om slimmer te werven.
Header- implementatie RMA

Hoe implementeer je recruitment marketing automation?

/
Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation en hoe implementeer je het? Je leest het in deze blog.

Wat is arbeidsmarktcommunicatie?

/
Goede arbeidsmarktcommunicatie is essentieel om de juiste doelgroep te bereiken. Maar wat is het nou eigenlijk? Je leest het in deze blog.
Header-sourcing

Jaag op potentiële kandidaten met sourcing & search

/
Sourcen is een manier van werven die door inzet van moderne technologie een ander gezicht heeft gekregen.
Header-hiring

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zoekt accountmanager opleidingen en media

/
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie zoekt accountmanager opleidingen en media
Header blog GA

De voordelen van Google Analytics

/
Analyseplatform Google Analytics heeft ontzettend veel voordelen voor recruiters. Welke dat zijn lees je in deze blog.