Hoe divers en inclusief zijn jouw vacatureteksten? Diversiteit en inclusiviteit zijn belangrijk om op te nemen in jouw vacatureteksten, want de arbeidsmarkt is de voornaamste bron van discriminatiemeldingen. In deze blog geven we jou tips en leer je wat je echt niet mag zetten in een vacaturetekst.

Trendwebinar Vacatureteksten

Meer leren over diversiteit en inclusiviteit in vacatureteksten? Bekijk het webinar Trendwebinar Vacatureteksten gegeven door Martijn Hemminga.

Diversiteit en inclusiviteit geen prioriteit

Diversiteit is geen prioriteit op de werkvloer, laat staan in vacatureteksten. Ondanks de grote aandacht in de media is de verwachting dat diversiteit en inclusiviteit ook geen topprioriteit op de werkvloer gaat worden. Dit heeft als reden dat diversiteit en inclusiviteit primair wordt ingezet ter verbetering van de reputatie en secundair voor het verbeteren van de prestaties van de organisatie. Zonde, want prestatieverhoging binnen een organisatie door diversiteit en inclusiviteit is meerdere malen bewezen.

Actief sturen op vacatureteksten

Als je niet actief stuurt op jouw vacaturetekst, dan wordt het ook niet gedaan. Dit is belangrijk om diversiteit en inclusiviteit te waarborgen. Op dit moment is niet alleen afkomst en nationaliteit een probleem in vacatureteksten, maar ook gender. Teveel vacatureteksten zijn op mannen gericht door het masculine taalgebruik. Woorden als commercieel, resultaatgericht, analytisch, stressbestendig en zelfstandig spreken mannen meer aan. Woorden als zorgvuldig, communicatief, betrokken, creatief en klantvriendelijk zijn woorden waar vrouwen zich mee associëren. Woorden als praktisch en intelligent zijn wél genderneutraal.

Wat mag wel en wat mag niet?

Vaak wordt er onbewust gediscrimineerd in vacatureteksten: “Wij zijn op zoek naar schoolverlaters.” Dit impliceert dat je op zoek bent naar jonge mensen en dat mag je niet opnemen in een vacaturetekst. En er is meer wat je niet in een vacaturetekst mag opnemen:

Dat is veel om rekening mee te houden. Het beste is om jouw vacaturetekst gewoon te schrijven en vervolgens een checklist naast te houden om te kijken of jouw vacaturetekst divers en inclusief is.

Tip voor goede tooling

Texmetrics kijkt naar het taalniveau van jouw doelgroep en laat de vacaturetekst daarop aansluiten. Zo zorgt Textmetrics ervoor dat jouw vacaturetekst niet alleen genderneutraal, maar ook een converterende vacaturetekst is.