De ‘great resignation’ is aangekondigd. In Amerika zal een groot aantal medewerkers hun baan opzeggen na de COVID-19 pandemie. De arbeidsmarkt in Nederland is daarnaast krap te noemen. Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan geschikte mensen. Een aantal jaar geleden was dit ook al zo en over een paar jaar zal dit waarschijnlijk weer zo zijn. Hoe kun je als werkgever omgaan met een mogelijke uitstroom van medewerkers? Of liever nog; hoe voorkom je dit?

Kijk strategisch naar je personeelsbeleid

Als werkgever heb je een belangrijke taak om je voor te bereiden op personeelsschommelingen. In de HR-volksmond wordt dit ook wel strategische personeelsplanning genoemd. Strategische personeelsplanning is essentieel in het opbouwen van een duurzaam personeelsbestand. Natuurlijk kun je nooit helemaal voorspellen welke medewerkers langer zullen blijven of niet. Je kunt als werkgever wel op een aantal punten invloed hebben, welke dat zijn lees je in dit artikel.

Werken aan talent

Heb jij goed in beeld naar welke mensen jij op zoek bent en waarom? Of ga je als een kip zonder kop zoeken naar een zelfde poppetje als iemand opzegt?

Wist je dat organisaties die medewerkers aantrekken die op basis van hun talent passen bij de visie en cultuur een beter resultaat laten zien dan organisaties die dat niet doen?

Breng daarom in kaart welk talent jou helpt om je doelen te behalen. Welke competenties heb ik nu nodig en welke over 5 jaar? En wat betekent dit? Richt je personeelsbeleid zo in, dat er ruimte is om talent aan te trekken en te kunnen ontwikkelen.

Selecteer de juiste talenten

Het lijkt een open deur, maar het is heel belangrijk. Als het team van talenten onvoldoende functioneert, zul je nooit goed kunnen werken aan de groei van het talent en de verbinding. Denk bovendien maar eens aan de kosten van een ‘bad-hire’. Probeer in het sollicitatiegesprek vooral uit te vragen waar de medewerker zelf denkt goed te kunnen passen, wat zijn talenten zijn en wat hij/zij verwacht van een organisatie (match met het DNA van de organisatie/ kernwaarden).

Ontwikkel de talenten in je organisatie

Wanneer je mensen vraagt of ze elke dag de kans hebben het werk te doen waar ze het beste in zijn, antwoordt slechts 10% bevestigend. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoek- en adviesorganisatie Gallup naar talent en ontwikkeling van mensen in organisaties.

Ga daarom eens op een vernieuwende manier met elkaar in gesprek. Schaf het standaard eenrichtings-beoordelingsgesprek af en kijk naar dat wat de medewerker nodig heeft om te kunnen groeien. Richt je gesprekscyclus zo in dat je de medewerkers ook de gelegenheid geeft te kijken naar hun sterke punten en de relatie met hun functie. Gun de medewerkers een realistisch zelfbeeld.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Heb aandacht voor de privé situatie

Introduceer het Huis van Werkvermogen om met je medewerkers in gesprek te gaan. Niet alleen de juiste talenten, maar ook de juiste omstandigheden beïnvloeden waarom een medewerker goed zijn werk kan doen. En ook; of er voldoende ruimte is om met deze dingen aan de slag te gaan. Naast dat je op de werkvloer goed voor de mensen zorgt, helpt het ook om medewerkers de ruimte te geven om te kunnen werken aan hun privéworstelingen. Weet wat er speelt.

Beloon talent eerlijk

Er is niets frustrerender dan als medewerker het gevoel te hebben dat je onderbetaald wordt. Wees als werkgever daarom ook oprecht eerlijk naar je beloningsbeleid. Wat betekenen de arbeidsvoorwaarden voor ons? Belonen we marktconform en wat zegt dit?
Communiceer met je medewerkers hoe de doorgroei er uit ziet en houd je hier ook aan. Investeren in talent betekent ook investeren in een juiste set aan arbeidsvoorwaarden.

Een uitstroom van medewerkers kun je nooit helemaal voorkomen, maar je kunt er als organisatie wel veel aan doen om als goed en sociaal werkgever in de boeken te gaan. Zorg voor aandacht voor het talent, laat dit groeien en laat mensen ook als ambassadeur vertrekken. Je weet tenslotte nooit wanneer je iemand weer tegenkomt.

Andere interessante blogs

Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager

Download hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan'

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…