De concurrentie om talent wordt steeds beter voelbaar. Uit onderzoek blijkt dat 55% van de vacatures lastig vervulbaar is. Vroeger deden veel recruiters aan 'post & pray'-  het plaatsen van een vacaturetekst op een jobboard en hopen dat er een paar goede reacties op komen. Tegenwoordig ga je het daar niet meer mee redden.

Sourcen wordt gezien als een oplossing. Maar hoe doe je dat succesvol? Hoe zorg je dat je je onderscheid? En vooral belangrijk hoe zorg je dat de mensen die jou benaderen, ook echt bij jou terugkomen. In dit artikel delen wij 5 tips. 

Tip 1: Zorg dat je heel goed begrijpt wat je zoekt

Daarbij is natuurlijk een goede vacature intake een must. Het is belangrijk dat je inzicht krijgt in wat de perfecte kandidaat nu doet en in de jaren hiervoor gedaan zou kunnen hebben en bij welke bedrijven. Gebruik de experts in het team om zoveel mogelijk criteria te vinden waarop je kan zoeken. En dan heb ik het niet over soft skills, maar over kennis van tools of systemen, behaalde certificaten, afkortingen die de kenners gebruiken in hun dagelijkse werk etc. Het resultaat is een lijstje must-haves en nice-to-haves waarop je gaat zoeken. Dit gaat het verschil maken tussen eindeloos irrelevante profielen bekijken en snel de juiste mensen vinden in jouw search.

Tip 2: Stel de vraag ‘wie zou je willen kunnen klonen?’

De vraag stellen ‘heb je mensen in gedachten die je wel zou willen kunnen klonen’, kan enorm veel opleveren. Zo heb ik uit persoonlijke ervaring vele voorbeelden dat functie-eisen ineens een andere lading krijgen (denk aan die ‘must-have Master’s degree’, die ineens flexibeler wordt omdat die perfecte interimmer van vorig jaar ‘slechts’ een Bachelor had). Maar doe dit ook om jouw searches sneller gericht te kunnen maken. Met een beetje mazzel, haal je uit een LinkedIn profiel van deze voorbeelden een hele rits aan skills die je in jouw search kunt gebruiken, of de ideale universiteit & afstudeerrichting.

Tip 3: Zoek eerst naar de perfecte match

Niets vervelender dan een benaderde en geïnteresseerde kandidaat later vertellen dat een gesprek er toch niet in zit. Zorg er liever voor dat je eerst zoekt naar de echte perfecte match, waarvoor je alle must-haves en nice-to-haves kunt afvinken. Iedere positieve reactie die je daarvan krijgt, is dan ook een direct halleluja momentje! Vind je die perfecte match niet? Of heeft niemand van jouw top 10 interesse? Vraag jezelf dan af hoe realistisch het profiel is waarnaar je zoekt en of je wel de juiste keywords hebt om op te zoeken. Is dat allemaal in orde? Pak dan verder op jouw search door één voor één een nice-to-have uit jouw search te halen en ga voor 90% match.

Tip 4: Het succes van jouw search valt of staat met jouw eerste benadering

Wat het perfecte eerste bericht is, ligt aan de stijl van jouw doelgroep en aan jouw eigen stijl. Het is belangrijk trouw te blijven aan beide. Maar het allerbelangrijkste is dat je het bericht schrijft vanuit het perspectief van degene die je benadert. What’s in it for them? Een bericht als “Jij bent precies wat ik zoek voor vacature X omdat wij iets van je nodig hebben” zal heel anders resoneren dan de focus leggen op wat voor kans op groei en ontwikkeling jouw vacature iemand kan bieden.

Tip 5: Breng de reacties op jouw benadering in kaart

De reacties op jouw benadering kunnen je veel vertellen over de kandidatenmarkt voor een specifieke vacature, maar ook over jouw aanpak. Je wint er daarom veel mee als je bijhoudt wat deze reacties zijn. Krijg je veel positieve reacties vanuit bepaalde bedrijven? Mooie kans om je daar nog wat meer op te richten! Of haken er meerdere kandidaten af op arbeidsvoorwaarden? Dan mik je mogelijk op iets te senior mensen. Heb je geen flitsend CRM-systeem waarin je dit bij kan houden? Dan komt je al een heel eind met een ouderwets excelbestand.

Wil jij veel meer talent vinden en succesvol benaderen?

Wil je meer tips & tricks en hulp bij het ontwikkelen van jouw sourcing skills? Schrijf je dan in voor de training Optimaal sourcen van talent. Tijdens deze tweedaagse training leer je de geheimen van sourcing van docenten Sandor Lokenberg en Laura Hoogendoorn. Na de training kan je meer talent vinden en succesvol benaderen. Lees hier meer informatie over de training of download de factsheet.

Andere interessante blogs

Download hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan'

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?