De zomervakantie is in zicht. Tijd voor wat meer afstand en rustig aan doen. Tenminste, zo geldt dat wel voor mij. En echt helemaal afstand nemen van mijn werk doe ik nooit, vooral omdat ik het op vakantie altijd ontzettend leuk vind om boeken te lezen die mij weer (werk gerelateerd) inspireren.

Daarom speciaal in deze editie voor recruiters en/of loopbaanprofessionals de boekentips voor 2023.

1.Kirsten de Roo - De Perfecte Match

In dit boek lees je hoe je de droomkandidaat kunt selecteren en mismatches voorkomt. Kirsten maakt zich, op basis van haar ervaring, sterk voor sterke werkgeversmerken die de juiste kandidaten aantrekken.

2.Rutger Bregman – De meeste mensen deugen

Alleen de titel is al een goede uitgangspunt voor recruiters en loopbaanprofessionals. Vanuit de positieve insteek de zoektocht naar een baan vervolgens en op basis van dat uitgangspunt de juiste match maken. Het is een verhelderend boek, wat je in een weekend kunt uitlezen als je daar de tijd voor hebt.

3. Ikigai

Het boek om te ontdekken wat jouw drijfveren zijn en waarom jij doet wat je écht voelt dat je moet doen. Het is goed om het eerst zelf te lezen voordat je de vertaalslag kunt maken naar de medewerkers die jij spreekt. Want alleen dan kun je het ook echt herkennen.

4. Elke Wiss – En ze filosofeerden nog lang en gelukkig

Dit boek heb ik geluisterd onderweg naar vakantie. Het is leuk om in de auto (of onderweg) bij de afzonderlijke hoofdstukken stil te staan en te bedenken hoe jij een situatie zou reageren. Deze manier van denken verrijkt je als recruiter of loopbaanprofessional omdat je in discussie durft te gaan en vragen durft te (leren) stellen.

Thomas Erikson – Omringd door slechte bazen

Als je geïnteresseerd bent in de verschillende gedragsstijlen (gebaseerd op DISC) dan is dit een luchtig boek om je collega (of nieuwe collega) beter te begrijpen.  Waarom reageert de ene collega zo praktisch en de ander vreselijk irritant? Probeer in het gesprek met de nieuwe medewerker eens uit te vragen hoe hij/zij op de baas reageerde en welke analyse hierbij past. Maar ook over het nemen van verantwoordelijkheid over jouw loopbaan.

Veel leesplezier en een fijne zomer!

P.s Nog meer boekentips?

Lees hier de eerste editie voor loopbaanprofessionals

Lees hier de eerste editie voor recruiters

Auteur van deze blog

Diana van Asten-Kooij

Diana van Asten-Kooij

HRM-expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Waarom een moderne recruiter vooral een adviseur moet zijn

/
“Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert - Susanne Freriks-Zeeuw”
Kennismaking Sandra Hartemink

Maak kennis met de nieuwe hoofddocent van de Leergang Recruitment

/
“De docenten uit de praktijk, verdiepende lesstof en deelnemers die van elkaar leren maken de Leergang Recruitment speciaal.”
Header - intrinsieke motivatie

Do's en dont's van onboarding: 'het belang van intrinsieke motivatie is gigantisch'

/
Lopen nieuwe collega’s bij jouw organisatie vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. Je leest het in deze blog.
Blogheader - sollicitatievragen

5 sollicitatievragen die recruiters nooit meer mogen stellen

/
In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende sollicitatiegesprekvragen op een rijtje, en leggen we uit waarom je ze vanaf nu beter kunt vermijden.
Recruitmentstrategie

4 tips om je recruitmentstrategie te optimaliseren

/
In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.
Blog- belang van goede onboarding

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.
Header-Wervingssucces

Wervingssucces vergroten? Gebruik deze kanalen

/
De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Feitjes over het onboarding proces

/
Download hier een infographic met interessante feitjes en tips over onboarding
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.