De zon schijnt (eindelijk). Een mooi moment om lekker in de tuin of je balkon te genieten. Met natuurlijk een goed boek. Want persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil en dat weet jij als loopbaanprofessional maar al te goed. Wij hebben de leukste boeken die je gelezen moet hebben voor je op een rij gezet.

Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

De loopbaanprofessional verdiept zich graag in de mens en dan specifiek de loopbaan. Hoe verhouden de sterke punten van de persoon tegenover je zich tot de huidige functie of wat is er nodig om tot een goede uitoefening van een functie te komen? De loopbaanprofessional geeft advies, maar om een goed advies te kunnen geven is het kennen van jezelf een belangrijke eerste stap. Daarna kun je de medewerker (of je klant) helpen in het vormgeven van zijn of haar loopbaan. Dat betekent ook vaak dat diegene moet werken aan zichzelf. De boekentips zijn niet alleen bedoeld voor de loopbaanprofessional maar kunnen ook in de dagelijkse praktijk worden gebruikt en getipt.

#1 Tom Rath – Leiderschap op basis van je sterke punten

Eerder verwezen we in de boekentips voor Recruiters al naar een boek van Tom Rath. Dit boek is een vervolg en geeft inzicht in de weg naar effectief leiderschap. Leiderschap wat je in de eerste plaats vooral op jezelf moet kunnen toepassen en vervolgens kunt uitdragen naar je omgeving. Het boek richt zich op de drie sleutels om een effectievere leider te zijn, waaronder: kennis van je sterke punten, investeren in andermans sterke punten en een team ontwikkelen met de juiste talenten.

Als loopbaanprofessional moet je vooral bezig zijn met de sterke punten van de medewerker of coachee. Want daar groeit de persoon positief van en daarmee het resultaat van de organisatie. En als je als loopbaanprofessional inzicht in hebt in je eigen sterke punten, zul je dit ook veel beter herkennen bij de ander en diegene kunnen helpen.

#2 Brené Brown – De kracht van Kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

Het boek is herkenbaar als je worstelt met de gedachte dat alles perfect moet zijn. Brené overtuigd de lezer dat het goed is wat meer stil te staan bij dat wat jij echt nodig hebt en je hierin ook kwetsbaar op te durven stellen. Dit boek is onmisbaar voor loopbaanprofessionals die mensen helpen hun zelfinzicht te vergroten en die de stap durven nemen naar een niet perfect en kwetsbaar leven.

#3 Elke Wiss – Socrates op Sneakers

Dit boek mag in geen enkele kast van een coach of loopbaanprofessional ontbreken. Eigenlijk zou iedereen dit boek gelezen moeten hebben.

In dit boek wordt de kunst van het vragen stellen besproken en uitvoerig stilgestaan bij het nut hiervan. Zeker een loopbaanprofessional heeft belang bij het stellen van de juiste vragen. Maar tegenwoordig lijken we liever te praten in plaats van te luisteren en voor het stellen van vragen hebben we geen tijd. In dit boek leer je vragen stellen die altijd leiden tot een goed gesprek. En dat is nou net wat je als loopbaanprofessional nodig hebt.

#4 Ben Tiggelaar – Dromen durven doen

Een klassieker in deze lijst, want dit boek is inmiddels een beststeller. Wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en echt doen te kunnen maken? Dit boekt helpt hierbij en kan een goede ondersteuning bieden voor de gesprekken die de loopbaanprofessional voert met de medewerker.

#5 Het vakantieboek voor professionals en managers

Het beste vakantie(doe)boek voor werkenden. Dit boek geeft een samenvatting van leuke feitjes, weetjes, quotes, testjes en oefeningen. Vooral een leuk boek om tijdens de vakantie te ontspannen, maar toch iets bij te lezen over de belangrijke ontwikkelen en onderzoeken in organisatieland.

Veel leesplezier deze zomer! En mis je nog een boek? Laat dit dan gerust weten.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Header- boekentips LP

Boekentips voor loopbaanprofessionals

/
De zomer is een perfect moment om bij te lezen op je vakgebied. WIj hebben de 5 leukste boeken voor loopbaanprofessionals op een rij gezet.
Header-pdf

Vacatureteksten wel of niet publiceren als PDF?

/
Publiceer jij je vacatures als PDF? Wij hebben in deze blog de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.
Header- verbinding

''Je bent succesvol als je in verbinding staat met anderen'' - Marieke van Heek

/
In deze blog lees je alles over het eerste event van docent Marieke van Heek en haar tips voor nieuwe en beginnende sprekers.
Header- rec tips

5 recruitment tips waarmee je morgen al aan de slag kan

/
Hoe word je een goede wervingsprofessional? Wij hebben 5 recruitment tips op een rijtje gezet waar je morgen al mee aan de slag kunt.
Header-svw

Recruitment in cijfers: De Stand van Werven 2021

/
Voor de zevende keer brengen wij de Stand van Werven uit. In deze blog zoomen we in op de belangrijkste ontwikkelingen.
Header- event

Heb jij altijd al willen spreken op een event? Dit is jouw kans!

/
Op 23 september organiseren wij het event voor aanstormend spreektalent. Altijd al willen spreken op een event? Grijp jouw kans!

De toekomst van werven met video

/
Video is een veelzijdig medium om met kandidaten in contact te komen. Wij zetten op een rijtje hoe je als recruiter video zoal kunt inzetten.
Header- blog Jesse

Van 'waardeloos' naar 'waardevast' werven!

/
In deze blog beschrijft een deelnemer zijn ervaring met de Tweedaagse Recruitment Marketing & Automation opleiding.
Header- AR

Efficiënter werven met agile recruitment

/
Wil jij efficiënter werven? Dat kan met Agile Recruitment. In deze blog staan we stil bij de oorsprong en voordelen.