De zon schijnt (eindelijk). Een mooi moment om lekker in de tuin of je balkon te genieten. Met natuurlijk een goed boek. Want persoonlijke ontwikkeling staat nooit stil en dat weet jij als loopbaanprofessional maar al te goed. Wij hebben de leukste boeken die je gelezen moet hebben voor je op een rij gezet.

E-learning arbeidsmarktgedreven loopbaanpro

De loopbaanprofessional verdiept zich graag in de mens en dan specifiek de loopbaan. Hoe verhouden de sterke punten van de persoon tegenover je zich tot de huidige functie of wat is er nodig om tot een goede uitoefening van een functie te komen? De loopbaanprofessional geeft advies, maar om een goed advies te kunnen geven is het kennen van jezelf een belangrijke eerste stap. Daarna kun je de medewerker (of je klant) helpen in het vormgeven van zijn of haar loopbaan. Dat betekent ook vaak dat diegene moet werken aan zichzelf. De boekentips zijn niet alleen bedoeld voor de loopbaanprofessional maar kunnen ook in de dagelijkse praktijk worden gebruikt en getipt.

#1 Tom Rath – Leiderschap op basis van je sterke punten

Eerder verwezen we in de boekentips voor Recruiters al naar een boek van Tom Rath. Dit boek is een vervolg en geeft inzicht in de weg naar effectief leiderschap. Leiderschap wat je in de eerste plaats vooral op jezelf moet kunnen toepassen en vervolgens kunt uitdragen naar je omgeving. Het boek richt zich op de drie sleutels om een effectievere leider te zijn, waaronder: kennis van je sterke punten, investeren in andermans sterke punten en een team ontwikkelen met de juiste talenten.

Als loopbaanprofessional moet je vooral bezig zijn met de sterke punten van de medewerker of coachee. Want daar groeit de persoon positief van en daarmee het resultaat van de organisatie. En als je als loopbaanprofessional inzicht in hebt in je eigen sterke punten, zul je dit ook veel beter herkennen bij de ander en diegene kunnen helpen.

#2 Brené Brown – De kracht van Kwetsbaarheid

Brené Brown beschrijft in haar boek wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Of het nu om werk, relaties of opvoeding gaat: het is eng en moeilijk om je kwetsbaar op te stellen, maar het is nog veel moeilijker om het niet te doen en jezelf af te blijven vragen: wat als ik het wel had geprobeerd?

Het boek is herkenbaar als je worstelt met de gedachte dat alles perfect moet zijn. Brené overtuigd de lezer dat het goed is wat meer stil te staan bij dat wat jij echt nodig hebt en je hierin ook kwetsbaar op te durven stellen. Dit boek is onmisbaar voor loopbaanprofessionals die mensen helpen hun zelfinzicht te vergroten en die de stap durven nemen naar een niet perfect en kwetsbaar leven.

#3 Elke Wiss – Socrates op Sneakers

Dit boek mag in geen enkele kast van een coach of loopbaanprofessional ontbreken. Eigenlijk zou iedereen dit boek gelezen moeten hebben.

In dit boek wordt de kunst van het vragen stellen besproken en uitvoerig stilgestaan bij het nut hiervan. Zeker een loopbaanprofessional heeft belang bij het stellen van de juiste vragen. Maar tegenwoordig lijken we liever te praten in plaats van te luisteren en voor het stellen van vragen hebben we geen tijd. In dit boek leer je vragen stellen die altijd leiden tot een goed gesprek. En dat is nou net wat je als loopbaanprofessional nodig hebt.

#4 Ben Tiggelaar – Dromen durven doen

Een klassieker in deze lijst, want dit boek is inmiddels een beststeller. Wat is er nodig om de stap van dromen, naar durven en echt doen te kunnen maken? Dit boekt helpt hierbij en kan een goede ondersteuning bieden voor de gesprekken die de loopbaanprofessional voert met de medewerker.

#5 Het vakantieboek voor professionals en managers

Het beste vakantie(doe)boek voor werkenden. Dit boek geeft een samenvatting van leuke feitjes, weetjes, quotes, testjes en oefeningen. Vooral een leuk boek om tijdens de vakantie te ontspannen, maar toch iets bij te lezen over de belangrijke ontwikkelen en onderzoeken in organisatieland.

Veel leesplezier deze zomer! En mis je nog een boek? Laat dit dan gerust weten.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.