Hoe spoor je actief interessante kandidaten op? Daar komen sourcingstechnieken handig bij van pas. Sourcen is tegenwoordig veel meer dan alleen een Inmail versturen via LinkedIn of een ‘boolean search’ in Google. Het draait om het actief benaderen van talent om een ongedwongen gesprek te starten. Volgens een artikel op Werf& creëren sourcingstechnieken, waarmee interessante kandidaten worden opgespoord, een gesprekskans van 56%. Zodra het gesprek op gang komt en de kandidaat zodanig geïnteresseerd is in het bedrijf en het cv opstuurt, is de matchkans des te groter.

Hoe belangrijk is sourcen?

Uit de Stand van Werven 2019/2020 is aan meer dan 350 wervingsprofessionals gevraagd welke bron of welk middel het meest van belang is in de werving, gezien de mate van effectiviteit van de bron/het middel. Met het hoogste percentage van 68% is sourcing en searching uit de bus gekomen als een belangrijk middel om te werven. Sourcingsbronnen zoals LinkedIn worden nog veelvoudig gebruikt door wervingsprofessionals. Maar liefst 74% geeft aan dat LinkedIn een belangrijke bron is voor het realiseren van wervingsdoelstellingen. Sourcen is dus onmisbaar in het wervingsproces. Ook al onderkennen wervingsprofessionals het belang van sourcing, is het nog niet altijd even makkelijk. Uit de Stand van Werven is namelijk ook gebleken dat talent benaderen met behulp van sourcing en searching voor bureaus en werkgevers nog een grote uitdaging is. Voor bureaus is dit met met 33% een grotere uitdaging dan voor werkgevers met 27%. Dit heeft ook te maken met de hoge druk op bureaus, waar korte termijn wervingsdoelstellingen centraal staan. Ook belangrijk te vermelden is dat wervingsprofessionals zich niet moeten beperken tot het sourcen op LinkedIn. Het sourcen dient breder aangepakt te worden door onder andere te zoeken via Google. Op 11 en 12 november vertelt Sandor Lokenberg welke tools ingezet kunnen worden en hoe je dat doet tijdens de Bootcamp Sourcing & Search.

Bron: Rapportage 'De Stand van Werven 2019/2020'

Wat is het doel van sourcen?

Het klinkt makkelijker dan het lijkt: sourcen. Vaak worden sourcingsresultaten ten onrechte aan behaalde plaatsingen gekoppeld. Sourcing is echter een tool om geschikte kandidaten te vinden en kan niet worden afgemeten aan de plaatsing an sich. Als er via andere middelen geen sollicitanten meer binnenstromen is sourcing dé manier om de pipeline gevuld te houden. In sommige extreem krappe branches, denk aan IT, is dit de orde van de dag. Op LinkedIn worden uren besteed aan het vinden van schaars talent. Het doel van sourcen  is dan ook om het gesprek te starten. Door een benaderingsstrategie op te stellen weet jij hoe je jouw doelgroep op de juiste manier prikkelt. Wees niet te direct, jij zou immers ook niet zomaar een baan van een vreemde na het eerste contact aannemen. Ook het middel waarmee gesourced wordt is van belang in het opstarten van een gesprek. Voor de ene doelgroep is een WhatsApp berichtje sturen geen probleem, voor de conservatievere doelgroep is dit not done.

Actief benaderen van interessante kandidaten

Hoe doe je dat, geschikte kandidaten vinden? Hoe ga je te werk als je interessante kandidaten actief wil benaderen? Alle handvatten om met een effectieve sourcingstechniek interessante kandidaten te verleiden leer je van Sandor Lokenberg tijdens de Bootcamp Sourcing & Search op 11 en 12 november. Onderwerpen als het bouwen van de juiste talentpool en sourcingstrategie tot aan het vinden en binden van schaars talent voor nu en in de toekomst, komen aan bod. Hij vertelt je waar jouw doelgroep het beste te vinden is en hoe je deze tools in kan zetten. Kom samen met jouw collega en ontvang bij gelijktijdige aanmelding éénmalig 290 euro korting. Gebruik hiervoor bij inschrijving de actiecode combi-bss. Kijk hier voor meer informatie en meld je aan! >>