Met een breed scala aan arbeidsmarktuitdagingen baseren wervingsprofessionals zich toch nog voornamelijk op LinkedIn. Het is het bonafide nummer één wervingskanaal voor het realiseren van wervingsdoelstellingen. De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Recruiters <3 LinkedIn

80% van de professionals geeft aan dat LinkedIn de nummer één bron is voor het realiseren van wervingsdoelstellingen, 1% lager dan in 2021. Dat blijkt ook met reden, want LinkedIn is volgens Nederlandse recruitmentprofessionals één van de meest effectieve wervingsbronnen. Gemiddeld scoren alleen eigen recruitmentsites en employer brandingcampagnes beter in de mate van effectiviteit, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023.

Wervingsdoelstellingen (bronnen)

Referral Recruitment rukt op

Referral recruitment is een wervingsmethode waarbij bedrijven hun huidige medewerkers aanmoedigen om geschikte kandidaten uit hun netwerk voor te dragen voor openstaande functies. Dit kan door middel van incentives, zoals bonussen of extra vakantiedagen, maar gebeurt ook steeds vaker door referralprogramma's, om zo een duurzaam effect te sorteren.

Ook bij de Werf&-Awards werd in 2023 een referral-case dan eindelijk finalist. Bij bedrijfsconsultant EIFFEL mogen 'Eiffelaars', als ze nieuwe collega's aandragen, op gezette tijden een spin geven aan 'The Wheel of Experiences'. Dat is een soort rad-van-fortuin met bucketlistwaardige belevenissen. Onder het motto 'verzamel herinneringen in plaats van bezittingen' leverde dat een stijging van 190% op in het aantal referrals.

Referrals het tweede belangrijkste wervingsmiddel in 2023

Maar wat levert het nog meer op? Uit SHRM-onderzoek blijkt dat referral hires sneller ingewerkt zijn, een hogere retentie hebben en betere prestaties leveren dan andere nieuwe medewerkers. Bovendien kan referral recruitment kostenbesparend zijn, omdat het minder tijd en geld kost om kandidaten te vinden en te screenen.

Het werven aan de hand van referrals groeit dan ook in populariteit: het wordt inmiddels benoemd als het tweede belangrijkste wervingsmiddel. Qua effectiviteit scoren referrals in de Stand van Werven als de achtste meest effectieve wervingsbron, en uit internationaal onderzoek van Jobvite blijkt dat 60% van de respondenten aangaf dat de beste kandidaten afkomstig waren van referrals.

Gamification en videorecruitment in opkomst

Terwijl referrals dus vaker ingezet worden om het wervingssucces te vergroten, identificeert de Stand van Werven twee underdogs. Dat zijn strategieën die nog niet al te veel gebruikt worden, maar wél een mate van effectiviteit opleveren, zoals geschat door de grote groep ondervraagden. Gamification en videorecruitment: ze zullen allebei nog niet zo snel meedoen in de Champions League van wervingsbronnen, maar blijken een behoorlijk effectief middel voor goede hires.

Toch worden ze allebei nog niet gezien als belangrijke bron. Gamification is zelfs degradatiekandidaat wanneer we kijken naar het aantal professionals dat het als belangrijke bron ziet voor het realiseren van wervingsdoelstellingen. Videorecruitment scoort beter maar blijft een echte middenmotor. Maar belangrijker: beiden blijken dus behoorlijk effectief als middel voor goede hires.

Videorecruitment is het enige middel dat hetzelfde niveau als LinkedIn wordt ingeschat in het geringe aantal professionals dat aangaf dat het geen effectief wervingskanaal is. Gamification scoort ook niet erg hoog wanneer we naar het gebruik kijken, maar blijkt het enige wervingskanaal dat door geen enkele professional wordt beschouwd als een ineffectief wervingskanaal.

Aggregators en UWV minst effectief

De Stand van Werven 2023 identificeert niet alleen winnaars. Zo komen er ook een paar duidelijke verliezers uit het onderzoek: job aggregators én het UWV. Job aggregators maken het voor werkzoekenden gemakkelijker om vacatures te vinden en te vergelijken zonder dat ze alle individuele vacaturesites hoeven te bezoeken. In de praktijk worden deze aggregators slechts door 6% van de wervingsprofessionals als belangrijke bron gezien voor de wervingsdoelstellingen. Dat lijkt terecht te zijn: aggregators zijn het derde minst effectieve wervingskanaal.

Het UWV (via werk.nl) is echter dé verliezer van het onderzoek. Terwijl 1 op de 10 wervingsprofessionals de UWV-site werk.nl beschouwt als 'belangrijk voor de wervingsstrategie', blijkt het een behoorlijk ineffectief kanaal te zijn. Ongeveer de helft van de ondervraagde wervingsprofessionals ziet de website als een kanaal voor 'lage' of 'zeer lage' effectiviteit. Het is daarmee het enige wervingskanaal waarbij de ineffectiviteit (50%) groter is dan de effectiviteit (19%).

Wil je meer weten?

De Stand van Werven is een rapport dat de basis kan vormen van elk arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentplan. Wat doen andere bureaus of corporates? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke kanalen zijn nu effectief om snel mensen te werven? Hoever zijn anderen met digitalisering en automatisering? Download de hele Stand van Werven 2023 via deze link.

Andere interessante blogs

Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!

12 uitdagingen voor recruiters in 2024

/
Benieuwd naar de twaalf grootste interne- en externe uitdagingen voor recruiters in 2024? Je leest het in deze blog.

7 tips om jouw kandidaat optimaal voor te bereiden

/
In deze blog geven we 7 tips over hoe je jouw kandidaat optimaal voorbereidt op het gesprek met de hiring manager

Download hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan'

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…