Met een breed scala aan arbeidsmarktuitdagingen baseren wervingsprofessionals zich toch nog voornamelijk op LinkedIn. Het is het bonafide nummer één wervingskanaal voor het realiseren van wervingsdoelstellingen. De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Recruiters <3 LinkedIn

80% van de professionals geeft aan dat LinkedIn de nummer één bron is voor het realiseren van wervingsdoelstellingen, 1% lager dan in 2021. Dat blijkt ook met reden, want LinkedIn is volgens Nederlandse recruitmentprofessionals één van de meest effectieve wervingsbronnen. Gemiddeld scoren alleen eigen recruitmentsites en employer brandingcampagnes beter in de mate van effectiviteit, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023.

Wervingsdoelstellingen (bronnen)

Referral Recruitment rukt op

Referral recruitment is een wervingsmethode waarbij bedrijven hun huidige medewerkers aanmoedigen om geschikte kandidaten uit hun netwerk voor te dragen voor openstaande functies. Dit kan door middel van incentives, zoals bonussen of extra vakantiedagen, maar gebeurt ook steeds vaker door referralprogramma's, om zo een duurzaam effect te sorteren.

Ook bij de Werf&-Awards werd in 2023 een referral-case dan eindelijk finalist. Bij bedrijfsconsultant EIFFEL mogen 'Eiffelaars', als ze nieuwe collega's aandragen, op gezette tijden een spin geven aan 'The Wheel of Experiences'. Dat is een soort rad-van-fortuin met bucketlistwaardige belevenissen. Onder het motto 'verzamel herinneringen in plaats van bezittingen' leverde dat een stijging van 190% op in het aantal referrals.

Referrals het tweede belangrijkste wervingsmiddel in 2023

Maar wat levert het nog meer op? Uit SHRM-onderzoek blijkt dat referral hires sneller ingewerkt zijn, een hogere retentie hebben en betere prestaties leveren dan andere nieuwe medewerkers. Bovendien kan referral recruitment kostenbesparend zijn, omdat het minder tijd en geld kost om kandidaten te vinden en te screenen.

Het werven aan de hand van referrals groeit dan ook in populariteit: het wordt inmiddels benoemd als het tweede belangrijkste wervingsmiddel. Qua effectiviteit scoren referrals in de Stand van Werven als de achtste meest effectieve wervingsbron, en uit internationaal onderzoek van Jobvite blijkt dat 60% van de respondenten aangaf dat de beste kandidaten afkomstig waren van referrals.

Gamification en videorecruitment in opkomst

Terwijl referrals dus vaker ingezet worden om het wervingssucces te vergroten, identificeert de Stand van Werven twee underdogs. Dat zijn strategieën die nog niet al te veel gebruikt worden, maar wél een mate van effectiviteit opleveren, zoals geschat door de grote groep ondervraagden. Gamification en videorecruitment: ze zullen allebei nog niet zo snel meedoen in de Champions League van wervingsbronnen, maar blijken een behoorlijk effectief middel voor goede hires.

Toch worden ze allebei nog niet gezien als belangrijke bron. Gamification is zelfs degradatiekandidaat wanneer we kijken naar het aantal professionals dat het als belangrijke bron ziet voor het realiseren van wervingsdoelstellingen. Videorecruitment scoort beter maar blijft een echte middenmotor. Maar belangrijker: beiden blijken dus behoorlijk effectief als middel voor goede hires.

Videorecruitment is het enige middel dat hetzelfde niveau als LinkedIn wordt ingeschat in het geringe aantal professionals dat aangaf dat het geen effectief wervingskanaal is. Gamification scoort ook niet erg hoog wanneer we naar het gebruik kijken, maar blijkt het enige wervingskanaal dat door geen enkele professional wordt beschouwd als een ineffectief wervingskanaal.

Aggregators en UWV minst effectief

De Stand van Werven 2023 identificeert niet alleen winnaars. Zo komen er ook een paar duidelijke verliezers uit het onderzoek: job aggregators én het UWV. Job aggregators maken het voor werkzoekenden gemakkelijker om vacatures te vinden en te vergelijken zonder dat ze alle individuele vacaturesites hoeven te bezoeken. In de praktijk worden deze aggregators slechts door 6% van de wervingsprofessionals als belangrijke bron gezien voor de wervingsdoelstellingen. Dat lijkt terecht te zijn: aggregators zijn het derde minst effectieve wervingskanaal.

Het UWV (via werk.nl) is echter dé verliezer van het onderzoek. Terwijl 1 op de 10 wervingsprofessionals de UWV-site werk.nl beschouwt als 'belangrijk voor de wervingsstrategie', blijkt het een behoorlijk ineffectief kanaal te zijn. Ongeveer de helft van de ondervraagde wervingsprofessionals ziet de website als een kanaal voor 'lage' of 'zeer lage' effectiviteit. Het is daarmee het enige wervingskanaal waarbij de ineffectiviteit (50%) groter is dan de effectiviteit (19%).

Wil je meer weten?

De Stand van Werven is een rapport dat de basis kan vormen van elk arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentplan. Wat doen andere bureaus of corporates? Tegen welke problemen lopen ze aan? Welke kanalen zijn nu effectief om snel mensen te werven? Hoever zijn anderen met digitalisering en automatisering? Download de hele Stand van Werven 2023 via deze link.

Andere interessante blogs

Waarom een moderne recruiter vooral een adviseur moet zijn

/
“Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert - Susanne Freriks-Zeeuw”
Kennismaking Sandra Hartemink

Maak kennis met de nieuwe hoofddocent van de Leergang Recruitment

/
“De docenten uit de praktijk, verdiepende lesstof en deelnemers die van elkaar leren maken de Leergang Recruitment speciaal.”
Header - intrinsieke motivatie

Do's en dont's van onboarding: 'het belang van intrinsieke motivatie is gigantisch'

/
Lopen nieuwe collega’s bij jouw organisatie vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. Je leest het in deze blog.
Blogheader - sollicitatievragen

5 sollicitatievragen die recruiters nooit meer mogen stellen

/
In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende sollicitatiegesprekvragen op een rijtje, en leggen we uit waarom je ze vanaf nu beter kunt vermijden.
Recruitmentstrategie

4 tips om je recruitmentstrategie te optimaliseren

/
In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.
Blog- belang van goede onboarding

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.
Header-Wervingssucces

Wervingssucces vergroten? Gebruik deze kanalen

/
De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Feitjes over het onboarding proces

/
Download hier een infographic met interessante feitjes en tips over onboarding
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.