In de zeer competitieve arbeidsmarkt van vandaag is het vinden en aantrekken van toptalent een grotere uitdaging dan ooit. Uit onderzoek van Zippia blijkt zelfs dat 90% van de werkgevers nog steeds moeite heeft om geschikte kandidaten te vinden. In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.

Hanteer een datagedreven aanpak

De recruitmentwereld verandert continu, maar veel organisaties zijn niet voorbereid om zich aan te passen. Om voorop te blijven lopen is het van belang dat organisaties een datagedreven aanpak hanteren.

Datagedreven recruitment heeft namelijk een revolutie teweeggebracht in de manier waarop bedrijven talent identificeren en aannemen. De dagen van uitsluitend vertrouwen op intuïtie en onderbuikgevoel tijdens het werving- en selectieproces zijn voorbij. In plaats daarvan maken organisaties nu gebruik van een breed scala aan gegevensbronnen om objectieve en weloverwogen beslissingen te nemen over hun potentiële kandidaten.

Bij datagedreven recruitment maken bedrijven gebruik van technologie en data-analyse om de kwalificaties, vaardigheden, voorkeuren en geschiktheid van kandidaten voor de functie te beoordelen. Als we bijvoorbeeld weten dat 79,2% van de kandidaten de voorkeur geeft aan e-mail boven andere communicatiekanalen, dan weten recruiters wat de beste manier is om sollicitanten te bereiken. Hierdoor wordt het proces versneld.

Het wervingslandschap verschuift van kandidaten die actief op zoek zijn naar een andere functie naar werkgevers die actief op zoek zijn naar talent. Met gegevens over de verwachtingen van kandidaten in handen, zoals salaris- en flexibiliteitsvoorkeuren, kunnen recruiters een betere balans bereiken tussen hun bedrijfswaarden en het tegemoetkomen aan de wensen van potentiële medewerkers.

Bouw aan een sterk werkgeversmerk

Uit een recent onderzoek van Universum over 's werelds meest aantrekkelijke werkgevers (WMAE) blijkt dat 78% van de respondenten employer branding meer waardeert.

Een organisatie met een sterk werkgeversmerk trekt topkandidaten aan voor onmiddellijke vacatures en koestert langdurige relaties met potentiële werknemers die geschikt zijn voor toekomstige posities. Het draait om het ontdekken van de beste manieren om de organisatie te positioneren als een aantrekkelijke werkplek.

De verwachtingen van werknemers zijn de afgelopen jaren veranderd met betrekking tot loopbaanprioriteiten, de balans tussen werk en privé en flexibele werkregelingen. Het is van belang dat organisaties hierop inspelen. Een sterk werkgeversmerk vindt namelijk balans tussen het creëren van een werknemer vriendelijke en flexibele omgeving en het handhaven van productiviteits- en verantwoordingsnormen.

Daarnaast is het goed om te realiseren dat employer branding verder gaat dan korte termijnbenaderingen; het vertegenwoordigt een proactieve strategie voor het opbouwen van een sterke talentpool en het verzekeren van het succes van de organisatie op lange termijn.

Bedrijven die tegenwoordig prioriteit geven aan employer branding, bouwen in feite aan het kader voor het vervullen van kritieke functies in de komende één tot drie jaar.

Leergang Strategisch Recruitment

Talentpooling met behulp van AI

AI-tools bieden veel voordelen en hebben een verandering teweeggebracht in de manier waarop organisaties nieuwe mensen inhuren. Ze blinken vooral uit in het identificeren van topsollicitanten en het uitbreiden van de talentpool. Deze technologieën, die gebruik maken van slimme algoritmen en machine learning, kunnen diep in tal van databases en internetplatforms doordringen en verborgen juwelen onthullen die bij traditionele benaderingen over het hoofd zouden zijn gezien.

In tegenstelling tot traditionele methoden die afhankelijk zijn van menselijke zoekopdrachten op trefwoorden, automatiseren door AI aangedreven oplossingen ook het zoeken naar talent door het analyseren van werknemersprofielen en de functieomschrijving van de recruiter. Het levert een nauwkeurigere en gedetailleerdere zoekopdracht met behulp van honderden trefwoorden, waardoor verborgen kandidaten worden onthuld die een persoon misschien over het hoofd ziet.

Nog verbazingwekkender is het vermogen van AI om de voorkeuren van recruiters te leren en te voorspellen. Het houdt rekening met impliciete voorkeuren die misschien niet duidelijk zijn uit de functiebeschrijving, wat resulteert in een meer gepersonaliseerde zoektocht naar kandidaten.

Verbeter de candidate experience

Het creëren van een geweldige kandidaat-ervaring komt neer op het hebben van drie essentiële dingen; duidelijke communicatie, waardering voor de tijd van kandidaten en vereenvoudiging van het sollicitatieproces.

Volgens CareerBuilder overweegt 42% van de potentiële kandidaten niet eens  te solliciteren naar een functie bij jouw organisatie als ze een negatieve ontmoeting hebben gehad, en 22% zal anderen actief ontmoedigen om ook te solliciteren.

Het vereenvoudigen van de ervaring en reis van jouw kandidaat is een belangrijk onderdeel van een goede wervingsstrategie. Kandidaten voorzien van uitgebreide interviewinformatie, hen onverdeelde aandacht geven tijdens de interviews en onmiddellijke opvolging daarna zijn allemaal essentiële stappen. Een enkele slechte ervaring kan je immers waardevol talent kosten.

Bovendien maakt technologie, met name kunstmatige intelligentie (AI)-systemen, directe communicatie tussen kandidaten en bedrijven mogelijk, waardoor het hele proces transparanter wordt. De meeste van deze tools kunnen naadloos worden geïntegreerd met bestaande ATS-systemen, wat het wervingsproces stroomlijnt en efficiënter maakt voor alle betrokkenen.

Leergang Strategisch Recruitment

Wil jij meer leren hoe je jouw wervingsstrategie- en advies het beste kunt optimaliseren? Volg dan de Leergang Strategisch Recruitment die op 11 september van start gaat. Na het volgen van deze leergang ken je de laatste ontwikkelingen in het vakgebied en ben je een sterke gesprekspartner voor het management.

Dit artikel is geschreven door Victoria van Intelligence Group.

Andere interessante blogs

Zomeractie 2024

Actie: leer, ontdek én vier de zomer

/
Ontvang 50% zomerkorting op de tweede opleiding en maak van deze vakantieperiode een tijd van groei.
Testimonial LSR

‘Hiring managers meekrijgen lukt nu veel makkelijker’

/
Ook voor een doorgewinterd recruiter is het zinnig om zich af en toe te laten bijscholen. Drie van hen blikken terug op wat ze leerden bij de Leergang Strategisch Recruitment.
Blog: leidinggevenden

Van draaikonten in een rat race naar leidinggevenden met overzicht

/
De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.
Header boekentips

Boekentips voor HR-professionals, recruiters en loopbaanprofessionals

/
In dit artikel deelt Diana van Asten-Kooij haar 5 boektips voor deze zomer.

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.