‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Heb je de voorgaande stukken in dit vierluik over arbeidsmarktcommunicatie gelezen? Je weet wel: die artikelen over doelgroepgericht werven, employer relationship management en employer branding? Dan heb jij kaas gegeten van arbeidsmarktcommunicatie – je kunt nu dus aan de slag met een effectief plan ervoor. Klaar voor de start…

Waarom een arbeidsmarktcommunicatieplan?

…nog even wachten! Want voordat we de instructies induiken, doen we eerst een stapje terug. Want waarom was-ie ook alweer zo belangrijk, die arbeidsmarktcommunicatiestrategie? Dat is een vraag met twee antwoorden – uiteindelijk komen ze op hetzelfde neer. Ten eerste: met een eenduidige arbeidsmarktcommunicatie – daar gaat je plan uiteindelijk voor zorgen – verhoog je je retentie. Ten tweede: je ontvangt erdoor meer (open) sollicitaties. Onderaan de streep hoef je dus minder moeite te doen om vacatures te vervullen, en dat is met de huidige krapte wel zo fijn.

Dan kunnen we nu écht beginnen. Onthoud dat je plan een strategie, realisatie en evaluatie moet omhelzen, en dat je input van je HR-, communicatie- en recruitmentafdeling meeneemt. Zij moeten je plan immers uitvoeren, of krijgen te maken met de gevolgen ervan.

Dan nu het echte werk

Elk goed arbeidsmarktcommunicatieplan begint met een probleemstelling: jouw plan is er tenslotte niet voor de sier – hij biedt concrete tools die krapte in jouw organisatie (preventief) gaan oplossen. Breng dus in kaart hoe jouw werkgeversmerk nu bekend staat en in hoeverre je interne en externe arbeidscommunicatie aanslaan, en vergelijk dat met je ideale scenario. Je probleemstelling is wat je nog te overbruggen hebt.

Wie eenmaal een probleemstelling heeft geformuleerd, kan het volgende deel van zijn plan vrij eenvoudig invullen. Je doelstellingen zijn nu tenslotte duidelijk, en dus kun je bedenken aan welke randvoorwaarden jouw organisatie moet voldoen, wil het die doelen bereiken. Ook duidelijk wordt welke doelgroepen je moet aanboren om je visie te realiseren, en als je eenmaal een doelgroep voor ogen hebt, kun je onderzoeken welke boodschap hen aantrekt. Via welke media je die boodschap het effectiefst onder hun aandacht brengt, is nu ook uit te zoeken.

Laatste loodjes

Wat rest is in kaart brengen hoeveel geld je nodig hebt voor je plan. Stribbelt de penningmeester tegen? Herinner haar of hem dan aan de huidige kosten van het vervullen van een vacature – die gaan met een sterk arbeidsmarktcommunicatieplan tenslotte drastisch omlaag. Uiteindelijk hou je dus geld over.

Zorg vervolgens dat al je collega’s van je plan weten, en dat het draagvlak heeft – consistentie is immers belangrijk. Ga maar na: als je recruitmentafdeling niet dezelfde boodschap uitdraagt als je social media-beheerder, weet uiteindelijk niemand waar jouw bedrijf nu echt voor staat.

Bedenk tot slot hoe je de boel gaat evalueren, en wanneer je eerste evaluatie-periode is. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat jouw plan een x-aantal open sollicitaties moet opleveren, of een x-percentage hogere retentie. Belangrijk dat je dat doet, want aan een plan zonder resultaat heeft niemand iets.

Verder lezen

Aan het opstellen van een arbeidsmarktcommunicatieplan kun je niet zomaar beginnen – je moet wel weten waar je het over hebt. Daarom verschenen er voorafgaand aan de publicatie van dit stuk drie andere artikelen: respectievelijk bespraken ze doelgroepgerichte werving, employee relationship management en employer branding. We schreven het al: die stukken helpen je op weg bij het maken van je plan.

En natuurlijk: de artikelen in dit vierluik vormen slechts een introductie op de onderwerpen die ze bespreken. Heb jij de ambitie om the war for talent dit jaar te winnen? Duik dan tijdens de vijfdaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie de diepte in. Daar ontdek je hoe je de arbeidsmarkt naar jouw hand zet, en hoe je zelfs in tijden van krapte jouw vacatures vervult. Via deze link vind je meer informatie, of schrijf je jezelf direct in.

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.