‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.

Heb je de voorgaande stukken in dit vierluik over arbeidsmarktcommunicatie gelezen? Je weet wel: die artikelen over doelgroepgericht werven, employer relationship management en employer branding? Dan heb jij kaas gegeten van arbeidsmarktcommunicatie – je kunt nu dus aan de slag met een effectief plan ervoor. Klaar voor de start…

Waarom een arbeidsmarktcommunicatieplan?

…nog even wachten! Want voordat we de instructies induiken, doen we eerst een stapje terug. Want waarom was-ie ook alweer zo belangrijk, die arbeidsmarktcommunicatiestrategie? Dat is een vraag met twee antwoorden – uiteindelijk komen ze op hetzelfde neer. Ten eerste: met een eenduidige arbeidsmarktcommunicatie – daar gaat je plan uiteindelijk voor zorgen – verhoog je je retentie. Ten tweede: je ontvangt erdoor meer (open) sollicitaties. Onderaan de streep hoef je dus minder moeite te doen om vacatures te vervullen, en dat is met de huidige krapte wel zo fijn.

Dan kunnen we nu écht beginnen. Onthoud dat je plan een strategie, realisatie en evaluatie moet omhelzen, en dat je input van je HR-, communicatie- en recruitmentafdeling meeneemt. Zij moeten je plan immers uitvoeren, of krijgen te maken met de gevolgen ervan.

Dan nu het echte werk

Elk goed arbeidsmarktcommunicatieplan begint met een probleemstelling: jouw plan is er tenslotte niet voor de sier – hij biedt concrete tools die krapte in jouw organisatie (preventief) gaan oplossen. Breng dus in kaart hoe jouw werkgeversmerk nu bekend staat en in hoeverre je interne en externe arbeidscommunicatie aanslaan, en vergelijk dat met je ideale scenario. Je probleemstelling is wat je nog te overbruggen hebt.

Wie eenmaal een probleemstelling heeft geformuleerd, kan het volgende deel van zijn plan vrij eenvoudig invullen. Je doelstellingen zijn nu tenslotte duidelijk, en dus kun je bedenken aan welke randvoorwaarden jouw organisatie moet voldoen, wil het die doelen bereiken. Ook duidelijk wordt welke doelgroepen je moet aanboren om je visie te realiseren, en als je eenmaal een doelgroep voor ogen hebt, kun je onderzoeken welke boodschap hen aantrekt. Via welke media je die boodschap het effectiefst onder hun aandacht brengt, is nu ook uit te zoeken.

Laatste loodjes

Wat rest is in kaart brengen hoeveel geld je nodig hebt voor je plan. Stribbelt de penningmeester tegen? Herinner haar of hem dan aan de huidige kosten van het vervullen van een vacature – die gaan met een sterk arbeidsmarktcommunicatieplan tenslotte drastisch omlaag. Uiteindelijk hou je dus geld over.

Zorg vervolgens dat al je collega’s van je plan weten, en dat het draagvlak heeft – consistentie is immers belangrijk. Ga maar na: als je recruitmentafdeling niet dezelfde boodschap uitdraagt als je social media-beheerder, weet uiteindelijk niemand waar jouw bedrijf nu echt voor staat.

Bedenk tot slot hoe je de boel gaat evalueren, en wanneer je eerste evaluatie-periode is. Je kunt bijvoorbeeld stellen dat jouw plan een x-aantal open sollicitaties moet opleveren, of een x-percentage hogere retentie. Belangrijk dat je dat doet, want aan een plan zonder resultaat heeft niemand iets.

Verder lezen

Aan het opstellen van een arbeidsmarktcommunicatieplan kun je niet zomaar beginnen – je moet wel weten waar je het over hebt. Daarom verschenen er voorafgaand aan de publicatie van dit stuk drie andere artikelen: respectievelijk bespraken ze doelgroepgerichte werving, employee relationship management en employer branding. We schreven het al: die stukken helpen je op weg bij het maken van je plan.

En natuurlijk: de artikelen in dit vierluik vormen slechts een introductie op de onderwerpen die ze bespreken. Heb jij de ambitie om the war for talent dit jaar te winnen? Duik dan tijdens de vijfdaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie, die aanstaande 4 april van start gaat, de diepte in. Daar ontdek je hoe je de arbeidsmarkt naar jouw hand zet, en hoe je zelfs in tijden van krapte jouw vacatures vervult. Via deze link vind je meer informatie, of schrijf je jezelf direct in.

Andere interessante blogs

Header winnend plan

Zo schrijf je een winnend arbeidsmarktcommunicatieplan

/
‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Header-vierluik-eb

Waarom deze tatoeage een masterclass in employer branding is

/
Goede employer branding begint en eindigt met rugdekking van je mensen; zonder dat val je door de mand.
Header - loopbaanontwikkeling

De recruiter aan het roer voor jouw loopbaan?

/
Het is goed om aan het roer van jouw loopbaan te (kunnen) staan. Het geeft je namelijk controle, vertrouwen en energie. Tenminste; als je aan de juiste knoppen draait. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Header ERM

Employee Relationship Management: zo scoor je in de Eredivisie van recruitment

/
Employee Relationship Management speelt een belangrijke rol in jouw zoektocht naar die droomkandidaat. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header doelgroepgericht werven

Redeneer eens andersom: dit is hoe doelgroepgericht werven werkt

/
Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Header-arbeidsmarktgedreven loopbaanprof

Dit is waarom elke coach zou moeten kiezen voor een arbeidsmarktgedreven aanpak

/
Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals zijn de oplossing voor de huidige krapte. In dit artikel lees je waarom en hoe jij er een wordt!
Header - geboortejaar STAP

Zo zag het geboortejaar van het STAP-budget eruit

/
Op 1 maart 2022 heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Wij blikken terug op het geboortejaar van deze subsidie.
header- recruitment

Beginnend recruiter? Deze 3 tips van een expert mag je niet missen!

/
Onze docent Dorien Waasdorp heeft talloze tips voor beginnende recruiters die je niet mag missen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.