Dit artikel is deel 1 van ons vierluik over arbeidsmarktcommunicatie.

Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 

Ken je de Golden Circle-methode? Eigenlijk alle succesvolle bedrijven gebruiken hem, en om een lang verhaal kort te houden schrijft hij het volgende voor. In plaats van te bedenken wát je als organisatie doet, moet je bedenken wáárom je het doet. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Apple. Vertellen zij wat ze doen, namelijk computers maken? Dan vindt niemand dat interessant. Maar vertellen ze waarom, namelijk de status quo uitdagen? Dan sta je opeens in de rij voor de nieuwste iPhone. En wil jij op deze krappe arbeidsmarkt succesvol werven? Dan moet je eigenlijk hetzelfde doen.

Persona

Daarmee bedoelen we: redeneer eens andersom! Dus pieker niet over wát de boodschap in jouw verhaal aan kandidaten is, maar bedenk aan wíé je die boodschap vertelt. In andere woorden: je stelt je doelgroep centraal, in plaats van je organisatie. En weet je eenmaal wie je doelgroep is? Dat wil zeggen: heb je zwart-op-wit welk ‘soort’ mens je voor die openstaande vacature zoekt? Dan hengel je opeens een stuk gerichter in die talent-pool, en is de kans ook groot dat je op korte termijn beethebt.

De hamvraag is vervolgens: hoe doe je dat, de doelgroep die jij wilt bereiken afbakenen? Iedere expert zal je vertellen: door een zogeheten persona op te stellen. Een persona is een fictief persoon: je geeft hem onder andere een leeftijd, een woonplaats en wat hobby’s mee. Bovendien bedenk je wat z’n push- en pull-factoren bij werkgevers zijn. En omdat een doelgroep nooit homogeen is – geen mens is tenslotte hetzelfde – zet je meerdere persona’s op papier: stuk voor stuk mensen die jij maar wat graag voor die positie aan zou willen nemen. Et voilà: je hebt een gezicht bij wie je wilt bereiken! Het is nu een stuk makkelijker om jouw doelgroep aan te spreken, toch?
Kun je nog wat hulp gebruiken bij het opstellen van een persona? Download dan hier ons candidate persona template. 

Voorbeeld van een persona

Data is je beste vriend

Ho, stop! We keken even over je schouder mee, en zagen dat jouw persona het liefst op vrijwillige basis werkt, in dat huis gelijk naast jouw kantoor woont en op 20-jarige leeftijd al vijf opleidingen heeft afgerond. Dat is onze schuld: wij vertelden je tenslotte dat een persona je ideale kandidaat moet zijn. Wat we natuurlijk bedoelden te zeggen is: een persona is jouw ideale kandidaat, maar dan wel in de échte wereld.

‘Lekker dan’, denk jij nu. ‘Hoe moet ik in hemelsnaam weten welk persona realistisch gezien te werven valt?’ Gelukkig leef je in 2023, en heb je dus allesomvattende datasets tot je beschikking – zij helpen je een handje! Neem als voorbeeld een dashboard als Giant. Die tool geeft je feilloos inzicht in de persona’s en doelgroepen die jij kunt werven. In één oogopslag zie je met hoeveel ze zijn en hoe ze naar werk zoeken, maar ook welk soort media ze gebruiken. Basisgegevens over hun gender, opleiding, woonplaats en leeftijd wordt bovendien inzichtelijk gemaakt. Experimenteer er eens mee: voor je het weet zijn jouw vacatureteksten afgestemd op je droomkandidaat, die ook nog eens in het echt bestaat. Zelfs op deze krappe arbeidsmarkt zit-ie binnen een mum van tijd aan jouw sollicitatietafel.

Meer weten over arbeidsmarktcommunicatie?

Doelgroepgericht werven is slechts één onderdeel van arbeidsmarktcommunicatie, daarom verschijnen er nog drie andere artikelen in dit vierluik. Die stukken zullen respectievelijk gaan over employee relationship management, employer branding, en hoe je al die disciplines met elkaar verbindt.

En natuurlijk: de artikelen in dit vierluik vormen slechts een introductie op de onderwerpen die ze bespreken. Heb jij de ambitie om the war for talent dit jaar te winnen? Duik dan tijdens de vijfdaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie, die aanstaande 4 april van start gaat, de diepte in. Daar ontdek je hoe je de arbeidsmarkt naar jouw hand zet, en hoe je zelfs in tijden van krapte jouw vacatures vervult. Via deze link vind je meer informatie, of schrijf je jezelf direct in.

Andere interessante blogs

Header winnend plan

Zo schrijf je een winnend arbeidsmarktcommunicatieplan

/
‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Header-vierluik-eb

Waarom deze tatoeage een masterclass in employer branding is

/
Goede employer branding begint en eindigt met rugdekking van je mensen; zonder dat val je door de mand.
Header - loopbaanontwikkeling

De recruiter aan het roer voor jouw loopbaan?

/
Het is goed om aan het roer van jouw loopbaan te (kunnen) staan. Het geeft je namelijk controle, vertrouwen en energie. Tenminste; als je aan de juiste knoppen draait. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Header ERM

Employee Relationship Management: zo scoor je in de Eredivisie van recruitment

/
Employee Relationship Management speelt een belangrijke rol in jouw zoektocht naar die droomkandidaat. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header doelgroepgericht werven

Redeneer eens andersom: dit is hoe doelgroepgericht werven werkt

/
Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Header-arbeidsmarktgedreven loopbaanprof

Dit is waarom elke coach zou moeten kiezen voor een arbeidsmarktgedreven aanpak

/
Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals zijn de oplossing voor de huidige krapte. In dit artikel lees je waarom en hoe jij er een wordt!
Header - geboortejaar STAP

Zo zag het geboortejaar van het STAP-budget eruit

/
Op 1 maart 2022 heeft de overheid het STAP-budget in het leven geroepen. Wij blikken terug op het geboortejaar van deze subsidie.
header- recruitment

Beginnend recruiter? Deze 3 tips van een expert mag je niet missen!

/
Onze docent Dorien Waasdorp heeft talloze tips voor beginnende recruiters die je niet mag missen. Welke dat zijn lees je in dit artikel.