Dit artikel is deel 1 van ons vierluik over arbeidsmarktcommunicatie.

Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 

Ken je de Golden Circle-methode? Eigenlijk alle succesvolle bedrijven gebruiken hem, en om een lang verhaal kort te houden schrijft hij het volgende voor. In plaats van te bedenken wát je als organisatie doet, moet je bedenken wáárom je het doet. Neem bijvoorbeeld een bedrijf als Apple. Vertellen zij wat ze doen, namelijk computers maken? Dan vindt niemand dat interessant. Maar vertellen ze waarom, namelijk de status quo uitdagen? Dan sta je opeens in de rij voor de nieuwste iPhone. En wil jij op deze krappe arbeidsmarkt succesvol werven? Dan moet je eigenlijk hetzelfde doen.

Persona

Daarmee bedoelen we: redeneer eens andersom! Dus pieker niet over wát de boodschap in jouw verhaal aan kandidaten is, maar bedenk aan wíé je die boodschap vertelt. In andere woorden: je stelt je doelgroep centraal, in plaats van je organisatie. En weet je eenmaal wie je doelgroep is? Dat wil zeggen: heb je zwart-op-wit welk ‘soort’ mens je voor die openstaande vacature zoekt? Dan hengel je opeens een stuk gerichter in die talent-pool, en is de kans ook groot dat je op korte termijn beethebt.

De hamvraag is vervolgens: hoe doe je dat, de doelgroep die jij wilt bereiken afbakenen? Iedere expert zal je vertellen: door een zogeheten persona op te stellen. Een persona is een fictief persoon: je geeft hem onder andere een leeftijd, een woonplaats en wat hobby’s mee. Bovendien bedenk je wat z’n push- en pull-factoren bij werkgevers zijn. En omdat een doelgroep nooit homogeen is – geen mens is tenslotte hetzelfde – zet je meerdere persona’s op papier: stuk voor stuk mensen die jij maar wat graag voor die positie aan zou willen nemen. Et voilà: je hebt een gezicht bij wie je wilt bereiken! Het is nu een stuk makkelijker om jouw doelgroep aan te spreken, toch?
Kun je nog wat hulp gebruiken bij het opstellen van een persona? Download dan hier ons candidate persona template. 

Voorbeeld van een persona

Data is je beste vriend

Ho, stop! We keken even over je schouder mee, en zagen dat jouw persona het liefst op vrijwillige basis werkt, in dat huis gelijk naast jouw kantoor woont en op 20-jarige leeftijd al vijf opleidingen heeft afgerond. Dat is onze schuld: wij vertelden je tenslotte dat een persona je ideale kandidaat moet zijn. Wat we natuurlijk bedoelden te zeggen is: een persona is jouw ideale kandidaat, maar dan wel in de échte wereld.

‘Lekker dan’, denk jij nu. ‘Hoe moet ik in hemelsnaam weten welk persona realistisch gezien te werven valt?’ Gelukkig leef je in 2023, en heb je dus allesomvattende datasets tot je beschikking – zij helpen je een handje! Neem als voorbeeld een dashboard als Giant. Die tool geeft je feilloos inzicht in de persona’s en doelgroepen die jij kunt werven. In één oogopslag zie je met hoeveel ze zijn en hoe ze naar werk zoeken, maar ook welk soort media ze gebruiken. Basisgegevens over hun gender, opleiding, woonplaats en leeftijd wordt bovendien inzichtelijk gemaakt. Experimenteer er eens mee: voor je het weet zijn jouw vacatureteksten afgestemd op je droomkandidaat, die ook nog eens in het echt bestaat. Zelfs op deze krappe arbeidsmarkt zit-ie binnen een mum van tijd aan jouw sollicitatietafel.

Meer weten over arbeidsmarktcommunicatie?

Doelgroepgericht werven is slechts één onderdeel van arbeidsmarktcommunicatie, daarom verschijnen er nog drie andere artikelen in dit vierluik. Die stukken zullen respectievelijk gaan over employee relationship management, employer branding, en hoe je al die disciplines met elkaar verbindt.

En natuurlijk: de artikelen in dit vierluik vormen slechts een introductie op de onderwerpen die ze bespreken. Heb jij de ambitie om the war for talent dit jaar te winnen? Duik dan tijdens de vijfdaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie de diepte in. Daar ontdek je hoe je de arbeidsmarkt naar jouw hand zet, en hoe je zelfs in tijden van krapte jouw vacatures vervult. Via deze link vind je meer informatie, of schrijf je jezelf direct in.

Andere interessante blogs

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!