De arbeidsmarkt neemt bijzondere vormen aan. Werknemers stellen hogere eisen en zijn steeds minder bang om hun baan te verliezen, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Uit het onderzoek blijkt dat in 2022 nog maar 6,6% van de Nederlandse beroepsbevolking (in loondienst) verwacht zijn/haar baan te verliezen in de komende twaalf maanden. Het aantal baanwisselingen was nog nooit zo hoog als het afgelopen jaar. Volgens Nu.nl eisen werknemers ook steeds vaker een goede balans tussen werk en privé.

Hoe kun je als werkgever omgaan met de hoge(re) eisen van de medewerkers? In dit artikel lees je meer over de verschillende eisen en tips.

Hogere eisen, hoger loon

De enorme vraag naar personeel en het groot aantal vacatures maakt dat nieuwe medewerkers zich sterker voelen om betere voorwaarden te eisen. Of bijvoorbeeld dat medewerkers aan je bureau komen en eisen dat ze meer salaris willen of dat ze anders weggaan. Maar de keerzijde is ook duidelijk, want als je medewerkers veel meer dan marktconform betaalt, dan blijven ze mogelijk langer bij je werken, omdat ze ergens anders op basis van hun ervaring veel minder zouden verdienen.

Zo hoorde ik laatst dat iemand een startsalaris, zonder enige werkervaring, een salaris ontvangt van ruim EUR 6000,-. Ter illustratie, binnen het MKB is dit veelal een salaris dat betaald wordt aan de manager van een team. En zo komt het binnen mijn klantengroep ook regelmatig voor dat medewerkers bij hun leidinggevende aan het bureau staan met het dreigement dat ze een hoger salaris willen, omdat ze dat ergens anders ook kunnen verdienen.

Medewerkers aan een gouden ketting

Het personeel behouden op basis van het hogere salaris is nooit het advies wat ik geef. Stel dat jouw medewerker aan je bureau staat, zorg dan ook zelf voor een onderbouwd verhaal. Een constructief gesprek kun je alleen (goed) voeren als je weet hoe jij betaald ten opzichte van de markt en welke voorwaarden belangrijk zijn voor jouw medewerkers. Het houden van medewerkers die eigenlijk wegwillen, is nooit een goed idee.

Richt je gesprekscyclus zo in dat medewerkers op basis van hun sterke punten bij jou willen blijven. Niet omdat jij nou eenmaal veel beter betaald dan de rest. Het salaris is namelijk geen motivator, maar moet in de basis goed geregeld zijn. Medewerkers worden veel productiever als ze autonoom kunnen werken, verbinding hebben met collega’s en competent zijn voor de functie.

Potentie ontwikkelen

Nu meer medewerkers makkelijker switchen van baan, is het nog belangrijker te investeren in behoud van personeel. Zorgen dat de juiste medewerkers op de juiste plek zitten en bij jou blijven, omdat jij zorgt voor een productieve werkomgeving, is het belangrijkste wat je als organisatie kunt doen.

Doorloop de volgende stappen als je je organisatie meer wilt richten op het behouden van het talent:

  1. Bindt medewerkers aan jouw missie en cultuur; waarom willen mensen graag bij je werken? Waar sta jij voor als organisatie? Bied bijvoorbeeld geen voorwaarden aan die niet passen bij jouw bedrijf en die je daarom niet (lang) kunt volhouden.
  2. Meten = weten; wat vinden jouw medewerkers belangrijk en wat zijn de pijnpunten? Maak een plan van aanpak en ga aan de slag.
  3. Richt je organisatie zo in dat je persoonlijke ontwikkeling stimuleert. Hebben we een opleidingsbeleid, waar ligt de behoefte?
  4. Zorg voor onderlinge verbinding. Investeer in teamontwikkeling, gezelligheid en groei.
  5. Zorg voor een HR-basis op orde; een helder functiehuis, doorgroeimogelijkheden en transparante HR-processen.
  6. Richt je gesprekscyclus zo in dat je het met elkaar hebt over de sterke punten van de medewerker en de bijdrage aan de doelstellingen van het bedrijf en het team.

Auteur van deze blog

Diana van Asten-Kooij

Diana van Asten-Kooij

HRM-expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

BAMC

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.