Een organisatie die medewerkers kan aantrekken en behouden die op basis van hun talent past bij de visie en cultuur laten een beter resultaat zien dan organisaties die dat niet doen. Als je talentgericht kunt werven en sturen, ben je als werkgever de concurrenten een streepje voor. In dit artikel lees je meer over de sterke-punten benadering en het voordeel van talentgericht organiseren.

Leergang Strategisch Recruitment

Wat is talent?

Iemand kan een talent hebben of een talent zijn. Het oog voor talent in organisaties hangt sterk samen met de organisatiecultuur en -strategie. Maar wat is nou eigenlijk talent en waar moet je op letten?

Talent is aangeboren en als je je talent goed toepast, krijg je er energie van en haal je hier voldoening uit. Het kan nuttig zijn om een objectief meetinstrument in te zetten om de kwaliteiten (competenties en talenten) van medewerkers (objectief) in kaart te brengen. Op die manier heb je een 0-meting en kun je de talenten koppelen aan de functie en daar (samen) een ontwikkelplan op maken.

Pas als een medewerker zijn talent(en) ook daadwerkelijk inzet om het doel van de organisatie te bereiken, wordt zijn talent effectief. Daar is motivatie en ambitie voor nodig (Uit ‘Talent is goed, ambitie is beter van Lidewey van der Sluis). Onderzoek heeft al regelmatig uitgewezen dat (intrinsiek) gemotiveerde medewerkers beter in hun vel zitten, met meer energie naar hun werk gaan en zich meer verbonden voelen met de doelen en waarden van de organisatie. Motivatie is dan ook een grote voorspeller voor prestatie.

Intrinsiek gemotiveerde mensen krijg je onder andere als het DNA van de organisatie (kernwaarden) past bij dat van de medewerker (talent, competenties en ambities). Iedereen wordt er blij(er) van als medewerkers doen waar zij goed in zijn. En het zorgt voor betere resultaten. En als je je talent kunt inzetten, voelt het werken bijna alsof het vanzelf gaat.

Selecteren op talent

De kans is groot dat tijdens een sollicitatiegesprek de standaardvragen worden gesteld. Het antwoord op de vraag; vertel eens wat over jezelf, is vaak vrij algemeen. En veelal wordt gekeken naar dat wat iemand in het verleden aan functies heeft gedaan en wordt dat als uitgangspunt genomen voor de aanname van een nieuwe collega.

Wanneer je mensen vraagt of ze elke dag de kans hebben het werk te doen waar ze het beste in zijn, antwoordt slechts 10% bevestigend. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoek- en adviesorganisatie Gallup naar talent en ontwikkeling van mensen in organisaties. Het loont om te kijken naar de sterke punten van een (nieuwe) medewerker en proberen te matchen met dat wat de vacature vraagt. Probeer in het sollicitatiegesprek vooral uit te vragen waar de medewerker zelf denkt goed te kunnen passen, wat zijn talenten zijn en wat hij/zij verwacht van een organisatie (match met het DNA/ kernwaarden).

Een nieuwe vorm van vragen stellen

Met alleen de standaardvragen kom je er niet als je echt geïnteresseerd bent in meer talentgericht werven. Probeer eerst goed in kaart te brengen naar welk talent de organisatie op zoek is. Bekijk welke talenten hier het beste bij zouden kunnen passen en bepaal welke selectie instrumenten je wilt inzetten.

Stel tijdens het sollicitatiegesprek eens de volgende vragen:

 • Wat voor werk doe je graag?
 • Op welke talenten wordt dan een beroep gedaan?
 • Waar krijg je vaak complimenten over?
 • Wat zegt dat over wat je goed kunt?
 • Wanneer ga je fluitend naar huis (of naar je werk)?
 • Wat heb je dan bereikt?
 • Welke kwaliteiten van jezelf zet je dan in?
 • Wat vind je een belangrijk succes uit de afgelopen tijd?
 • Wat deed je, wat bijdroeg aan het succes?
 • Wat was het effect daarvan?

Talent ontwikkelen

En als je de nieuwe medewerker hebt kunnen selecteren, is het ook van belang dat je aandacht blijft houden voor de sterke punten, vooral om te bepalen of de match nog passend is.

Stel als leidinggevende daarom in een gesprek eens de volgende vragen:

 • Wat is een moment uit de afgelopen weken/maanden dat je echt blij was met je werk?
 • Hoe ziet voor jou een ideale werkomgeving eruit
 • Wat zie je jezelf in de toekomst doen?
 • Wat is de essentie van je werk?
 • Wat ga je als eerste stap meer/minder doen?
 • Wat ga je morgen anders doen om je wens te realiseren?
 • Wat heb je van mij nodig om je wens te realiseren?

Wil je als organisatie aan de slag met meer talentgericht werven? Lees dan ook eens het artikel over strategische personeelsplanning.

Auteur van deze blog

Diana van Asten

Diana van Asten

Senior HRM Consultant

Diana van Asten (35), Senior HRM Consultant bij Maatwerk Arbeidsadvies. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.maatwerkarbeidsadvies.nl/Team/Diana-van-Asten
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Header- doelstellingen AMC

De hoofddoelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie

/
Arbeidsmarktcommunicatie kent drie hoofd- en een aantal nevendoelstellingen. Welke dat zijn lees je in deze blog.
Header-referral programma

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.

Hoe implementeer je recruitment marketing automation?

/
Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation en hoe implementeer je het? Je leest het in deze blog.
HD-investeren in talent

Investeren in talent – wordt daarmee een onderscheidende werkgever

/
Investeren in talent is erg waardevol. In dit artikel lees je meer over het waarom en het voordeel van talentgericht organiseren.
Header-SVV

Verbeter je vacatureteksten met deze tips

/
Een goede voorbereiding is essentieel voor het schrijven van een goede vacaturetekst. Wat nog meer belangrijk is, lees je in deze blog.

Hoe schrijf je een wervend bedrijfsprofiel?

/
Hoe schrijf je een wervend bedrijfsprofiel? Je leest de richtlijnen in deze blog.

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Header Candidate Experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

Candidate experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

/
In deze blog lees je welke fouten jij als recruiter niet wilt maken als het gaat om de candidate experience.
Header- lead gen

Hoe genereer je recruitment leads?

/
Dit is het moment om te kijken hoe jouw organisatie recruitment lead generation – ook vaak sourcing genoemd – zou kunnen aanpakken.