
Agile is een werkwijze die vanuit de ICT-sector is overgeslagen naar andere sectoren. Ook steeds meer recruitmentteams en -afdelingen implementeren de agile methode. Tijd dus om deze werkwijze eens nader onder de loep te nemen.
Het begrip
Het begrip Agile binnen de ontwikkeling van software is terug te voeren op een bijeenkomst in 2001 van 17 softwareontwikkelaars waarin zij het Manifesto for Agile Software Development opstelden. Veel van de methoden die nu als agile bekendstaan zijn echter al ouder. Agile wordt gezien als een reactie op de waterval-methode waarbij het ontwikkelproces opgedeeld is in een aantal vaste fasen die na elkaar worden uitgevoerd (fase 2 start pas als fase 1 is afgesloten). Bij agile ontwikkeling wordt het ontwikkelproces opgedeeld in miniatuurprojecten (iteraties) die elk een werkend product op moeten leveren. Elke iteratie omvat planning, analyse, ontwerp, testen en documentatie. Andere kenmerken van agile ontwikkeling zijn de nadruk op directe, mondelinge communicatie, samenwerking met de klant en het inspelen op verandering door het herhaaldelijk evalueren van product en proces (bij het afsluiten van elke iteratie). Bekende agile methoden zijn onder andere Kanban, Scrum en XP.
De vertaling van agile naar recruitment
Recruitment en softwareontwikkeling zijn uiteraard zeer verschillend van elkaar. Het is dan ook niet goed mogelijk om de agile methodiek 1 op 1 over te zetten. Maar er zijn ook overeenkomsten. Zo werken veel recruitmentteams ook volgens het waterval-model, waarbij het recruitmentproces is opgedeeld in vaste fasen en elke fase de input levert voor de volgende fase. Agile recruitment (of agile recruiting) deelt het recruitmentproces op in kleine deelprojecten die een ‘werkend’ resultaat moeten opleveren. Het neemt ook andere kenmerken over, zoals de directe communicatie en het na elk deelproject beoordelen van proces en resultaat.
Parapluterm
Agile is een parapluterm waaronder een verzameling frameworks en methoden valt die de eerder genoemde kenmerken met elkaar delen. Er is dus geen blauwdruk beschikbaar voor de implementatie binnen jouw recruitmentomgeving. In een grote organisatie met veel stakeholders en veel vacatures zul je waarschijnlijk anders te werk willen gaan dan in een kleine organisatie waar HR en recruitment uit één persoon bestaat en een maand zonder vacatures eerder regel dan uitzondering is. De onderliggende principes zijn echter hetzelfde: kleine deelprojecten met een korte horizon, waarin samenwerking met de (interne) klant, directe communicatie en feedback en continue verbetering centraal staan.
Vertaling naar een recruitmentomgeving
Softwareontwikkeling | Recruitment |
Mensen en hun onderlinge interactie boven processen en hulpmiddelen | Collega’s en kandidaten boven processen en hulpmiddelen |
Werkende software boven allesomvattende documentatie | Snelle sollicitatieprocedure boven 100% zekerheid |
Samenwerking met de klant boven contractonderhandelingen | Uitdagingen presenteren boven eisen opsommen |
Inspelen op verandering boven het volgen van een plan | Inspelen op veranderende omstandigheden boven het volgen van een vast traject |
Wat zijn de voordelen van agile recruitment?
Agile recruitment kent vele voordelen. Wij lichten er een paar verder toe.
#1 Efficiënter
De onderliggende gedachte van agile werken is dat er betere manieren zijn om tot een resultaat te komen. Agile pretendeert niet per se een beter resultaat neer te zetten, het gaat om de weg ernaartoe. ‘Beter’ laat zich daarbij in veel gevallen vertalen als ‘efficiënter’. En dat is dan weer een direct gevolg van betere (directe) communicatie, beter samenwerken met de klant(en) en beter (en sneller) kunnen inspelen op veranderingen. Doordat in korte cycli wordt gewerkt, kun je snel inspelen op wat werkt en wat niet.
#2 Betere match
Agile recruitment zorgt ook voor een betere match tussen werkgever en kandidaat. Er wordt meer belang gehecht aan de relatie en in plaats van nadruk op functie-eisen staat de vraag centraal of de kandidaat de functie aankan. Misschien voldoet jouw ideale kandidaat niet aan alle eisen maar kan zij of hij perfect uitleggen waarom de functie hem of haar op het lijf is geschreven.
#3 Tevredenheid en motivatie
De focus op mensen boven processen en tools zal ook de tevredenheid en motivatie bij stakeholders verhogen. En tevreden, gemotiveerde recruiters en hiring managers zullen beter werk afleveren en loyaler zijn aan je organisatie.
#3 Candidate Experience
Verder heeft agile werken een positieve invloed op de candidate experience. Procedures met een kortere doorlooptijd, meer aandacht voor wat kandidaten bieden en investeren in de relatie met de kandidaat zal de waardering voor jouw organisatie omhoog stuwen.