Het selecteren op basis van harde kenmerken en algoritmes is al jaren in opkomst. Toch lijkt de persoonlijke kant van selecteren nog steeds belangrijk. Nog niet eerder was er zo’n groot tekort aan recruiters. Daarnaast is ook de Recruitercode in het leven geroepen om met dezelfde normen en waarden het selectiebeleid toe te passen.

De voor- en nadelen van de computer en recruiter behandelen we in dit artikel. Wie gaat deze battle winnen?

De computer

Steeds meer bedrijven voegen een automatische selectie toe aan hun wervingsproces. De “computer” kan op basis van harde criteria alvast een voorselectie maken welke kandidaten wel/niet gesproken moeten worden. Naast het selecteren van kandidaten krijg je door de computer tegenwoordig ook een enorm bereik en kun je de vacature(s) vrijwel geheel automatisch verspreiden. Feitelijk kun je als recruiter hierdoor al bijna niet meer zonder de computer. Maar in dit artikelen doelen we natuurlijk vooral op de voor- en nadelen van geautomatiseerd werven.

Voor- en nadelen

Een groot voordeel van het toevoegen van een computer aan je selectieproces is dat je op basis van data een eerste voorselectie kunt doen. Of je kunt een assessment toevoegen waaruit blijkt of een kandidaat bij je past of niet. Het nadeel hiervan is dat er geen ruimte is voor persoonlijke invulling en creativiteit. Soms kan een kandidaat die op papier totaal geschikt lijkt als persoon tegenvallen of andersom. Het perfecte plaatje bestaat haast niet en hierdoor loop je het risico dat je mogelijk kandidaten mist. En als computers de cv’s gaan beoordelen, wie beoordeelt dan de computers?

De recruiter

Een recruiter is een mens en selecteert op basis van persoonlijke kenmerken. Een bias die hierin kan terugkomen is het onderbuikgevoel en ervaringen van de betreffende recruiter. Niemand gaat tenslotte helemaal onbevooroordeeld het gesprek in, zelfs als je hier enorm je best voor doet.
De persoonlijke benadering, zeker in een krappe arbeidsmarkt, is echter wel belangrijk om kandidaten voor je te kunnen winnen. Door een deel van je wervingsproces te automatiseren, heb je als recruiter meer tijd voor de kennismakingsgesprekken.

Om als recruiter objectief te kunnen beoordelen, is het nodig om te weten waar je naar op zoek bent. Als je weet welke criteria minder zwaar of juist heel zwaar wegen, ben je beter in staat de juiste match te maken.

Er kan er maar 1 de winnaar zijn

Het persoonlijke stuk in recruitment is, juist omdat het over mensen gaat, enorm belangrijk. Daarmee heeft de recruiter wat ons betreft deze battle gewonnen. Maar:

Het toevoegen van een enkele geautomatiseerde selectiecriteria en bijvoorbeeld een spelelement om de juiste medewerker te kunnen selecteren is zo gek nog niet. De rol van de recruiter zal hierdoor in de toekomst nog meer gaan veranderen. Niet alleen de juiste kandidaten kunnen aantrekken, maar ook de juiste kandidaten selecteren en vervolgens behouden, zijn een groter onderdeel van Recruitment aan het worden. En juist bij die laatste twee elementen kan een computer heel goed ondersteunen.

Weet naar wie je op zoek bent

Hierin is het vooral van essentieel belang dat je weet waar je naar op zoek bent, zodat je ook kunt bepalen of dit aan je wensen voldoet. Daar kan een computer, een ander mens, of beiden je ook goed bij helpen. Het menselijk brein kan niet vervangen worden door computers (gelukkig), maar de technologie kan een handig hulpmiddel zijn. Maak er dus geen wedstrijd van, maar gebruik de positieve elementen voor groei.

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten (36), HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

5 redenen waarom jij topkandidaten verliest

/
In deze blog 5 redenen waarom jij goede kandidaten verliest en hoe je dit kan tegengaan.

Computer vs. Recruiter - wie wint deze battle?

/
De voor- en nadelen van de computer en recruiter behandelen we in dit artikel. Wie gaat deze battle winnen?

Efficiënter werven met agile recruitment

/
Wil jij efficiënter werven? Dat kan met Agile Recruitment. In deze blog staan we stil bij de oorsprong en voordelen.
Header - lerend de zomer in

Lerend de zomer in!

/
Profiteer tot en met 31 augustus van onz e-learning actie en ga lerend de zomer in. Volg twee e-learnings voor de prijs van een.

Podcasts luisteren en zelf maken

/
Steeds vaker zetten recruiters en amc-specialisten de stap van alleen luisteren naar het inzetten van een podcast als recruitment en amc-tool.

Festival Recruitment in de Zon!

/
Na de zomer weer met nieuwe energie van start op het Festival Recruitment in de Zon? Vrijdag 16 september gaat een heerlijke dag worden met verschillende informatieve, interactieve en inspirerende sessies over uiteenlopende onderwerpen die voor jou relevant zijn.
Header- STAP

Replay webinar 'Alles wat jij als recruiter wilt weten over het STAP-budget'

/
Bekijk hier de replay van het webinar 'Alles wat jij als recruiter wilt weten over het STAP-budget'
Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.