Mensen zijn gelukkiger in hun werk als ze het gevoel hebben zinvol werk te doen en het idee hebben een positieve bijdrage te kunnen leveren. Dit heeft voornamelijk te maken met hoe medewerkers naar hun werk kijken. Denkt de schoonmaker van het ziekenhuis aan hoeveel vloeren er nog gedweild moeten worden of denkt hij aan het belang van het dweilen omdat anders de hygiëne van het proces in gevaar komt?

Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt, want hoe hoger het werkgeluk hoe beter het werkgeversmerk en andersom.

Zingeving

Als medewerkers zich regelmatig bewust kunnen zijn van de betekenis van hun werk, neemt het werkgeluk toe. Als het werk bijdraagt aan het levensgeluk, de persoonlijke waarden overeenkomen met die van de organisatie of als de wereld elke dag een stukje beter wordt door het werk wat wordt geleverd, stijgt het werkgeluk. Deze medewerkers ervaren zingeving in hun werk en zijn daarmee meer werkgelukkig.

Als je niet helder hebt waarom je iets doet, betekent het ook dat je dit niet goed kunt uitleggen aan de medewerkers en nieuwe aan te trekken collega’s.

We didn’t realize we were making memories. We just knew we were having fun – Winnie the

Waarschijnlijk sta je iedere dag op om naar je werk te gaan, of thuis te werken. Veel medewerkers zijn ongelukkig op het werk. Ik las zelfs laatst dat 46% van de medewerkers van plan is om binnen een jaar van baan te wisselen. Zo zonde! Want werk is een ontzettend groot onderdeel van je leven!

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is een samenloop van allerlei omstandigheden waar zowel een werknemer als een leidinggevende invloed op kunnen uitoefenen. Er zijn alleen geen eenduidige definities te vinden voor ‘werkgeluk’. Ik werk al jaren als HR-adviseur in diverse organisaties en wat gelukkige medewerkers in mijn ogen vaak typeert is bevlogenheid, energie, positieve gedachten en betrokkenheid. Mijn definitie voor werkgeluk is dan ook: datgene doen waar je blij van wordt, je volledig op je kwaliteiten kunnen inzetten in je werk, daar voldoende waardering voor krijgen en vol overgave en enthousiasme je werk doen.

Kort samengevat: blij worden van je werk!

Employer Branding

Als er sprake is van een sterk merk waar medewerkers in geloven en daarmee het werkgeluk groeit, kun je ook meer nieuwe mensen aantrekken. In deze krappe arbeidsmarkt is het belangrijk om te weten waar je voor staat, welke medewerkers hierbij kunnen passen en te zorgen dat je werkt aan het behouden van je huidige groep mensen. Een sterk werkgeversmerk onderscheid jou van andere werkgevers en maakt je interessant voor potentiële medewerkers.

Tips voor het versterken van jouw werkgeversmerk en daarmee het werken aan werkgeluk:

  • De zingeving waarom de organisatie bestaat is helder.
  • Er is sprake van een open, positieve en inclusieve cultuur waar medewerkers zichzelf kunnen zijn en zich gewaardeerd voelen en een grote mate van vertrouwen is.
  • Leidinggevenden hebben aandacht voor het welzijn van de medewerkers.
  • De organisatie heeft een inspirerende en zichtbare directie die regelmatig de voortgang en bedrijfsresultaten deelt.
  • De organisatie stimuleert dienend leiderschap waarin de leidinggevende optreedt als coach en mentor en de medewerkers een grote mate van autonomie hebben.
  • Medewerkers in de organisatie worden uitgedaagd en gestimuleerd om zoveel mogelijk persoonlijk leiderschap te tonen.
  • De employee journey is erop ingericht medewerkers gelukkig te maken, vanuit een holistische benadering als mens en hen te zien als klant en verantwoordelijke volwassene.
  • De HR-processen zijn makkelijk toegankelijk en ondersteunend aan de doelstellingen van het bedrijf.
  • De technologische ervaring is op hetzelfde niveau als medewerkers privé gewend zijn of beter.
Bron: Employee Experience, Heleen Mes, Gea Peper

Auteur van deze blog

Diana van Asten - Kooij

Diana van Asten - Kooij

HRM Expert

Diana van Asten, HRM Expert. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.artemisadvies.nl
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Masterclass-Employer-Branding

Andere interessante blogs

Header - gen z

5 verrassende inzichten voor iedereen die generatie Z wil werven

/
De generatie die nu de arbeidsmarkt op komt is compleet anders dan de vorige generatie. In deze blog delen wij een aantal inzichten. 
Header - recruitmentvideo's

3 types recruitment video die jij kunt inzetten

/
Er zijn veel mogelijkheden om video in te zetten voor jouw recruitment. In deze blog noemen we drie types, waaronder een werkgeversvideo.
blog-schaarste

Recruiters blijven extreem schaars

/
Recruiters blijken enorm schaars te zijn, meldt recent onderzoek. Is er nog wel hoop voor wie op zoek is naar recruiters?
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header-WhatsApp

5 voordelen van WhatsApp gebruiken in je werving

/
Bellen vinden kandidaten tegenwoordig al snel een struikelblok. WhatsApp kan dan een oplossing zijn. Maar wat zijn precies de voordelen van WhatsApp in je werving en selectie? In dit artikel benoemen we er 5. 

Win een gratis e-learning!

/
Win een gratis e-learning tijdens Demo_Day op donderdag 9 juni.
Header - werkgeluk

De relatie tussen werkgeluk en employer branding

/
Dit artikel beschrijft de relatie tussen werkgelukkige medewerkers en de kracht van het werkgeversmerk. Beiden worden door elkaar versterkt.
Header- STAP

Mbo’ers, dertigers en zorgmedewerkers staan vooraan in de rij bij STAP-budget

/
Tijdens de tweede aanvraagperiode voor het STAP-budget was, net als tijdens de eerste ronde, het budget binnen een mum van tijd op.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.