Organisaties die actief zijn op internet zullen op meerdere plekken een bedrijfs- of organisatieprofiel hebben gepubliceerd. Op je eigen website bijvoorbeeld, maar ook op de corporate social media accounts, Google Maps, bedrijvenpagina’s, jobsites etc. Het is verleidelijk om dat via knippen en plakken te doen, maar dan ga je voorbij aan de verschillende functies die bedrijfsprofielen vervullen op verschillende sites. Stem je bedrijfsprofiel dus af op je organisatiedoelstelling voor dat specifieke medium.

Masterclass Employer Branding

Wat is een bedrijfsprofiel?

Wat een CV is voor kandidaten, is een bedrijfsprofiel of organisatieprofiel voor organisaties. Voor pakweg 2000 betekende dat vaak een (deel van een) brochure of een hoofdstuk in het jaarverslag waarin de organisatie zich voorstelde. Soms op een beschrijvende manier, in andere gevallen met veel getallen en opsommingen. Zaken die we doorgaans terugzagen in een bedrijfsprofiel waren een korte geschiedenis van de organisatie, het type organisatie (werkzaamheden, producten, diensten), de organisatiestructuur, missie en visie, de locatie(s) en allerlei kengetallen zoals omzet en aantal medewerkers. Ook de directie liet zich graag zien in het organisatieprofiel.

Digitale media

Een hedendaags bedrijfsprofiel kan al die elementen ook bevatten, maar de opkomst van digitale media heeft het makkelijk gemaakt om het profiel meer af te stemmen op doelgroep en doelstelling. Een apart ‘werken bij’ account op sociale media is steeds meer de norm. Sociale en andere digitale media lenen zich ook minder voor uitgebreide verhalen. Een bio op Instagram for Businesses kan bijvoorbeeld niet langer zijn dan 150 karakters.

Richtlijnen voor een goed bedrijfsprofiel

Vele wegen leiden naar Rome. Dus wellicht is het beter om te spreken van suggesties of ideeën voor een goed bedrijfsprofiel. De eerste suggestie is: durf te kiezen! Verleiden is de kunst van het weglaten. Een aantrekkelijk bedrijfsprofiel is doorgaans relatief kort en dus verre van compleet. Het uitgangspunt moet zijn wat jouw doelgroep interessant en aantrekkelijk vindt aan je organisatie, niet wat jij zelf of jouw management allemaal zo geweldig vindt om te vertellen. Realiseer je daarbij goed dat je aantrekkingskracht als werkgever niet hoeft af te hangen van de producten of diensten van je organisatie. Ook op de arbeidsmarkt geldt dat op elk potje wel een dekseltje past.

Creativiteit

Bij het opstellen van een bedrijfsprofiel mag je best je creativiteit gebruiken. Storytelling kan bijvoorbeeld een origineel en aantrekkelijk profiel opleveren. Weer een andere mogelijkheid is om het profiel op te stellen alsof je door de bril van een kandidaat of medewerker kijkt. Maar dat moet een niet al te roze bril zijn, want eerlijkheid duurt ook in een bedrijfsprofiel het langst. Een beetje aandikken mag best, maar een beeld scheppen dat je niet waar kunt maken zal zich tegen je keren. En negatieve ervaringen vinden vandaag de dag snel hun weg naar de sociale media en dus naar potentiële kandidaten

Verkoop je organisatie aan kandidaten

Als je een organisatieprofiel gebruikt voor recruitment-doeleinden, wees dan ook wervend. In Nederland is de arbeidsmarkt al jarenlang aanhoudend krap. Met (her)intreders op de arbeidsmarkt en mensen tussen twee banen in ga je je wervingsbehoeften waarschijnlijk niet dekken. Je zult kandidaten moeten verleiden die al ‘gebonden’ zijn. En dat gaat je niet lukken met een droge opsomming van je organisatiekenmerken. Meestal kunnen je huidige medewerkers het beste antwoord geven op vraag waarom het aantrekkelijk is voor jouw organisatie te werken. (Kunnen ze dat niet, dan is het waarschijnlijk tijd dat je daar wat aan gaat doen!)

Weet je eenmaal wat je sterke punten zijn als werkgever, dan is het alleen nog zaak om het goed te verpakken.

Houd je organisatieprofiel up-to-date

Ook als je kengetallen vermijdt, kan de informatie in je profiel verouderen of anderszins niet langer aan je wensen voldoen. Organisaties ontwikkelen zich immers. Bouw voor jezelf dus een periodieke controle in van al je profielen.

Andere interessante blogs

Testimonial LSR

‘Hiring managers meekrijgen lukt nu veel makkelijker’

/
Ook voor een doorgewinterd recruiter is het zinnig om zich af en toe te laten bijscholen. Drie van hen blikken terug op wat ze leerden bij de Leergang Strategisch Recruitment.
Blog: leidinggevenden

Van draaikonten in een rat race naar leidinggevenden met overzicht

/
De mens is niet zo maakbaar, vindt leiderschapstrainer Coen Ploegmakers. Maar zet je als manager in zijn leerlaboratorium toch een aantal kleine stapjes vooruit? Dan ligt aanzienlijke vooruitgang opeens voor het oprapen.
Header boekentips

Boekentips voor HR-professionals, recruiters en loopbaanprofessionals

/
In dit artikel deelt Diana van Asten-Kooij haar 5 boektips voor deze zomer.

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.