Organisaties die actief zijn op internet zullen op meerdere plekken een bedrijfs- of organisatieprofiel hebben gepubliceerd. Op je eigen website bijvoorbeeld, maar ook op de corporate social media accounts, Google Maps, bedrijvenpagina’s, jobsites etc. Het is verleidelijk om dat via knippen en plakken te doen, maar dan ga je voorbij aan de verschillende functies die bedrijfsprofielen vervullen op verschillende sites. Stem je bedrijfsprofiel dus af op je organisatiedoelstelling voor dat specifieke medium.

Masterclass Employer Branding

Wat is een bedrijfsprofiel?

Wat een CV is voor kandidaten, is een bedrijfsprofiel of organisatieprofiel voor organisaties. Voor pakweg 2000 betekende dat vaak een (deel van een) brochure of een hoofdstuk in het jaarverslag waarin de organisatie zich voorstelde. Soms op een beschrijvende manier, in andere gevallen met veel getallen en opsommingen. Zaken die we doorgaans terugzagen in een bedrijfsprofiel waren een korte geschiedenis van de organisatie, het type organisatie (werkzaamheden, producten, diensten), de organisatiestructuur, missie en visie, de locatie(s) en allerlei kengetallen zoals omzet en aantal medewerkers. Ook de directie liet zich graag zien in het organisatieprofiel.

Digitale media

Een hedendaags bedrijfsprofiel kan al die elementen ook bevatten, maar de opkomst van digitale media heeft het makkelijk gemaakt om het profiel meer af te stemmen op doelgroep en doelstelling. Een apart ‘werken bij’ account op sociale media is steeds meer de norm. Sociale en andere digitale media lenen zich ook minder voor uitgebreide verhalen. Een bio op Instagram for Businesses kan bijvoorbeeld niet langer zijn dan 150 karakters.

Richtlijnen voor een goed bedrijfsprofiel

Vele wegen leiden naar Rome. Dus wellicht is het beter om te spreken van suggesties of ideeën voor een goed bedrijfsprofiel. De eerste suggestie is: durf te kiezen! Verleiden is de kunst van het weglaten. Een aantrekkelijk bedrijfsprofiel is doorgaans relatief kort en dus verre van compleet. Het uitgangspunt moet zijn wat jouw doelgroep interessant en aantrekkelijk vindt aan je organisatie, niet wat jij zelf of jouw management allemaal zo geweldig vindt om te vertellen. Realiseer je daarbij goed dat je aantrekkingskracht als werkgever niet hoeft af te hangen van de producten of diensten van je organisatie. Ook op de arbeidsmarkt geldt dat op elk potje wel een dekseltje past.

Creativiteit

Bij het opstellen van een bedrijfsprofiel mag je best je creativiteit gebruiken. Storytelling kan bijvoorbeeld een origineel en aantrekkelijk profiel opleveren. Weer een andere mogelijkheid is om het profiel op te stellen alsof je door de bril van een kandidaat of medewerker kijkt. Maar dat moet een niet al te roze bril zijn, want eerlijkheid duurt ook in een bedrijfsprofiel het langst. Een beetje aandikken mag best, maar een beeld scheppen dat je niet waar kunt maken zal zich tegen je keren. En negatieve ervaringen vinden vandaag de dag snel hun weg naar de sociale media en dus naar potentiële kandidaten

Verkoop je organisatie aan kandidaten

Als je een organisatieprofiel gebruikt voor recruitment-doeleinden, wees dan ook wervend. In Nederland is de arbeidsmarkt al jarenlang aanhoudend krap. Met (her)intreders op de arbeidsmarkt en mensen tussen twee banen in ga je je wervingsbehoeften waarschijnlijk niet dekken. Je zult kandidaten moeten verleiden die al ‘gebonden’ zijn. En dat gaat je niet lukken met een droge opsomming van je organisatiekenmerken. Meestal kunnen je huidige medewerkers het beste antwoord geven op vraag waarom het aantrekkelijk is voor jouw organisatie te werken. (Kunnen ze dat niet, dan is het waarschijnlijk tijd dat je daar wat aan gaat doen!)

Weet je eenmaal wat je sterke punten zijn als werkgever, dan is het alleen nog zaak om het goed te verpakken.

Houd je organisatieprofiel up-to-date

Ook als je kengetallen vermijdt, kan de informatie in je profiel verouderen of anderszins niet langer aan je wensen voldoen. Organisaties ontwikkelen zich immers. Bouw voor jezelf dus een periodieke controle in van al je profielen.

Andere interessante blogs

Blog Diana

En ze leefden nog lang en gelukkig...

/
Het is ontzettend belangrijk om te investeren in een harmonieus vertrek. Waarom? Dat lees je in deze blog.
A&O blog

Van theorie naar praktijk: masterclasses helpen gemeenten met werving én retentie

/
Het A&O fonds Gemeenten heeft samen met de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie masterclasses ontwikkeld, specifiek gericht op de uitdagingen binnen de gemeentelijke sector.

Download hier het E-book '20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding'

20 redenen om in 2024 te investeren in employer branding Yes,…
LinkedIn Recruiter

Do's en don'ts van LinkedIn Recruiter

/
In deze blog delen wij de do's en don'ts van LinkedIn Recruiter: een onmisbare gids voor recruitmentprofessionals.
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.