Het begrip leads komt uit de wereld van sales. Er worden potentiële klanten mee bedoeld waarmee contact is gelegd. Je voelt zelf al wel aan dat het begrip ook heel relevant is voor recruiters. Nu veel organisaties inmiddels talent pools hebben opgezet en strategieën bedenken voor proactive recruitment is het een zeer geschikt moment om eens te kijken hoe jouw organisatie recruitment lead generation – ook vaak sourcing genoemd – zou kunnen aanpakken. Naast het hoe gaan we ook kort in op het waarom.

Leergang recruitment

De noodzaak van recruitment lead generation

In sommige sectoren van de Nederlandse arbeidsmarkt kunnen recruiters zich niet eens meer herinneren dat er geen krapte was. Het aanbod van talent is schaars en als vragende partij zul jij het moeten verleiden. Succesvol werven valt of staat bij het bereiken van latente werkzoekenden. Het aanbod van actief werkzoekenden is in veel sectoren simpelweg te klein. En dus heeft jouw organisatie een voorsprong als je continu in contact bent met zoveel mogelijk mensen die voldoen aan profielschetsen voor alle mogelijke functies binnen jouw organisatie. Daarmee kun je het risico cruciale posities niet of pas na lange tijd ingevuld krijgen verkleinen. Organisaties die over een goede talent pool beschikken hebben de meeste vacatures bij wijze van spreken al ingevuld voor ze ontstaan.

Overtuigd van het waarom? Dan is het nu tijd om te kijken naar het hoe.

Hoe pak je recruitment lead generation aan?

Een eerste antwoord op die vraag is ‘met veel geduld’. Bij lead generation/sourcing kijken we naar de (middel)lange termijn. We denken aan het opbouwen van relaties en niet aan direct scoren. Het opzetten van een talent pool kan – zeker voor grotere organisaties –daarvoor een goed middel zijn. Je talent pool moet echter gevuld en onderhouden worden. Het vergt dus een serieuze investering in met name communicatie. Verderop in dit blog zullen we daar wat dieper op ingaan.

Proactive recruitment

Naast de talent pool zijn er natuurlijk nog andere vormen van proactive recruitment. Werken aan een sterk werkgeversmerk door te investeren in employer branding is ook een vorm van proactive recruitment. Als onderdeel daarvan, maar ook los daarvan kun je inzetten op kennisoverdracht, zowel in de vorm van eenzijdige communicatie als in een dialoog met je beoogde kandidaten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan blogs, webinars, (online) workshops, e-books, (online) open dagen, forums (al dan niet live) en publicaties op social media. Ook je recruitment site kan daar natuurlijk een rol in spelen.

Referral

Een ‘ouderwetse’ vorm van proactive recruitment is referral. Denk daarbij verder dan alleen een programma waarin je medewerkers beloont wanneer ze succesvol iemand aanbevelen. Stimuleer je medewerkers om je organisatie en de daaraan verbonden functies actief uit te dragen op een positieve manier, ook als er geen concrete vacatures zijn. Maak ze ambassadeurs van je organisatie door ze actief te betrekken in het sourcing-proces. Ze stimuleren om hun kennis actief uit te dragen (blogs, congressen en seminars) kan daar ook een onderdeel van zijn.

Leads voor je talent pool

Puur technisch gezien is een talent pool niet meer dan een database met potentiële medewerkers. Uiteenlopend van mensen die nog op school zitten of studeren tot (oud-)stagiaires, mensen die op enigerlei wijze interesse hebben getoond in jouw organisatie als mogelijke werkgever en eventueel ook oud-medewerkers. Om je talent pool uit te breiden moet je mensen prikkelen om te laten blijken dat ze geïnteresseerd zijn in jouw organisatie als werkgever. Daarvoor kun je tal van communicatiekanalen gebruiken. Blogs, social media en andere publicaties bijvoorbeeld, aanwezig zijn op allerlei type events (of ze zelf organiseren), adverteren, een enquête in je doelgroep waarvan de resultaten interessant zijn voor die doelgroep, een quiz of een game die jou info geeft over deelnemers en hen info geeft over de activiteiten van jouw bedrijf, contact onderhouden met oud-medewerkers en -stagiairs (bijv. in de vorm van een e-mailnieuwsbrief), etc. Een aantal van die middelen kun je ook gebruiken om je talent pool te onderhouden. Denk aan (on- of offline), magazines en nieuwsbrieven, (career) blogs en e-boeken, en VIP-uitnodigingen voor workshops, seminars en andere events. Houd daarbij altijd voor ogen dat het draait om contact dat gebaseerd is op wederzijdse interesses.

De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie verzorgt de tweedaagse training Sourcing & Search voor professionals die hun doelgroep (pro)actiever willen benaderen.

Andere interessante blogs

NIS 2 a.k.a. de Cyberbeveiligswet gaat stevige impact hebben op (IT-)recruitment

/
Er is werk aan de winkel voor de Nederlandse en Europese recruitmentleiders als het gaat om cybersecurity. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header persoonlijk AI-budget

AI is hot or not? Geef iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget

/
Iedereen een persoonlijk te declareren AI-budget? Geert-Jan Waasdorp vindt van wel. Waarom? Dat lees je in deze blog.
_Loopbaan & AI

“Loopbaanadvies zonder AI is net zo’n gemiste kans als loopbaanadvies zonder mens”

/
De koude, machinale wereld van AI en de warme menselijke wereld van loopbaanprofessionals hebben elkaar nodig. Hoe dat zit, lees je in deze blog.

Whitepaper: AI in recruitment: aan de vooravond van een revolutie?

Vraag hier de whitepaper 'Referral recruitment: Strategisch onderdeel van jouw recruitment plan' gratis aan.
VR-blog header

Dankzij Virtual Reality krijgen cliënten loopbaanadvies van hun toekomstige zelf

/
In de VRanderkamer richt je in een virtuele omgeving je eigen toekomst in. Dat geeft perspectief en helpt bij het nú nemen van beslissingen.
Blog afwijzing - header

Kandidaten afwijzen hoeft geen pijn te doen

/
Het is ontzettend belangrijk om kandidaten beleefd af te wijzen. Waarom en hoe je dat doet lees je in deze blog.
Blog feedback

De ROI van feedback is indrukwekkend

/
Het geven van feedback tijdens sollicitatieprocedures is voor zowel kandidaten als recruiters een win-winsituatie. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header samenwerking recruiter en hiring manager

Prettige samenwerking tussen recruiter en hiring manager zorgt voor betere wervingsresultaten

/
Samen met docent Marit van den Broek leggen we de samenwerking tussen recruiter en hiring manager onder de loep.
Noloc-leden

Vanaf heden PE-punten en 10% korting voor Noloc-leden

Noloc-leden ontvangen niet alleen PE-punten bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, maar ook 10% korting!