Nederland zet internationaal al jaren de toon als het gaat om employer branding en arbeidsmarktcommunicatie. En dat is met reden: employer branding-campagnes blijken namelijk voor het tweede jaar op rij het effectiefste wervingsmiddel voor wervingsprofessionals. Wat gebeurt er verder in de wereld employer branding? In dit artikel: de belangrijkste insights uit de Stand van Werven 2023.

Employer branding hoofdprioriteit voor corporates

De Stand van Werven 2023, één van de grootste onderzoeken onder Nederlandse recruitmentprofessionals, trapt meteen af met een verrassing: voor corporates is het werven van nieuw personeel niet de hoofdprioriteit. Employer branding is voor 74% namelijk dé belangrijkste prioriteit. Bij bureaus draait het meer om het vinden van personeel: daar is het invullen van vacatures de nummer één prioriteit.

Bureaus worden steeds vaker employer branding-specialist

Het verschil tussen corporates en bureaus in de wervingsbranche wordt dan ook steeds groter. Terwijl er aan de corporate-zijde een duidelijke behoefte bestaat aan betere en effectievere employer branding-campagnes, lijken het juist de bureaus te zijn die de behoefte willen vullen. Bureaus zijn namelijk druk bezig met het worden van employer branding-specialisten.

Omdat alleen vacatures vullen steeds lastiger is in deze krappe arbeidsmarkt, staat ook dat rendabele businessmodel onder druk. Daarom bewegen bureaus zich meer richting employer branding. Het invullen van vacatures is aan bureauzijde nog steeds prioriteit nummer één (62%), maar employer branding (59%) rukt dus op als tweede belangrijke prioriteit.

Employer branding-campagnes zijn effectiefste wervingsbron

Employer branding-campagnes worden gemiddeld door recruitmentprofessionals ingeschat als de effectiefste wervingsbron. 70% schat het als een bron die ‘zeer effectief’ is. Voor 23% zijn de campagnes ‘gemiddeld’, terwijl slechts 7% het als een ineffectieve wervingsbron beschouwt. Die effectiviteit vertaalt zich door naar een flinke stijging in de inzet van employer branding-campagnes: van 36% in 2021 naar 54% in 2023.

Werkenbij-site is employer branding

Bij menig employer branding-vraagstuk wordt de werkenbij-site prioriteit nummer één. De eigen werkenbij-site wordt dan ook beschouwd als het belangrijkste middel voor het versterken van een werkgeversmerk, zo blijkt uit de Stand van Werven 2023. Gevolgd door de betaalde versie van LinkedIn, gaming en televisie. De eigen recruitmentsite is dus zonder meer het belangrijkste visitekaartje van het werkgeversmerk, dat geladen wordt via de juiste content en een strak UX/UI-design.

Online video’s, audio-advertenties minder effectief

Een succesvolle employer branding-campagne maakt echter gebruik van meerdere mediakanalen, video’s of auditieve elementen. Daarin constateert de Stand van Werven 2023 een verrassend verschil tussen de online en de traditionelere distributie van de campagnes. Een online distributie van video’s lijkt namelijk niet het meest effectief voor het werkgeversmerk: YouTube scoort gemiddeld een stuk lager (47%) dan televisie (67%) op effectiviteit en impact.

Ook wat audio betreft lijken het sponsoren van podcasts sponsoren of kopen van radiospotjes niet de effectiefste manieren om het werkgeversmerk te versterken. Beide audio-gebaseerde strategieën worden door wervingsprofessionals niet ingeschat als doeltreffend ter promotie van het werkgeversmerk. Gaming (geschatte effectiviteit van 67%) en betaalde sociale media-advertenties (geschatte effectiviteit van 63%) doen het wel weer beter.

Versterk je werkgeversmerk!

In deze krappe arbeidsmarkt maakt een goed werkgeversmerk het verschil. Er is op de arbeidsmarkt veel veranderd, maar de rol van employer branding blijft belangrijk. Want je moet als werkgever nog steeds in beeld komen bij schaarse doelgroepen. Maar de band met je eigen medewerkers wordt ook steeds belangrijker. Dat doe je allemaal vanuit je employer brand.

Maar hoe bouw je anno nu succesvol aan jouw employer brand? Hoe kom je tot een authentieke en onderscheidende werkgeverspositionering? En hoe zorg je ervoor dat jouw hele organisatie het werkgeversmerk leeft? In de Masterclass Employer Branding nemen we je mee in de wereld van employer branding. Aan de hand van praktijkvoorbeelden van grote en kleine organisaties en kleine opdrachten leer je niet alleen alles over employer branding, maar ga je er ook actief mee aan de slag.

Je leert het belang van authenticiteit door van binnenuit jouw werkgeversmerk te versterken. Met concrete ken- en stuurgetallen kun je hiermee onderbouwd aan de slag. Ook ontdek je hoe je tot een onderscheidende werkgeverspositionering komt. Afsluitend krijg je aan de hand van een uitvoerig stappenplan met vele praktijkvoorbeelden handvatten om zelf aan de slag te gaan met employer branding.

Masterclass Employer Branding

Andere interessante blogs

Header - SPP

Strategische personeelsplanning is veel makkelijker dan we denken!

/
Het maken van een strategische personeelsplanning is makkelijker dan we denken. Geert-Jan Waasdorp helpt je in deze blog op weg.
Header - Q&A

Q&A met docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie

/
Wij hebben Marion de Vries - docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie - vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Header- employer branding

Employer branding hoofdprioriteit voor corporates in 2023

/
Wat gebeurt er in de wereld van employer branding? In dit artikel: de belangrijkste insights uit de Stand van Werven 2023.
blog offboarding

Een medewerkersreis is nooit voor onbepaalde tijd

/
Het investeren in een goede off-boarding is ontzettend belangrijk. In deze blog delen wij 7 tips hoe je dit kunt aanpakken.
Header BAMC of LAMC

Bootcamp of Leergang Arbeidsmarktcommunicatie?

/
Twijfel je tussen de bootcamp- of leergang arbeidsmarktcommunicatie? In deze blog hebben wij de verschillen voor je op een rijtje gezet.
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
functiehuis

Dat staat als een (functie)huis

/
Investeren in de fundamenten van je wervingsbeleid is van groot belang. In dit artikel lees je tips voor het inrichten je functiehuis.
Header - WA

Eindelijk ook een Leer- & Ontwikkeltraject voor de meer ervaren AMC-er

/
Nu ook een leer-& ontwikkeltraject voor de meer ervaren AMC-er: Het Arbeidsmarktcommunicatie Leer-& Intervisietraject.