Artificial intelligence heeft de manier waarop Nederland werft drastisch veranderd en is een bewezen instrument voor recruiters die op zoek zijn naar efficiëntie én nauwkeurigheid. De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu eigenlijk écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence voor recruitment.

Welkom in de tijd van AI

Handmatig talloze cv’s doorploegen, vacatureteksten eindeloos heen en weer sturen en tientallen interviews vóórdat je tot één geschikte kandidaat komt: die tijd is al even voorbij. Terwijl de laatste jaren steeds meer nadruk lag op automatisering in de diverse fasen van het recruitmentproces, is álles in een stroomversnelling geraakt met de komst van Artificial intelligence. De meeste AI-tooling belooft hetzelfde: het maakt het proces sneller, slimmer en efficiënter. Maar welke belangrijkste voordelen biedt het nu écht?

1. Het sourcen kan (veel) sneller

Het is één van de grootste clichés, maar nog altijd waar voor veel recruitmentproces: het vinden van de juiste werknemer is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Stapels cv’s en motivatiebrieven zijn het niet altijd in een schaarse markt, maar toch kost het een hoop tijd en moeite om al die kandidaat uitingen handmatig door te lopen of in oude databases te zoeken naar die éne juiste kandidaat.

AI-gedreven tools kunnen nu in enkele seconden enorme database en netwerken doorzoeken om potentiële kandidaten te vinden die het best bij de open functie passen. Daarmee is het sourcen van kandidaten eigenlijk simpeler dan ooit tevoren geworden.

Voorbeeldtool: hireEZ is een AI-aangedreven tool die recruiters helpt bij het sourcen van kandidaten door gegevens uit diverse online bronnen te verzamelen en op basis van intelligente algoritmes de meest relevante kandidaten te presenteren.

2. De candidate experience

De candidate experience: hetgeen waar alles om draait in wervend Nederland. Ontevreden kandidaten worden immers nóóit potentiële sollicitanten. Terwijl e-commerce al jaren leunt op de functionaliteiten van chatbots om snel klanten te woord te staan, is dezelfde trend overgewaaid naar de recruitmentindustrie.

Chatbots zijn 24/7 beschikbaar om vragen van kandidaten te beantwoorden, feedback te geven en hen op de hoogte te houden van de voortgang van het sollicitatieproces. Dit versterkt niet alleen de betrokkenheid van kandidaten, maar zorgt er ook voor dat ze positieve indrukken over het bedrijf krijgen, zelfs als ze uiteindelijk niet aangenomen worden.

Voorbeeldtool: Recrubo is een chatbot die recruiters helpt bij het verbeteren van de candidate experience. Dankzij Recrubo kunnen kandidaten 24/7 vragen stellen over de vacature, het sollicitatieproces en de bedrijfscultuur, zonder dat ze hoeven te wachten op een reactie van een menselijke recruiter.

3. Bias verminderen

Eén van de grootste uitdagingen in recruitment is het (onbewust) introduceren van bias in het selectieproces — en dat is al enkele jaren zo. Kan AI er dan écht voor zorgen dat recruiters verder kijken dan standaard informatie op een cv? De mogelijkheden zijn er in ieder geval wel: door bepaalde tooling in te zetten die specifiek kijkt naar vaardigheden, ongeacht van het geslacht, de etniciteit of andere persoonlijke kenmerken, zijn gelijke kansen in ieder geval weer een stukje dichterbij.

Voorbeeldtool: Textio is een tool die vacatureteksten analyseert en suggereert verbeteringen om taalgebruik te optimaliseren en mogelijke biases te verminderen, zodat de vacatureteksten meer inclusief en neutraal worden.

4. Voorspellend werven

Voorspellend werven is één van de belangrijkste trends geworden. In plaats van alleen te focussen op het cv, opleidingsniveau en werkervaring, leggen bedrijven nu meer nadruk op het gebruik van assessments en tests om een diepgaander beeld te krijgen van iemands sociale en benodigde vaardigheden voor succes in een functie.

Binnen jouw bedrijf is het daarom belangrijk om goed te overwegen welke specifieke vaardigheden werkelijk essentieel zijn voor de functie en welke vaardigheden een medewerker eventueel zou kunnen aanleren. Op deze manier voorkom je dat je een geschikte kandidaat ten onrechte afwijst.

Voorbeeldtool: Het Belgische traicie is een cv-prescreening-tool die de werkstijl en soft skills van kandidaten voorspelt op basis van Natural Language Processing van taalpatronen uit het cv, de sollicitatiebrief en LinkedIn-profiel. Traicie helpt om snel sollicitanten te vinden en ze te filteren op basis van een match bij de functie-eisen.

5. Kans op mishires verminderen

Vervolgens kan AI recruiters helpen met geavanceerde algoritmen om het potentieel van kandidaten beter te voorspellen. Door gegevens uit verschillende bronnen te analyseren, zoals eerdere prestaties, persoonlijkheidstests en soft skills, kan AI een beeld schetsen van hoe goed een kandidaat in een bepaalde rol zal passen én zal presteren. Allemaal om zo de kans op mishires te verminderen.

Voorbeeldtool: BrainsFirst is een innovatieve AI-gedreven tool die zich richt op het verminderen van de kans op mishires bij het werven van talent. De tool maakt gebruik van neurotechnologie en cognitieve wetenschap om dieper inzicht te krijgen in de cognitieve vaardigheden van kandidaten. Door middel van cognitieve games en algoritmen meet BrainsFirst het denkvermogen, het probleemoplossend vermogen én de leerpotentie van kandidaten.

Schrijf je in voor de Masterclass Recruitment en AI

Wil jij meer leren over de toepassing van AI in recruitment? In de Masterclass Recruitment en AI deelt Geert-Jan Waasdorp dé geheimen om je wervingsproces te transformeren en te verrijken met de kracht van AI. Met uitgebreide informatie over prompts, vacatureteksten, intakes én AI-advies tijdens interviews. Schrijf je in of neem een collega mee en maar gebruik van onze actie, waarbij je 50% korting krijgt op de tweede opleiding.

Andere interessante blogs

Waarom een moderne recruiter vooral een adviseur moet zijn

/
“Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert - Susanne Freriks-Zeeuw”
Kennismaking Sandra Hartemink

Maak kennis met de nieuwe hoofddocent van de Leergang Recruitment

/
“De docenten uit de praktijk, verdiepende lesstof en deelnemers die van elkaar leren maken de Leergang Recruitment speciaal.”
Header - intrinsieke motivatie

Do's en dont's van onboarding: 'het belang van intrinsieke motivatie is gigantisch'

/
Lopen nieuwe collega’s bij jouw organisatie vaak na een paar maanden de deur uit? Onboardingsspecialist Ardiënne Verhoeven weet waar het aan ligt. Je leest het in deze blog.
Blogheader - sollicitatievragen

5 sollicitatievragen die recruiters nooit meer mogen stellen

/
In dit artikel zetten we een aantal veelvoorkomende sollicitatiegesprekvragen op een rijtje, en leggen we uit waarom je ze vanaf nu beter kunt vermijden.
Recruitmentstrategie

4 tips om je recruitmentstrategie te optimaliseren

/
In dit artikel delen wij 4 tips om jouw recruitmentstrategie te optimaliseren, waardoor jij slimmer kunt werven.
Blog- belang van goede onboarding

Het belang van een goede on-boarding

/
In dit artikel lees je tips hoe je jouw pre-boarding en on-boarding proces kunt inrichten voor een goede start van jouw nieuwe medewerker.
Header-Wervingssucces

Wervingssucces vergroten? Gebruik deze kanalen

/
De Stand van Werven 2023 illustreert welke kanalen door recruiters gebruikt worden als meest belangrijke bronnen voor wervingssucces.

Feitjes over het onboarding proces

/
Download hier een infographic met interessante feitjes en tips over onboarding
Header - Voordelen AI

De 5 belangrijkste voordelen van Artificial intelligence (AI) voor recruitment

/
De AI-tools vliegen je inmiddels om de oren, maar wat kun je er nu écht mee? In dit artikel: de 5 belangrijkste voordelen van AI.