Op het Google zoeknetwerk is "Wat is een recruiter" één van de meest gezochte zinnen als we praten over recruitment (gemiddeld tussen de 100-1.000 zoekopdrachten per maand).  In deze blog gaan we in op alles wat er gegoogled wordt rondom de term "recruiter".

Google, wat verdient een recruiter?

We googlen heel wat af en als je meer wilt weten over recruitment, dan moet je eerst wat meer weten over recruiters.  Maar wat willen mensen nou precies weten over recruiters? Als je de term recruiter googled kom je uit op het volgende:

 • Recruiter salaris
 • Recruiter Rotterdam / Den Haag
 • Recruiter betekenis
 • Recruiter vacature
 • Recruiter opleiding / recruiter worden
 • Recruiter politie / zorg

Kortom een aantal kern elementen rondom de term "recruiter" zijn nog niet duidelijk.

Blog - recruiter

Wat doet een recruiter?

Een recruiter is op zoek naar specifieke mensen voor bepaalde functies binnen of buiten een organisatie. De organisatie stelt bepaalde eisen aan de persoon die de recruiter moet vinden voor de openstaande functie, ook wel een vacature genoemd. De personen die eventueel geschikt zijn voor de vacature die de recruiter vindt, heten kandidaten. Deze kandidaten stelt de recruiter voor aan de organisatie om de openstaande functie op te vullen. Dit proces wordt werven genoemd. Om personen te werven zet een recruiter zijn netwerk, databases en advertenties in.

Na werven komt het selectieproces. In de eerste ronde is de recruiter daar nog vaak bij betrokken en voert daarom ook het eerste interview met de kandidaten. Het werven en selectieproces samen vallen onder het sollicitatieproces.

Uiteraard komt er nog veel meer kijken bij de taken van een recruiter, maar in de essentie is dit wat een recruiter doet.

Wat is het salaris van een recruiter?

Gemiddeld verdient een recruiter €3.500 per maand en de range ligt tussen €2.500 en €4.500 per maand. Om te beginnen verdient een startende recruiter gemiddeld €2.500 en een ervaren recruiter €4.500. Maar, dit zijn gemiddelden. De hoogte van het salaris hangt naast ervaring ook af van de opleiding en sector waarin de recruiter werkzaam is.

Heb je een opleiding nodig om een recruiter te worden?

Het antwoord is kort: nee. Het beroep recruiter is geen beschermd beroep en iedereen kan het dus worden. Als je kijkt bij het functiegebouw van Rijksoverheid komt de functie recruiter ook helemaal niet voor.

Daarentegen stellen organisaties vaak wel een minimale HBO eis om bij hen als recruiter aan de slag te kunnen. Welke richting HBO? Dat loopt erg uiteen. Het meest logische is de studierichting arbeid en personeel, maar een commerciële studieachtergrond komt ook vaak voor, omdat recruitment en sales overeenkomende vlakken hebben.

Wat houdt het in om een recruiter te zijn voor de politie?

Als recruiter bij de politie kom je te werken op de afdeling In-, Door- en Uitstroom (IDU) van de Dienst HRM van het Politiedienstencentrum (PDC). Deze afdeling zorgt ervoor dat de juiste mens tijdig op de juiste plek komt zodat de politie haar werk kan uitvoeren. Het cluster waar je werkzaam zal zijn is verantwoordelijk voor het invullen van de vacatures voor de diensten PDC, de Politieacademie en de Staf Korpsleiding. Het team is verantwoordelijk voor het werven en selecteren van de best gekwalificeerde en beschikbare kandidaat (van binnen of buiten de organisatie) voor een tijdelijke of vaste vacature. Het team wordt aangestuurd door een teamchef en moet de komende jaren een toenemend aantal mensen werven op een krapper wordende arbeidsmarkt met toenemende concurrentie. De recruiters werken gedeconcentreerd geclusterd in de eenheden onder leiding van een coördinator. Zij opereren als een team en hanteren een landelijk uniforme werkwijze. Meer weten? Kijk op de website van de politie.

Wat houdt het in om een recruiter te zijn in de zorg?

Als recruiter in de zorg ben je natuurlijk op zoek naar zorg personeel. In de zorg heerst een enorme krapte en daardoor is het voor recruiters een lastige taak om de juiste kandidaten te vinden voor de juiste vacature. Waarom? Je mag volgens de wet in sommige zorg functies niet werkzaam zijn zonder bepaalde opleidingen. Laten we het zo stellen, wil jij geopereerd worden door iemand zonder een artsenopleiding? Nee, je wilt in goede handen zijn!

Maar de zorg is breder dan alleen het medische vlak.  Zo zijn zorg recruiters ook veel op zoek naar maatschappelijk werkers, schoonmakers, verzorgers en meer waar ook strikte regels en/of opleidingen aan verbonden zijn. Denk alleen al aan het schoonmaken van een IC afdeling in tijden van corona. Dat is niet alleen even een vloer dweilen. Een kandidaat moet zich wel kunnen houden aan strikte regels of voldoen aan bepaalde opleidingen.

Google, welke type recruiters zijn er?

Naast de algemene recruiters heb je ook nog type recruiters. Wanneer je in Google "wat is een recruiter?" intypt, dan zijn mensen vooral benieuwd naar welke recruiter nou precies wat doet. Wat is een:

 • Recruiter consultant
 • Corporate recruiter
 • Goede recruiter
 • Interim recruiter
 • Campus recruiter
 • Lead recuiter
 • Intercedent en hoe verschilt dit tot recruiter?
Blog - wat is een recruiter

Wat is een recruiter consultant?

Er is een klein verschil met een recruiter en dat is dat een recruitment consultant naast de werving en selectie van personeel ook het binnenhalen van opdrachtgevers oppakt. Het binnen halen van klanten en opdrachten is de eerste stap in het proces en daarna gaat de recruitment consultant over op de werving & selectie van de opdracht.

Wat is een corporate recruiter?

Corporate recruiters werven personeel voor hun eigen organisatie en zijn meestal werkzaam op de HR-afdeling. Ze vullen alleen vacatures op die vanuit hun eigen organisatie zijn uitgezet en niet voor andere organisaties dan waarbij zij werkzaam zijn.

Wat is een interim recruiter?

Een interim recruiter is ook wel een externe recruiter. Dit is een ZZP'er met een KvK registratie die als ondernemer de rol van een recruiter uitvoert. Interim recruiters zitten op verschillende opdrachten en werken met die reden niet fulltime voor 1 organisatie of maar tijdelijk (om bijvoorbeeld een zwangerschapsverlof op te vangen).

Wat is een campus recruiter?

Als campus recruiter richt jij je specifiek op studenten of net afgestudeerde. Je hebt grote netwerken op universiteiten en hoge scholen en je zorgt ervoor dat na het afstuderen starters bij jouw bedrijf komen werken. Een goede band opstarten met een student tijdens zijn of haar studententijd is in deze rol cruciaal.

Wat is een intercedent?

Het belangrijkste kenmerk van een intercedent is dat hij of zij voor een uitzendbureau werkt. Daarnaast heeft een intercedent hetzelfde takenpakket als die van een recruiter, maar is daarnaast ook verantwoordelijk voor het werven van potentiële opdrachtgevers en kandidaten (uitzendkrachten).

Wat is een lead recruiter?

In de rol van lead recruiter ben jij verantwoordelijk voor een team recruiters en ben je de rechterhand van de vestigingsmanager (de regio in Nederland waarvoor je werft). Je begeleidt de recruiters in je team en denkt mee in processen die te maken hebben met het recruitment voor jouw regio.

Wat is een goede recruiter?

Mooie richtlijnen waaraan een goede recruiter moet voldoen staan in de Recruitercode. Naast de kwalificaties van de Recruitercode, heeft de recruiter van tegenwoordig kennis nodig over recruitment tech en data. Langzamerhand wordt AI steeds meer geïmplementeerd, wordt er slimmer gewerkt met ATS- en CRMsystemen en worden er steeds meer beslissingen gemaakt op basis van data.

Wil je jezelf ontwikkelen tot een vakvolwassen recruiter? Dan is de Leergang Recruitment wellicht iets voor jou.