Als loopbaanprofessional wil jij de best mogelijke resultaten behalen met jouw loopbaankandidaten. Wil jij jezelf blijven ontwikkelen? Maar weet je niet waar te beginnen? Wij hebben docent Larissa Lodewijk vragen gesteld over de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional waar jij graag antwoord op wilt krijgen.

Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

Q&A met docent Larissa Lodewijk

Larissa Lodewijk is al meer dan 5 jaar docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Larissa heeft veel affiniteit met de arbeidsmarkt en ze houdt de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt dan ook nauwlettend in de gaten. Tamara de Man (opleidingscoördinator Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional) is met Larissa in gesprek gegaan over een aantal onderwerpen. Wat zijn bijvoorbeeld valkuilen voor loopbaanprofessionals en waar liepen deelnemers van de vorige edities tegenaan? Larissa beantwoordt deze en nog meer vragen hieronder.

Wat zijn de grootste uitdagingen/ valkuilen voor mobiliteits- en employabilityadviseurs, matchmakers, job hunters, loopbaan- en job coaches en HR-professionals die aan de slag gaan met mobiliteit en individuele coaching?

Hele goede vraag! In hopelijk de staart van de coronacrisis wordt steeds zichtbaarder wat het effect is van de crisis op de arbeidsmarkt, in iedergeval op korte termijn. Welke sectoren krimpen verder? Welke groeien snel als we weer voor het grootste gedeelte ‘open’ mogen? De trend en ambitie nu is om mensen van krimpsectoren te begeleiden naar groeisectoren. De grootste uitdagingen voor loopbaanadviseurs, HR- en duurzame inzetbaarheidsadviseurs zijn:

  • Om zowel te weten in welke sectoren mensen na moeten denken over duurzame omscholing, omdat het werk ook na corona misschien niet meer voor het oprapen ligt in hun oude vak.
  • Achterhalen wat individuen drijft en waar ze dan ook echt bij passen als ze zouden moeten switchen.

Het is belangrijk dat kandidaten niet in een omscholingswasstraat terecht komen, maar dat er eerst goed wordt bepaald waar kansen liggen en bij welke kansen iemands kwaliteiten en drijfveren dan het beste passen. De uitdaging om dat voor elkaar te krijgen zit ook in het zorgen voor het kunnen benutten van kansen in die sectoren waar ruimte en vraag naar personeel is en blijft: onderwijs, zorg, overheid, techniek, ict en logistiek.

Hoe kan dat worden gerealiseerd? Door samen te werken met toekomstige werkgevers die (een deel) van de opleidingskosten betalen, bijv. voor de sectoren waar weer snel herstel wordt verwacht en waar iemand ook gewoon op zijn plek zat en zal zitten: wat kan iemand nu tijdelijk doen? In welke ‘coronabanen’ is iemand nu inzetbaar die daarna gewoon weer zijn eigen vak zal kunnen beoefenen?

Waar liepen deelnemers van vorige edities tegenaan?

Vaak weten loopbaanadviseurs heel goed hoe ze achter iemands drijfveren, motivatie, kwaliteiten en wensen komen, maar het betrekken van de externe arbeidsmarkt gebeurt vaak nog te weinig. Meestal lopen loopbaanadviseurs er tegenaan dat ze behoefte hebben om meer te weten over de arbeidsmarkt en willen leren hoe ze dat bijhouden en op de juiste manier kunnen inzetten in trajecten.

Wat kunnen deelnemers na de leergang wat zij daarvoor niet konden?

Dat verschilt en hangt af van het niveau en de leerbehoefte van de deelnemer. Vaak weten ze welke arbeidsmarktinformatie en bronnen het meest relevant zijn en voor welk doeleinde je welke bron inzet. Ook weten ze hoe ze kritisch artikelen moeten lezen over de arbeidsmarkt en hoe ze de arbeidsmarktkans ook zonder digitale scan kunnen inschatten voor een deelnemer. Tot slot weten ze beter hoe ze moeten zoeken op internet om andere dingen te kunnen vinden en ontdekken. Ze leren zonder aannames over een individu weer meer creatief te denken en zoeken en daardoor arbeidsmarktkansen te ontdekken.

Waarom is de leergang volgens jou nuttig om te volgen?

Om alle redenen die bij de vorige vragen aan bod zijn gekomen en met name om de harde kant van het loopbaanadvies (de arbeidsmarkt kant) op een positieve en kansrijke manier in te zetten bij loopbaanvragen. Het zorgt ervoor dat je je kandidaten kan helpen een realistisch pad uit te stippelen naar wat het beste bij hen past en waar ook vraag naar is. En je leert zelf zicht te houden op hoe de arbeidsmarkt in grote lijnen eruit ziet en dat maakt je sterk(er) in je vak om mensen naar een passende baan te begeleiden.

Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

Op woensdag 26 januari start de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Tijdens deze leergang van 2,5 dag leer je arbeidsmarktkennis vinden, interpreteren en gebruiken. Na afronding van de leergang kan jij deze kennis vertalen naar concrete arbeidsmarktkansen en een maatwerk aanpak voor werkzoekenden en medewerkers die in beweging moeten komen. Heb je zelf een vraag voor Larissa die hier niet tussen staat? Laat het gerust weten en wij zorgen ervoor dat jij een antwoord op deze vraag krijgt.