Nu de arbeidsmarkt in transitie is van een werknemers- naar een werkgeversmarkt, veranderen de spelregels voor het vinden van een baan razendsnel. Jobhunten is een begrip dat steeds populairder wordt op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar wat is het nu eigenlijk?

Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional

Wat is jobhunten?

Wanneer we in het Nederlandse woordenboek op zoek gaan naar het woord ‘jobhunten’ krijg je geen resultaat. Daarom nemen we een kijkje in het Engelse woordenboek, want je raadt het al: daar is het woord van afgeleid. Jobhunten is:

‘’ The act of looking for employment, due to unemployment or discontent with a current position. The immediate goal of job seeking is usually to obtain a job interview with an employer which may lead to getting hire’

Letterlijk vertaalt betekent jobhunten: het jagen naar een baan.

Wie is een jobhunter?

In de zoektocht naar ander werk sta je er niet alleen voor. Zo kan je bijvoorbeeld contact opnemen met een loopbaancoach of een jobhunter. Een jobhunter wordt ook wel arbeidsmakelaar genoemd. De jobhunter wordt ingezet om, samen met de kandidaat, gericht te zoeken naar een passende functie. De nadruk bij jobhunten ligt voornamelijk op netwerken en persoonlijke contacten.

Het traject van jobhunten

Allereerst is het belangrijk dat er een goed intakegesprek plaatsvindt tussen de kandidaat en de jobhunter. Naar aanleiding van de intake zullen de kandidaat en de jobhunter een goed CV opstellen. Daarnaast worden de wensen en kansen uitgebreid besproken. Op basis van deze intake wordt er een zoekprofiel opgesteld. Hierin worden realistische functies opgenomen  die aansluiten bij de opleidingsachtergrond en de werkervaring van de kandidaat. Zo wordt duidelijk wat nodig is om een nieuwe baan te vinden.

Wat doet de jobhunter nog meer?

  • De jobhunter begeleidt de kandidaat bij zijn/ haar contacten met potentiële werkgevers. Zo bereiden ze samen de gesprekken voor en worden deze achteraf samen geëvalueerd. Uitgangspunt hierbij is dat de kandidaat zoveel mogelijk de regie houdt en zelfstandig blijft.
  • De jobhunter maakt voornamelijk gebruik van zijn/ haar eigen netwerk. Mocht dit geen passende functie tot resultaat hebben, dan zal de jobhunter koude acquisitie plegen buiten zijn/ haar eigen netwerk om.

Meer leren over Jobhunten?

Wij bieden een opleiding Professioneel Jobhunten. In deze opleiding leren we je met de modernste zoektechnologieën alle relevante werkgevers en vacatures identificeren. Anderzijds word je bijgespijkerd op het gebied van personal branding en het maximaal ontsluiten en gebruik maken van je netwerk en het netwerk van anderen. Interesse? Bekijk hier de opleidingspagina.