Houd jij rekening met dat wat je op je socials plaatst? Just in case een recruiter jouw profiel bekijkt en hier een mening over kan vormen? Of ben je juist bewust bezig met jouw online profiel en zegt dat vooral iets over jou? In dit artikel staan we stil bij de belangrijke elementen voor online betrokkenheid en het vinden van een nieuwe baan.

Bijna elke recruiter checkt de socials van de sollicitant. En dat is helemaal niet gek, want ook een recruiter wil, net als de sollicitant een goede match. Als je zichtbaar bent, vergroot je de kans dat een recruiter jou vindt voor die geweldige nieuwe uitdaging, maar als je zelf online actief bent, vind je misschien ook eerder een organisatie die bij je past.

Wat is jouw WHY?

Veel organisaties hebben hun reden van bestaan gedefinieerd en zoeken hier geschikte medewerkers bij. Als jij weet wat jouw ‘why’ is kun je dit ook beter matchen aan de organisatie die past bij jouw normen en waarden.

Misschien spreekt een bepaalde organisatie jou aan om haar doelen en visie of volg je een organisatie door de relevante informatie die zij delen.

Dit kan ook andersom werken. Ook werkgevers zijn op zoek naar nieuw talent en zoeken op de socials naar geschikt collega-materiaal. Op Linkedin zijn bijvoorbeeld veel recruiters actief die profielen bekijken om te bepalen of deze mensen passen bij hun organisatie (of klant).

Out in the open?

Als je een social media account hebt, weet je vaak wel dat je kunt instellen of je profiel openbaar is of niet. Ga je hier bewust mee om? Sluit je bijvoorbeeld alles af voor onbekenden of ben je open over dat wat je bezighoudt?

Een organisatie die zelf ook open is en vooral stimuleert dat medewerkers zichtbaar zijn, past dan mogelijk beter bij je dan een organisatie die vrij gesloten is. Wees je er vooral van bewust wat je zelf uitstraalt en hoe een toekomstig werkgever hier op kan reageren.

Val op, in positieve zin

Vergroot je netwerk en val op. Benader iemand die jou inspireert en vraag aan diegene of je hem/haar mag toevoegen aan je netwerk om elkaar te inspireren. Dit kan bijvoorbeeld iemand zijn die in hetzelfde vakgebied werkzaam is, of gewoon een persoon die jij graag ziet.

Hoe zichtbaarder je bent, hoe groter de kans dat je gevonden wordt voor werk

Bepaal waar jij (in je vakgebied) voor staat en deel dit online

Hoe meer en beter je zichtbaar bent, hoe eerder je wordt gevonden en ook hoe eerder een recruiter of werkgever weet of jij de kandidaat bent die bij de organisatie past. Je kunt de kans van slagen vergroten doordat al voordat het gesprek plaatsvindt mensen kunnen zien wie jij bent.

Let er wel op dat je vooral artikelen schrijft en/of deelt over onderwerpen waar jij graag op gevonden wilt worden. Deel vooral over werk, passies, mijpalen en zelfs setbacks. Houd er rekening mee dat als je je mening deelt over actuele, gevoelige onderwerpen je ook mensen kunt afschrikken. Jouw mening hierover kun je beter in een 1 op 1 gesprek bespreken, dan op een plek waar iedereen jouw verhaal kan lezen.

Ga aan de slag met jouw WHY

Formuleer voor jezelf waar je voor staat en wat je wilt uitstralen. Deel content die past bij dat waar je voor staat. Probeer jouw visie te matchen met bedrijven waar je bij (denkt) te passen. Zo vind jij jouw ideale organisatie, maar vindt de recruiter mogelijk ook jou als hun ideale nieuwe collega.

Be yourself. Everyone else is already taken – Oscar Wilde

Diana van Asten

Diana van Asten

Senior HRM Consultant

Diana van Asten (35), Senior HRM Consultant bij Maatwerk Arbeidsadvies. Met passie voor HR ontwikkelt zij mensen naar de juiste match: "Ik gun het alle medewerkers dat zij met plezier naar hun werk gaan vooral om dat te doen waar zij goed in zijn. Alleen dan kun je echt iets bijdragen aan de organisatie." Want wie zit er niet te wachten op bevlogen medewerkers die het beste uit zichzelf halen? Haar hart ligt in recruitment, daar waar ze ooit begon in HR. En nog steeds vindt ze het een sport om de juiste persoon te vinden voor de vacature of mensen aan elkaar te verbinden.

Meer weten over Diana?
www.maatwerkarbeidsadvies.nl/Team/Diana-van-Asten
www.linkedin.com/in/dianavanasten/

Andere interessante blogs

Hoe schrijf je een wervend bedrijfsprofiel?

/
Hoe schrijf je een wervend bedrijfsprofiel? Je leest de richtlijnen in deze blog.

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Header Candidate Experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

Candidate experience: deze fouten wil jij als recruiter niet maken

/
In deze blog lees je welke fouten jij als recruiter niet wilt maken als het gaat om de candidate experience.
Header- lead gen

Hoe genereer je recruitment leads?

/
Dit is het moment om te kijken hoe jouw organisatie recruitment lead generation – ook vaak sourcing genoemd – zou kunnen aanpakken.
Header meten is weten

Van meten naar weten in recruitment met Google Analytics

/
In deze blog krijg je antwoord op welke vragen Google Analytics voor jou als recruitmentspecialist kan beantwoorden.
Talkshow RMA

Talkshow Recruitment Marketing Automation

/
Meld je aan voor de talkshow waar onze vakexperts aan de tand worden gevoeld over Recruitment Marketing Automation.

Doe mee met het onderzoek 'De Stand van Werven 2021'

/
De Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie heeft al 7 jaar op…
Header WordPress AvAC Blog's - Employer branding – wereld van werkgevers is aan het veranderen

Employer branding – wereld van werkgevers is aan het veranderen

/
De wereld van werkgevers is aan het veranderen op korte en lange termijn. In deze blog het effect daarvan op de employer brand.
Header WordPress - vaste basis, meebewegen met de tijd

Employer branding – vaste basis, meebewegen met de tijd

/
Hoe verandert het vakgebied employer branding? In de basis van employer branding verandert er weinig. In deze blog gaat het over de basis.