Dit is het moment om aan de slag te gaan met recruitment marketing. Het rendement dat je eruit kan halen is in geen tijden zo groot geweest. Waarom? Lees het in deze blog!

Deze blog is gebaseerd op de webinar “Hoe kom je als recruitment marketeer zo goed mogelijk door en vooral uit deze crisis?” gegeven op 19 mei 2020 gegeven door experts Caroline Pols en René Bolier. Wil je graag het webinar terugkijken?

Hoe gebruik je je data juist nu zo slim mogelijk?

Meer dan ooit is er nu een schreeuw in recruitment om data. Hoe ga je daarmee om? Hieronder een aantal tips om mee te beginnen:

 • Zorg ervoor dat je de juiste data voor handen hebt
 • Heb kennis over de markt, hoe ontwikkelen vraag en aanbod zich?
 • Hoe gedragen hiringmanagers zich?

Dat is op dit moment anders dan anders, dus extra belangrijk om dit in de gaten te houden. Je kunt wel blijven pushen op de kandidaten kant, maar als je niet weet wat de behoefte is van de hiringsmanagers, schiet je niet veel op.

Welke data en trends zien we in de markt?

Een van de allerbelangrijkste trends die we de afgelopen maanden hebben gezien is dat de bezoekersaantallen dalen, maar de sollicitanten stijgen en dat de conversieratio bizar hoog is. De bezoekers op websites zijn nu veel serieuzer en spenderen met die reden meer tijd op jouw website. Dit kun je onder andere ook afmeten aan de gemiddelde tijd van een bezoeker: deze is langer!
Er zijn door de huidige crisis minder mensen in de markt, maar degene die er zijn, zijn makkelijker te converteren dan voorheen. Dit is het moment om je database te vullen voor talentpooling. Om een database te gebruiken, moet je er wel eerst een hebben. Twee die goed voor recruitment marketing in te zetten zijn:

Met databases zoals deze kun je persoonlijke marketing voeren, die toch geautomatiseerd is. Maak juist nu gebruik van eigen data. Inkoop data is meestal op jaarbasis en dat is nu niet relevant. Een bijkomend voordeel bij dit uitzoeken is dat bij goede eigen data, je dit kunt gaan benchmarken: extra inkomst!

Op welke tone of voice en boodschap zit je kandidaat vandaag vooral wel en niet te wachten?

Dit is een unieke en nieuwe situatie en daarom zijn we nog een beetje zoekende. Iedereen probeert ook grip te krijgen op deze situatie. Dus let op het volgende:

 • Heb begrip en geef steun
 • Breng waarde: wat zie je in de arbeidsmarkt? Wat zie je bij opdrachtgevers en bij andere kandidaten gebeuren?
 • Wat moet je van de kandidaat weten om hem of haar goed te kunnen helpen?
 • Welke gegevens heb je nodig van de kandidaat om sneller antwoord te geven aan de opdrachtgever?
 • Hou zoveel mogelijk focus op wat wel kan in plaats van wat niet kan

We merken dat kandidaten met vragen zitten als:

 • Vragen als wie worden er dan wel aangenomen?
 • Hoe gaan we om met een procedure?
 • Welke rollen geven we voorrang?

Kandidaten horen graag iets van gelijkgestemden en hoe wordt er omgegaan met de noodmaatregelen? Mensen zijn veel meer geneigd om actiever de verbinding te vinden.

Wat zijn de onderdelen van de candidate journey waar je juist nu in moet investeren?

Op dit moment zijn de clicks de helft van de prijs en converteren ze twee keer zo veel. Ga ook aan de slag met e-commerce principes. Mensen zijn veel serieuzer en langer en meer over de dag verspreid online, dus meer geneigd om hun e-mail adres achter te laten. Een goede tip is ook om mensen die al in de database zitten te retargetten: online adverteren is nu immers super goedkoop! Bedrijven die in de vorige crisis zijn blijven adverteren hebben daar na de crisis veel profijt van gehad.

Hoe kan je het gebruik van automation en technologie juist nu stimuleren?

We staan nu open voor nieuwe dingen, omdat we met een nieuwe situatie moeten dealen. Begin klein en start met je bestaande database. Ga aan de slag met dingen waar je bewezen goed in bent en bouw dit elke week weer een stukje uit! Zo kom jij sterker als recruitment marketeer uit de crisis!

Welke opleidingen kun je nu volgen rondom recruitment marketing?

Tijdens onze Tweedaagse Recruitment Marketing Automation werken wij in twee dagen werken intensief aan jouw kennis over inbound en outbound recruitment marketing, data & analitics, Candidate Relation Mananagement Software (CRM) en sourcing:

Is dit een interessante opleiding voor jou? Lees hier meer informatie over de opleiding: