
Arbeidsmarktcommunicatie is meer dan alleen een vacaturetekst schrijven en het onderhouden van de recruitmentsite. Met arbeidsmarktcommunicatie heeft u namelijk 3+1 doelstellingen waarop u zich kunt richten: directe werving, employer branding en employee relationship management. De 4e doelstelling is binding. Hieronder leest u alles over de 3 + 1 doelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie.
Directe werving
Directe werving overlapt voor een groot deel de doelstelling die u heeft met recruitment: het werven van nieuwe medewerkers. Er zijn een aantal vacatures die moeten worden ingevuld en waarvoor je aan de slag gaat. Het belangrijkste kenmerk van directe werving is dat resultaat op korte termijn zichtbaar moet zijn. Op arbeidsmarktcommunicatiemiddelenniveau worden online en printadvertenties het meest ingeschakeld voor directe werving.
Employer branding
Het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk, employer branding, is de tweede doelstelling die u kunt hebben met arbeidsmarktcommunicatie. Employer branding is het verkrijgen en behouden van een positieve, bij voorkeur unieke, positie als werkgever in de mindset van huidige en potentiële medewerkers en hun beïnvloeders op basis van de identiteit van de werkgever. De doelstelling employer branding is een indirecte doelstelling. Dit wil zeggen dat deze uiteindelijk ook moet bijdragen aan indirecte werving. Employer branding is een doelstelling voor de lange termijn. Het kost minimaal 2 jaar om het werkgeversmerk te kunnen versterken en daarvoor moet u intensief en langdurig consistent en consequent communiceren naar de relevante arbeidsmarktdoelgroepen.
Employee relationship management
Employee relationship management wordt gezien als een relatief nieuwe doelstelling van arbeidsmarktcommunicatie. Employee relationship management, ook wel relatiemanagement genoemd, is het opbouwen en onderhouden van contacten met potentiële doelgroepen maar ook uw huidige medewerkers. Het mooie van deze derde, ook indirecte, doelstelling is dat deze zowel ondersteunend is aan de doelstelling directe werving als employer branding. Door relaties aan te gaan met arbeidsmarktdoelgroepen, kunt u hen gericht benaderen om het werkgeversmerk te laden. Het is veel eenvoudiger om dat naar een gerichte groep te doen die je in een bestand hebt staan, dan massamediaal. Maar wanneer u op korte termijn een vacature te vervullen heeft, plaatst u geen vacature meer op een jobboard, maar bladert u eerst even door uw eigen bestand heen of u reeds een geschikte kandidaat heeft. Het opbouwen van relaties met potentiële medewerkers kunt u doen middels een recruitmentsysteem, nieuwsbrief, jobalert en het verzamelen van adressen op beurzen en bedrijvendagen.
Binding
Omdat arbeidsmarktcommunicatie ook over de interne arbeidsmarkt gaat, is niet alleen werving een directe doelstelling, maar ook binding. Binding van medewerkers aan het werk én de werkgever. Nieuwe medewerkers werven terwijl de achterdeur openstaat heeft geen zin. Daarnaast vormen de eigen medewerkers de identiteit van de organisatie wat ook het uitgangspunt is voor employer branding. In de praktijk wordt deze doelstelling vaak weggelaten omdat de verantwoordelijkheid van het binden en boeien van medewerkers veelal buiten de scope van de verantwoordelijken voor arbeidsmarktcommunicatie vallen.
Schematische weergave doelstellingen arbeidsmarktcommunicatie
In bovenstaande figuur staan de 3+1 doelstellingen schematisch weergegeven.
Geen of/of maar en/en
Tussen de doelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie hoeft geen keuze te worden gemaakt. Het is namelijk geen kwestie van of/of maar en/en. Uiteraard kan wel de focus bij een of twee van de doelstellingen liggen. In feite zijn de doelstellingen knoppen waar u als arbeidsmarktcommunicatieprofessional aan kunt draaien. Afhankelijk van de wervingsbehoeften en de situatie op de arbeidsmarkt zult u meer aan de ene knop draaien dan aan de andere. Wanneer er in een periode minder vacatures zijn, focust u zich meer op employee relationship management bijvoorbeeld. Arbeidsmarktcommunicatie is de kunst van het maken van keuzes en dan het liefst de juiste keuzes.
[button link="https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/arbeidsmarktcommunicatie/bootcamp-arbeidsmarktcommunicatie/" color="custom" size="medium" type="flat" shape="square" target="_self" title="Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie" gradient_colors="#002e62" gradient_hover_colors="|" accent_color="#ffffff" accent_hover_color="" bevel_color="" border_width="1px" shadow="" icon="" icon_divider="yes" icon_position="left" modal="" animation_type="0" animation_direction="down" animation_speed="0.1" class="" id=""]Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie[/button]
Alles over Arbeidsmarktcommunicatie
Tijdens de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie op 4 en 5 februari leert u alles over bovengenoemde doelstelingen. Tijdens deze bootcamp gaan docenten Laura Baselaar, Geert-Jan Waasdorp en Martijn Hemminga met een kleine groep deelnemers in een informele sfeer intensief aan de slag. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies waarin u werkt aan uw eigen arbeidsmarktcommunicatie. Met onderwerpen als werving, online recruitment, social media recruitment, employer branding, employee relationship management en strategie komt het gehele vakgebied aan bod.
Interesse?
Wilt u meer weten over de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie? Lees dan meer op onze website of download de factsheet met alle informatie. U kunt natuurlijk ook altijd contact met ons opnemen, 088 - 730 28 88 of direct inschrijven.