Tijdens het seminar ‘arbeidsmarkttrends 2017-2021’ op 17 november, dat op donderdag 16 februari 2017 nog een keer plaatsvindt, blikte Geert-Jan Waasdorp vooruit op de komende (door)ontwikkelingen. Speciaal voor u heeft hij 10 ontwikkelingen waarmee werkgevers en recruiters de komende jaren het verschil kunnen maken op een rij gezet. Vorige week kon u de eerste 5 ontwikkelingen lezen op onze website. In dit bericht de volgende 5.

6. Small data

Small data zijn oplossingen gebaseerd op data, zonder dat u als professional door de tabellen en cijfers heen moet. Het is het (geïmplementeerde) advies op data waardoor u in staat bent beter te werven. Iedereen heeft zijn mond vol van big data. Nagenoeg altijd (zeker op het gebied van recruitment) is het een theoretische schets van wat in de toekomst misschien mogelijk is. Small data gaan over oplossingen die u vandaag kunt gebruiken, gebaseerd op data zonder dat uzelf cijfers ziet. Hieronder drie uitgewerkte small data, waarbij het vooral leuk is om erin te duiken.

Crystalknows.com
Met de Chrome plugin van Crystalknows.com krijgt u o.a. in LinkedIn en Gmail goed inzicht in het profiel van een persoon en welke communicatie en recruitmentstijlen effectief zijn. U krijgt concrete tips welke woorden, smiley’s en formaliteiten waarschijnlijk het meest effectief zijn. Inclusief voorbeeldmailtjes. Briljant en met een gratis account krijgt u goed zicht op de mogelijkheden. Voor elke recruiter, sourcer en sollicitant een must.

VacatureVerbeteraar.nl
De vacatureverbeteraar is geheel bedacht vanuit het principe van small data. Het geeft inzicht in de mate van wervingshaalbaarheid van de geüploade vacature en de mate waarin de tekst aansluit bij de wensen van de doelgroep. Visueel wordt duidelijk gemaakt op welke arbeidsvoorwaarden en pullfactoren de tekst verbeterd kan worden. Vacatureverbeteraar is (voorlopig) alleen te gebruiken voor Nederlandse teksten en zegt niets over de stijl van de tekst. Daarvoor is Textio.com. VacatureVerbeteraar is een betaalde tool en wordt geïntegreerd in de belangrijkste recruitmentsystemen van Nederland.

Textio.com
Textio is een prachtige tool die u feedback geeft over de (schrijf)stijl van een vacature. Is de stijl formeel? Actief? Gender neutraal en heeft u te weinig of te veel bullitpoints. Textio maakt u bewust van stijlverbeteringen die tot conversieverbeteringen leiden. Helaas zegt het weer niets over arbeidsvoorwaarden en pullfactoren, maar daarvoor kunt u terecht bij de VacatureVerbeteraar. Textio is deels gratis te gebruiken.

Nog veel meer small data tools
Dit waren zomaar drie gave voorbeelden van toepasbare data en recruitment intelligence die het leven van de recruiter makkelijker en vooral veel effectiever maken. We hadden nog veel andere tools kunnen benoemen, zoals A/B testing van MrWork, de software van Onrecruit en het Job Marketing Platform van Vonq en jobboardfinder.

7. Fan worden van uw ATS

Het is bedroevend om te zien dat bepaalde systemen alweer 5 jaar of (nog veel) langer compleet stil staan. Dat rijtje is erg lang, ook met gevestigde namen! De meeste ATS systemen zitten vol met mogelijkheden die niet gebruikt worden zoals o.a. Search & Match van textkernel, e-mail modules en het opbouwen van talentpools. Daarnaast nemen recruiters vaak onvoldoende tijd om te trainen en te leren om met het ATS systeem te werken. Ook wordt er zelden gecontroleerd of het systeem goed gebruikt wordt.

Misschien wel de grootste fout is dat we ons niet optimale recruitmentproces gaan automatiseren in plaats van het best denkbare proces te implementeren. ATS systemen hebben het meestal wel in zich om u beste vriend te worden, maar dan moet het systeem wel doorontwikkeld worden. Plan eens enkele trainingsdagen in 2017 om alles te leren kennen en te gebruiken. Experimenteer ook met procesverbeteringen, zoals:

 • Het actualiseren en voorzien van predictive anaytics van uw database met TalentIO.co.
 • Het implementeren van doelgroepinformatie van bijvoorbeeld Jobdigger.

De beperkingen van het systeem liggen vaak niet bij het systeem maar bij onszelf. Laat 2017 een kans zijn om dat te veranderen.

8. Denk in Verticals

Het is oude wijn in nieuwe zakken… Verticals is de doelgroepgerichte opzet van een recruitmentsite. Een vertical betreft een belangrijke of bedrijfskritische doelgroep bijv. Java Professionals, monteurs of verpleegkundigen. Het is een recruitmentsite binnen de recruitmentsite. Denk aan www.werkenbijbedrijf.nl/monteur/.

Het voordeel van verticals is dat dit goed is voor de vindbaarheid, conversie en profilering binnen de beoogde doelgroep. Mits er veel relevante, actuele content is binnen deze vertical. Denk aan vacatures, filmpjes, omschrijvingen, blogs, interviews, omschrijving werkzaamheden, inzoomen op relevante pullfactoren en arbeidsvoorwaarden, achtergrondinformatie tot en met rondleidingen, virtual reality en games. Naast deze doelgroepgerichte inrichting is het belangrijk om te proberen informatie van de bezoekers te verzamelen in deze verticals door bijv.

 • Eenvoudig aanbieden van jobalerts
 • Social media share buttons
 • Nieuwsbrieven
 • Chatfunctionaliteit
 • Webinars/relevante content met registratiefunctionaliteit
 • ‘Like’ en ‘follow’ mogelijkheden
 • Aanmaken van een eigen account

Doordat u bezoekers (via hun IP-adressen) kan voorzien van een ‘naam’ is het mogelijk om bijvoorbeeld leadlijsten aan te leggen.

9. Leadlijsten

De ultieme droom van talentpools, blijkt toch minder romantisch dan veelal wordt gedacht. Het aanleggen van een talentpool is tijdsintensief en persoonsafhankelijk. De kosten komen voor de baten en de baten zijn onzeker. Meestal niet de argumenten die het goed doen bij arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Daarbij zien we steeds meer dat de mensen die in de talentpools komen, op het moment dat ze nodig zijn weer uit de markt zijn. Of dat het wensenprofiel van beide partijen na 1 à 2 jaar is veranderd, waardoor de beoogde match niet kan worden gemaakt. Veel interessanter zijn leadlijsten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van Leadgeneratie CRM software waarbij bezoekers (lees: IP-adressen) worden opgeslagen die bijvoorbeeld naar een bepaalde vacature kijken. Achter een IP-adres gaat vaak een domeinnaam schuil. Hiermee bent u al halverwege de identiteit van uw bezoeker. De andere helft is vaak de functie(benaming). Zo kunt u met een search in LinkedIn eenvoudig een indicatie krijgen van wie naar uw vacature kijkt. Het wordt pas echt interessant als:

 • U iemand weet te verleiden iets van zijn identiteit achter te laten en zo krijgt u in plaats van een IP-adres een naam.
 • Een bezoeker binnen een week 2 keer (of vaker) terugkomt op een vacature. Dat is een signaal waar u als recruiter direct op moet reageren. Software maakt het mogelijk dat er direct een signaal komt als iemand binnen een bepaalde tijdsfrequentie terugkomt.

Met leadgeneratie (al dan niet in combinatie met Hotjar) heeft u  het ultieme sourcingsinstrument gericht op latente baanzoekers. Een must voor iedereen die van zijn recruitmentapparaat echt een sourcingmachine wil maken.

10. Mobiel

Niet weer mobiel als trend? Jazeker wel, maar er is wel iets aan het veranderen. Dit keer geen ‘mobile first’. Dat station zijn we gepasseerd. Het is mobiel. De eerstvolgende recruitmentsite die u wilt gaan maken is een mobiele recruitmentsite met ook een desktop versie. Niet andersom. Solliciteren zou zo makkelijk moeten zijn als het bestellen van kerstboodschappen op bol.com. Misschien is het heersende dogma dat mensen niet mobiel solliciteren, maar dat dachten ze 5 jaar geleden ook van verzekeringsproducten. Verzekeringen zijn nu het tweede meest verkochte product via de mobiele telefoon. U gelooft toch zelf niet dat we in 2020 nog op dezelfde manier solliciteren als vandaag? Ik geloof dat kandidaten prima met hun mobiele telefoon willen solliciteren (al dan niet met CV). Alleen onze recruitmentsite en ATS is daar nog niet op ingericht. De vraag is dan hoe lang kunnen bedrijven het zich veroorloven dat de bestaande techniek u belemmert in het aanspreken en aantrekken van de door u gewenste doelgroep. Mobiel is de norm.

Nog een laatste tip

Kies van alle trends die u heeft gelezen er een uit en wordt daar exceptioneel goed in. Laat de rest aan een ander over. Als u één trend oppakt en goed uitwerkt, gaat u komend jaar al een groot verschil maken. Happy hunting!

[button link="https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/recruitment/arbeidsmarkttrends-2017-2021/" color="custom" size="medium" type="flat" shape="square" target="_self" title="Seminar Arbeidsmarkttrends 2017-2021" gradient_colors="#002e62" gradient_hover_colors="|" accent_color="#ffffff" accent_hover_color="" bevel_color="" border_width="1px" shadow="" icon="" icon_divider="yes" icon_position="left" modal="" animation_type="0" animation_direction="down" animation_speed="0.1" class="" id=""]Seminar Arbeidsmarkttrends 2017-2021[/button]

Op de hoogte zijn van alle trends voor 2017 en verder? Donderdag 16 februari organiseren wij het seminar Arbeidsmarkttrends 2017-2021. Tijdens dit seminar wordt u bijgepraat over alles wat nu en de komende jaren bepalend is in het vakgebied van werving, talent en recruitment o.l.v. Geert-Jan Waasdorp (Intelligence Group) en Aad van der Werf (Tempo-Team). Met als gastspreker Wieke Dijkstra. Lees meer en/of download de factsheet voor meer informatie.

Nog 5 trends

Vorige week is er reeds een bericht geplaatst met nog 5 belangrijke ontwikkelingen voor de komende jaren. Deze kunt u hier lezen.

De auteur

De auteur van dit artikel, Geert-Jan Waasdorp, is directeur van arbeidsmarktonderzoeker Intelligence Group en docent arbeidsmarkttrends bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.