In ons vorige bericht hebben wij al de eerste 5 opmerkelijke feiten over het werven van jong talent, GenY, Generatie Einstein, Young Talent en millennials met jullie gedeeld. Zoals beloofd hieronder de laatste 5 opmerkelijke feiten. Deze feiten zijn gebaseerd op het onderzoek dat Intelligence Group onder 776 laatstejaarsstudenten en personen tot en met twee jaar werkervaring heeft gedaan in het tweede kwartaal van 2017. Dit onderzoek was als voorbereiding op het seminar 'Werven van Millennials' dat op 8 november a.s. door de Academie voor arbeidsmarktcommunicatie wordt georganiseerd.

6. Bijna de helft is al gehunt op de campus

De sourcingsdruk (frequentie waarin mensen benaderd worden door werkgevers/intermediairs voor een nieuwe baan) is onder starters substantieel hoger dan onder de gemiddelde Nederlandse beroepsbevolking. Bijna de helft (48%) is in zijn laatste studiejaar actief benaderd door een werkgever. Van de werkzame starters is 61 procent het afgelopen jaar benaderd. Er wordt dus hard getrokken aan Millennials. Daarbij is de doelgroep ook meer dan gemiddeld zelf op zoek naar een baan. Eén op de zes zoekt actief naar een nieuwe werkgever. Dat betekent dat naast een sourcingsstrategie, goede arbeidsmarktcommunicatie essentieel is om deze doelgroep te werven.

7. Millennials haken af als bedrijf niets kan toevoegen aan het CV

Als u aan starters vraagt waarop ze afhaken in het sollicitatieproces, is de top-3 meest typerende antwoorden:

 1. Voegt geen waarde toe aan mijn CV
 2. Kan niets nieuws leren
 3. Inhoudelijk niet interessant

Vanzelfsprekend moet een aantal zaken op orde zijn, anders is het per direct een ‘no go’ voor deze doelgroep, zoals ‘geen goed gevoel bij de bedrijfscultuur’, ‘lange reistijd’ of ‘minder dan marktconform salaris’. Naast deze hygiënefactoren, is het typerend dat in deze fase van de loopbaan de inhoud, ook met het oog op de toekomst, belangrijk is. Wat voor waarde kan een organisatie toevoegen aan het CV van de starter en wat kunnen zij leren? Een combinatie van een sterk employer brand en inhoudelijk interessante baan zorgt dat deze doelgroep hier niet op afhaakt. Dit zijn derhalve punten die werkgevers dus in hun werving kunnen benadrukken.

8. Werksfeer is de belangrijkste reden om een werkgever te kiezen

Niet afhaken is niet hetzelfde als wel solliciteren. Daarvoor is het belangrijk om te kijken naar de pullfactoren van de doelgroep (de redenen om voor een werkgever of baan te kiezen). Alhoewel de pullfactoren zeer sterk verschillen naar opleidingsniveau, studierichting branche of functie die iemand ambieert, is er natuurlijk ook een totaalbeeld te schetsen.

Wanneer we kijken naar pullfactoren, kijken we enerzijds naar de belangrijkste beweegmotieven. Voor hoogopgeleide starters is dat ‘werksfeer’, gevolgd door ‘inhoud van het werk’ en ‘goed salaris’. Anderzijds kijken we naar wat starters uniek maakt, door ze te vergelijken met de rest van de Nederlandse beroepsbevolking. Op het moment dat we naar de grote verschillen kijken zien we het unieke karakter van de groep. Zo is ‘aansluiting vinden bij de persoonlijke idealen’ ruim 2 keer zo belangrijk (index 225). Ook doorgroeimogelijkheden is bijna 2 keer zo belangrijk en ook opleidingsmogelijkheden zijn substantieel belangrijker. Waar de relatieve verschillen ten opzichte van de Nederlandse beroepsbevolking het grootst zijn, zitten de beweegmotieven van de doelgroep. In zoverre wordt ‘aansluiting vinden bij de persoonlijke idealen’ ook als onderscheidende driver gevonden in het onderzoek van Intelligence Group.

9. Lekker Whatsappen

Steeds meer recruiters app-en met hun kandidaten. Om ze te informeren over het proces, maar steeds vaker ook om ze te benaderen voor een nieuwe baan (koud hunten). Whatsapp is snel op weg om onmisbaar te worden in het ‘wapenarsenaal’ van de moderne recruiter. Wanneer we kijken naar de starters is app-en nog meer gebruikelijk voor deze doelgroep dan voor elke andere doelgroep. Niet alleen heeft iedereen Whatsapp, maar het geniet ook de voorkeur als middel om te communiceren. Voor werkgevers en (campus)recruiters die op zoek zijn naar Millennials, is chatten en Whatsapp derhalve onmisbaar.

10. Actieve starters vindt u gewoon op vacaturesites

Met kop en schouders staan vacaturesites op de eerste plek waar starters gaan kijken op het moment dat zij op zoek zijn naar een baan. 64 Procent oriënteert zich via deze sites op een nieuwe baan, gevolgd door bekenden/netwerk, social media en ‘open sollicitaties’. Deze laatste verdient extra aandacht omdat veel werkgevers in de crises deze mogelijkheid hebben afgesloten en de afgelopen jaren weinig hebben geïnvesteerd in het employer brand. Daarmee laten ze een belangrijk kanaal liggen om instroom en contact te krijgen in de doelgroep van Millennials.

Wanneer we verder inzoomen op vacaturesites, zien we dat hoogopgeleide starters primair LinkedIn bedoelen, gevolgd door Indeed, Monsterboard, NationaleVacaturebank en Facebook. Anno 2017 is dit dan ook wel de breedste mix die ingezet kan worden (mits de vacaturetekst aan een minimaal kwaliteitsniveau voldoet). Belangrijk is ook om de rol van Facebook te belichten. Facebook, Instagram en Whatsapp behoren tot dezelfde familie Zuckerberg en hebben met name bij de latente doelgroep maximaal bereik. Het is dus zeer aan te bevelen om deze kanalen gericht en vooral ook op de juiste manier in te zetten.

Top 10 favoriete apps van Millennials

  1. Whatsapp
  2. Facebook
  3. Instagram
  4. Gmail
  5. Google maps
  6. 9292ov
  7. Snapchat
  8. Rabobank
  9. Spotify
  10. (Mijn) ING

Nog meer weten over het werven van millennials?

Dit zijn de laatste 5 opmerkelijke resultaten, de eerste 5 kunt u hier bekijken. Het kennen van de doelgroep is de eerste stap om starters succesvol te werven. Een tweede belangrijke stap is te onderkennen dat deze groep zich, net als elke andere generatie op de arbeidsmarkt, anders beweegt. Andere zaken belangrijk vindt (of juist niet) op andere zaken afhaakt of juist in beweging komt en ook andere communicatiestijlen waardeert. Welke dat zijn, leren we van de doelgroep. Door gedegen kwantitatief onderzoek of juist door dagelijks met ze in gesprek te gaan. Tijdens het Seminar Werven van millennials op woensdag 8 november ga ik samen met Nynke de Jong (specialist campus recruitment en winnaar Werf& award met AH Traineeship) en gastspreker Wieke Dijkstra (Directeur Yacht Trainees) uitgebreid doorpraten over het succesvol werven van deze groep. Vanuit de data en vanuit de corporate en bureaupraktijk. Alles wat u moet weten om een effectieve (in plaats van een opportune) brug te slaan naar het jonge talent op de arbeidsmarkt.  Komt u samen met een collega dan kunt u tot en met maandag 16 oktober 2017 gebruik maken van een combitarief. Lees hier meer en/of schrijf direct in.

Geert-Jan Waasdorp, oprichter Intelligence Group en spreker tijdens het seminar op 8 november.