Wat is arbeidsmarktcommunicatiemanagement?

Arbeidsmarktcommunicatiemanagement vindt zijn oorsprong in, niet geheel verrassend, communicatiemanagement. Voor arbeidsmarktcommunicatiemangement kan de volgende definitie gesteld worden:
‘Arbeidsmarktcommunicatiemanagement behelst het aansturen en beheersen van de strategie, organisatie, realisatie en evaluatie van alle inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie binnen een organisatie.’

Het gaat dus over het managen van de arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen van de organisatie. Niet alleen de ‘zichtbare’ activiteiten zoals campagnes en de recruitmentsite, maar het totaal, inclusief ‘onzichtbare’ zaken zoals strategie en organisatie. Arbeidsmarktcommunicatiemanagement gaat dus over het aansturen en beheersen van een viertal opeenvolgende activiteiten: strategie, organisatie, realisatie en evaluatie.

Strategie

De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft de doelstellingen en richting weer voor een organisatie(onderdeel) met betrekking tot haar arbeidsmarktcommunicatie. De strategie behelst minimaal 3 jaar en biedt de organisatie voor langere tijd houvast betreft de te varen koers. Uitgangspunten van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie zijn de organisatie-, HRM- en recruitmentstrategieën. De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft vervolgens houvast bij het opstellen van het jaarplan en zorgt ervoor dat de langetermijndoelstellingen niet uit het oog worden verloren.

Organisatie

De organisatie van de arbeidsmarktcommunicatie moet zorgdragen voor het feit dat de arbeidsmarktcommunicatiestrategie tot leven komt en tot uitvoer wordt gebracht. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als: Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de arbeidsmarktcommunicatiefunctie? Moet het een aparte functie worden of dient er een werkgroep arbeidsmarktcommunicatie in het leven te worden geroepen? Moet het een functie zijn vanuit HRM en/of Communicatie? Aan wie moet verantwoording  worden afgelegd? Wat doet de recruitmentafdeling en wat de arbeidsmarktcommunicatiefunctionaris? Hoe worden de processen ingericht? En last but not least; bij wie ligt de budgetverantwoordelijkheid? De organisatie van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loopt u al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd eendrachtige samenwerking tussen P&O en communicatie.

Realisatie

Wanneer u een strategisch meerjarenplan heeft en de arbeidsmarktcommunicatiefunctie heeft ingericht, moeten de doelstellingen worden gerealiseerd. Strategie moet worden vertaald naar tactiek en operatie. Doet u zaken zelf en/of besteedt u zaken uit aan een bureau? Hoe zorgt u dat de opvolging van sollicitaties goed en snel verloopt? Hoe zorgt u ervoor dat beloften worden waargemaakt. En hoe zorgt u ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Het realiseren van arbeidsmarktcommunicatiedoelstellingen is dus geen eenvoudige opgave en gaat veel verder dan een campagne alleen.

Evaluatie

Ook bij arbeidsmarktcommunicatie geldt: meten is weten. Het accountable kunnen maken van investeringen is natuurlijk logisch: wat levert het op of gaat het me opleveren? Het goed evalueren van activiteiten kan pas worden gedaan wanneer de doelen helder en meetbaar geformuleerd zijn. Het evalueren van arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen is een continu proces dat u op ieder denkbaar niveau kunt doen. Wat heeft één personeelsadvertentie opgeleverd? Wat was de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Het (tussentijds) evalueren maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen om zo de einddoelstellingen toch te kunnen halen.

Model van arbeidsmarktcommunicatiemanagement

De vier activiteiten van arbeidsmarktcommunicatie kunt u weergeven in het model van arbeidsmarktcommunicatiemanagement waarbij de activiteiten elkaar opvolgen:

Belang en mogelijkheden

Het belang van arbeidsmarktcommunicatiemanagement zit in de geïntegreerde aanpak van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie. Het op de kaart krijgen van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie is een, het op de kaart houden is een tweede. Het managen van de inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie zorgt ervoor dat u beter kunt aansturen en beheersen, zodat het meetbaar bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelstellingen.

[button link=”https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/arbeidsmarktcommunicatie/bootcamp-arbeidsmarktcommunicatie/” color=”custom” size=”medium” type=”flat” shape=”square” target=”_self” title=”Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie” gradient_colors=”#002e62″ gradient_hover_colors=”|” accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” shadow=”” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie[/button]

Wilt u ook aan de slag met arbeidsmarktcommunicatie? Donderdag 23 en vrijdag 24 juni 2016 vindt de derde editie van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie plaats. Op Springest beoordeeld met een 8,7. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies waarin u werkt aan uw eigen arbeidsmarktcommunicatie. De bootcamp leent zich ideaal om samen met uw collega HR, Recruitment of communicatie te volgen zodat u snel uw arbeidsmarktcommunicatie optimaliseert. U profiteert dan ook nog eens van een speciaal combitarief. Lees meer of download de factsheet.

 

Bron: AMCexpert.nl

Inschrijving voor Werf& Live is geopend

Het hebben van impact daar draait het om op de arbeidsmarkt, zo ook  dit jaar op Werf& live op 16 juni. Het jaarcongres over arbeidsmarktcommunicatie en recruitment staat in het teken van het maken van impact. Employer impact, candidate experience, opvallende arbeidsmarktcommunicatie, succesvolle recruitment en de Werf& Awards.

Impactvolle line-up

Op 16 juni is er een geweldige line-up aan experts, primeurs en best practices. In een interactief programma kan iedereen in parallelsessies zijn verdieping vinden die hij/zij zoekt. Met de bijdrage van experts als Steven Gudde, Ton Rodenburg, Ricardo Risamasu en Geert-Jan Waasdorp wordt de brug geslagen tussen theorie, strategie en praktijk. Met de presentaties en impactsessies van Nedap, Sonos, Glassdoor, Dura Vermeer, Lidl, en Belastingdienst komen alle organisaties aan bod die momenteel impactvol een eigen invulling geven op de arbeidsmarkt. Nieuwe verhalen die passen bij de huidige tijdsgeest. Dit alles onder leiding van één van de beste recruitment managers van Nederland, Heleen Stoevelaar van Conclusion.

Werf& Awards

Voordat de borrel begint, zal de jury van de Werf& Awards (onder leiding van Marion de Vries) de prijzen uitreiken voor de beste recruitmentcase en beste arbeidsmarktcommunicatiecase van Nederland. Inzenden voor de Werf& Awards kan tot en met vrijdag 29 april 2016.

Vroege vogel korting

Tot 1 mei kunt u met de vroege vogel korting inschrijven op Werf& live of gebruik maken van de aanbieding om met 4 collega’s te komen voor de prijs van 3. Het event is van half twaalf tot vijf uur in congrescentrum Regardz De Eenhoorn in Amersfoort, 80 stappen verwijderd van station Amersfoort.

Meer informatie of direct inschrijven >>>

De vele voordelen van Referral recruitment

Het inzetten van medewerkers voor het vervullen van vacatures biedt veel voordelen. Het via via werven is dan ook bij veel organisaties een belangrijke manier om nieuwe medewerkers te werven. Wij hebben tien voordelen voor u op een rij gezet.

1. Preselectie

Medewerkers weten als geen ander wie er bij de organisatie past en wie ze als collega willen hebben. Ze passen onbewust preselectie toe en zullen alleen die mensen in hun netwerk aandragen waarvan ze het idee hebben dat deze bij de organisatie past. Medewerkers willen tevens geen slecht figuur slaan intern door iemand voor te dragen die niet past.

2. Smalle funnel

Door preselectie is de funnel veel smaller. Om uiteindelijk iemand aan te nemen zijn er via referral recruitment veel minder cv’s nodig dan via welke vorm dan ook.

3. Aangedragen kandidaten blijven langer

Wanneer iemand binnen is gekomen via referral recruitment, blijkt dat deze persoon langer in dienst blijft dan gemiddeld. Dit komt enerzijds door de preselectie zoals in het voorgaande punt reeds benoemd. Anderzijds speelt ook mee dat de persoon die de kandidaat heeft aangedragen een bekende is. Dit kan ook meespelen bij het langer blijven werken.

4. Medewerkers die aandragen blijver langer

Niet alleen de medewerker die is aangedragen blijft langer dan gemiddeld. Ook de aandragers blijven langer werken. Mensen die hun netwerk aanspreken om bij dezelfde organisatie te komen werken zijn meer dan gemiddeld betrokken. Zij zullen de organsiatie niet zo snel verlaten. Daarnaast kan het ook bij de aandrager meespelen dat deze blijft werken doordat er een of meerdere mensen uit zijn/haar netwerk nu collega zijn.

5. Stimuleert betrokkenheid

Medewerkers worden gevraagd om de organisatie te helpen om nieuwe collega’s te vinden. De medewerkers worden betrokken bij een gezamenlijk doel en worden zo actiever betrokken bij de organisatie.

6. Vacatures worden sneller ingevuld

Met referral recruitment worden vacatures veelal sneller ingevuld dan via de reguliere weg. Gemiddelde time to hire is in Nederland 59 kalenderdagen (bron: Recruitmentkengetallen 2013) en de kans dat u hieronder blijft is groter met een referralprogramma.

7. Duurzaam werven

Wanneer het referralprogramma goed is opgezet en het voldoende wordt gepromoot zorgt het voor een continue instroom van bruikbare cv’s. Zelfs wanneer u niet direct een vacature heeft, kunt u op deze wijze een kwalitatieve talentpool opbouwen.

8. Ambassadeurschap

Een referralprogramma versterkt het ambassadeurschap van medewerkers voor de organisatie. Specifiek voor werkgeverschap, maar ook corporate.

9. Employer branding

Mensen geloven steeds minder reclame en steeds meer wat mensen in hun netwerk zeggen over zaken. Dit geldt ook voor referral recruitment. Wanneer een medewerker van u tegen iemand in zijn/haar netwerk vertelt wat een goede werkgever u bent, dan wordt hier veel meer waarde aan gehecht. Het versterkt uw employer brand op een authentieke manier.

10. Wervingskosten zijn lager

Last but not least zijn over het algemeen de wervingskosten een stuk lager dan via andere wervingsmethoden. Werkgevers die de stap maken naar referral recruitment zien hun wervingskosten flink teruglopen.

Tijdens de expertclass Referral recruitment op donderdag 26 mei 2016 krijgt u aan de hand van een checklist en concrete cases handreikingen en input voor een duurzame opzet van een referral strategie. Zowel succesvol op de korte als op de lange termijn. Best practices en inspirerende voorbeelden passeren de revue om te laten zien hoe u succesvol kunt zijn met referral recruitment. Lees meer en/of download de factsheet

Bron: amcexpert.nl