Wat is arbeidsmarktcommunicatiemanagement?
Arbeidsmarktcommunicatiemanagement vindt zijn oorsprong in, niet geheel verrassend, communicatiemanagement. Voor arbeidsmarktcommunicatiemangement kan de volgende definitie gesteld worden:
‘Arbeidsmarktcommunicatiemanagement behelst het aansturen en beheersen van de strategie, organisatie, realisatie en evaluatie van alle inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie binnen een organisatie.’
Het gaat dus over het managen van de arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen van de organisatie. Niet alleen de ‘zichtbare’ activiteiten zoals campagnes en de recruitmentsite, maar het totaal, inclusief ‘onzichtbare’ zaken zoals strategie en organisatie. Arbeidsmarktcommunicatiemanagement gaat dus over het aansturen en beheersen van een viertal opeenvolgende activiteiten: strategie, organisatie, realisatie en evaluatie.
Strategie
De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft de doelstellingen en richting weer voor een organisatie(onderdeel) met betrekking tot haar arbeidsmarktcommunicatie. De strategie behelst minimaal 3 jaar en biedt de organisatie voor langere tijd houvast betreft de te varen koers. Uitgangspunten van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie zijn de organisatie-, HRM- en recruitmentstrategieën. De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft vervolgens houvast bij het opstellen van het jaarplan en zorgt ervoor dat de langetermijndoelstellingen niet uit het oog worden verloren.
Organisatie
De organisatie van de arbeidsmarktcommunicatie moet zorgdragen voor het feit dat de arbeidsmarktcommunicatiestrategie tot leven komt en tot uitvoer wordt gebracht. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als: Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van de arbeidsmarktcommunicatiefunctie? Moet het een aparte functie worden of dient er een werkgroep arbeidsmarktcommunicatie in het leven te worden geroepen? Moet het een functie zijn vanuit HRM en/of Communicatie? Aan wie moet verantwoording worden afgelegd? Wat doet de recruitmentafdeling en wat de arbeidsmarktcommunicatiefunctionaris? Hoe worden de processen ingericht? En last but not least; bij wie ligt de budgetverantwoordelijkheid? De organisatie van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loopt u al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd eendrachtige samenwerking tussen P&O en communicatie.
Realisatie
Wanneer u een strategisch meerjarenplan heeft en de arbeidsmarktcommunicatiefunctie heeft ingericht, moeten de doelstellingen worden gerealiseerd. Strategie moet worden vertaald naar tactiek en operatie. Doet u zaken zelf en/of besteedt u zaken uit aan een bureau? Hoe zorgt u dat de opvolging van sollicitaties goed en snel verloopt? Hoe zorgt u ervoor dat beloften worden waargemaakt. En hoe zorgt u ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Het realiseren van arbeidsmarktcommunicatiedoelstellingen is dus geen eenvoudige opgave en gaat veel verder dan een campagne alleen.
Evaluatie
Ook bij arbeidsmarktcommunicatie geldt: meten is weten. Het accountable kunnen maken van investeringen is natuurlijk logisch: wat levert het op of gaat het me opleveren? Het goed evalueren van activiteiten kan pas worden gedaan wanneer de doelen helder en meetbaar geformuleerd zijn. Het evalueren van arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen is een continu proces dat u op ieder denkbaar niveau kunt doen. Wat heeft één personeelsadvertentie opgeleverd? Wat was de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Het (tussentijds) evalueren maakt het mogelijk om tijdig bij te sturen om zo de einddoelstellingen toch te kunnen halen.
Model van arbeidsmarktcommunicatiemanagement
De vier activiteiten van arbeidsmarktcommunicatie kunt u weergeven in het model van arbeidsmarktcommunicatiemanagement waarbij de activiteiten elkaar opvolgen:
Belang en mogelijkheden
Het belang van arbeidsmarktcommunicatiemanagement zit in de geïntegreerde aanpak van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie. Het op de kaart krijgen van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie is een, het op de kaart houden is een tweede. Het managen van de inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie zorgt ervoor dat u beter kunt aansturen en beheersen, zodat het meetbaar bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelstellingen.
[button link=”https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/arbeidsmarktcommunicatie/bootcamp-arbeidsmarktcommunicatie/” color=”custom” size=”medium” type=”flat” shape=”square” target=”_self” title=”Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie” gradient_colors=”#002e62″ gradient_hover_colors=”|” accent_color=”#ffffff” accent_hover_color=”” bevel_color=”” border_width=”1px” shadow=”” icon=”” icon_divider=”yes” icon_position=”left” modal=”” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ class=”” id=””]Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie[/button]
Wilt u ook aan de slag met arbeidsmarktcommunicatie? Donderdag 23 en vrijdag 24 juni 2016 vindt de derde editie van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie plaats. Op Springest beoordeeld met een 8,7. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies waarin u werkt aan uw eigen arbeidsmarktcommunicatie. De bootcamp leent zich ideaal om samen met uw collega HR, Recruitment of communicatie te volgen zodat u snel uw arbeidsmarktcommunicatie optimaliseert. U profiteert dan ook nog eens van een speciaal combitarief. Lees meer of download de factsheet.
Bron: AMCexpert.nl