Hoe weet je of jouw vacatureteksten opleveren wat ze zouden moeten opleveren? En als ze niet genoeg opleveren, hoe weet je wat je moet verbeteren? Het antwoord hierop is: Google Analytics. In deze blog gaan we dieper in op waarom je als recruiter Google Analytics zou moeten gebruiken. 

Wat zijn sessies, nieuwe gebruikers en bounce?

Om te analyseren of jouw vacaturetekst een succes is, begin je met de basis Key Performane Indicators (KPI's): aantal sessies, nieuwe gebruikers en je bounce percentage.

Sessies

Een sessie is het verzamelbegrip voor de acties die een gebruiker op jouw site uitvoert. Dit kunnen gebeurtenissen, sociale interacties en e-commercetransacties zijn, maar meestal is het een pagina view (iemand bekijkt je pagina). Een sessie is wat anders dan een unieke gebruiker, een unieke gebruiker voert namelijk de (meerdere) sessies uit. Weinig sessies duiden op een pagina die net online staat of een voor de doelgroep niet interessante pagina. Ook kan een pagina niet vast zitten aan de homepage, waardoor de pagina 'zweeft'. Dit is slecht voor je SEO en levert veel bounce op.

Nieuwe gebruiker

Wil je weten of je nieuwe sollicitanten aantrekt of vooral sollicitanten die al eerder de website hebben bezocht? Dat zie je aan de metric "nieuwe gebruiker". Nieuwe gebruikers zijn mooi, maar vergeet niet dat toekomstige sollicitanten een paar keer de vacaturepagina bekijken en lezen voordat ze solliciteren. Een goede balans tussen nieuwe en terugkerende gebruikers is met die reden belangrijk.

Bounce percentage

Let hierbij op dat een bounce van een website is iets anders dan een e-mail bounce. Een bounce op een website is een sessie waarbij slechts één pagina van jouw site wordt geladen. Bouncepercentage is het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen, gedeeld door alle sessies.

Is een hoge bounce een slechte zaak? Dat hangt er vanaf. De homepage verwijst naar meerdere pagina's waar het uiteindelijke draait om solliciteren. Wanneer de homepage een hoge bounce heeft, is dat een slechte zaak. Je homepage daagt dan websitebezoekers niet uit om door te klikken. Ook heeft laadtijd en responsiveness van je website een grote invloed op de bounce. Als je website niet goed laadt of niet responsive is, is de website ervaring slecht en verlaten de bezoekers je website.

💡 De laadtijd kun je hier testen en de responsiveness van je website hier.

Wanneer je adverteert met één pagina, bijvoorbeeld je vacaturepagina, dan is een hoge bounce percentage niet zo vreemd. Dat is namelijk een pagina waar de bezoeker alle informatie al kan vinden die zij of hij zoekt en hoeft niet verder te klikken.

Wat is er nog meer belangrijk in Google Analytics?

Je kunt veel uit Google Analytics halen. Zo kun je zien via welke kanalen (Facebook, Mail, LinkedIn, Google Search) de bezoekers op je vacaturepagina komen, in welke volgorde pagina's worden bekeken, etc. Een belangrijke voor de vacaturepagina is hoelang een bezoeker op de pagina zit. Als de gemiddelde sessieduur onder de 10 seconden ligt, is je vacaturetekst niet interessant voor de doelgroep en heeft het optimalisatie nodig. Leer meer over Google Analytics in onze workshop Google Analytics voor Recruitment. In één dag lopen wij jou door de belangrijkste functies van Google Analytics heen met de focus op Recruitment. Hier kun jij je inschrijven!

Andere interessante blogs

Header- STAP

Wat is het STAP-budget precies? 5 vragen en antwoorden!

/
Vanaf 1 maart 2022 kun je het STAP-budget aanvragen. Maar wat is het STAP-budget precies? In deze blog lees je meer!
Header_Stappen_EB

Waarom jij in 2022 stappen moet zetten met Employer Branding

/
Employer branding is een term die je vast vaak voorbij ziet komen. Maar wat is dit nou precies, waarom is het belangrijk en hoe kun je dit inzetten in je wervingsstrategie? In deze blog vertellen we je het!
Header - overtuigen manager opleiding volgen

Zo overtuig je jouw leidinggevende te investeren in persoonlijke ontwikkeling

/
Hoe overtuig je je leidinggevende over het nut van die opleiding die jij graag wilt doen? Dat lees je in dit artikel.

Dit zijn de 5 meest gelezen berichten van het jaar 2021

/
Het jaar 2021 zit er weer op. Tijd voor een terugblik naar onze meest gelezen artikelen van dit jaar.
Header BAMC

Waarom de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie nuttig is voor arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentprofessionals

/
Er zijn zoveel arbeidsmarktcommunicatie- en recruitmentopleidingen die je kunt volgen waardoor het lastig is om een keuze te maken. In deze blog vertellen we je waarom onze Bootcamp ideaal is voor jou als arbeidsmarktcommunicatie- of recruitmentprofessional.
Header- lb aankondiging

Deelnemer aan het woord: Leergang Loopbaanprofessional

/
Praktisch, informatief en een goede interactie met deelnemers en docenten. Zo omschrijft Rose-Marie de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional. Meer weten over haar ervaring? Je leest het in deze blog.
Storytelling

Storytelling in recruitment en employer branding

/
Verhalen helpen ons om informatie over te brengen en te onthouden. Ook in recruitment wordt de kracht van het verhaal steeds meer onderkend.
Banner Sinterklaasblog

Een opleiding voor twee? Doe samen met je collega mee!

/
Wil jij samen met een collega deelnemen aan een opleiding? Profiteer dan van de combikorting.
Header - voor wie

Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk?

/
Voor wie schrijf je die vacaturetekst eigenlijk? In deze blog gaan we in op jouw doelgroep en wat daadwerkelijk relevant is voor hen.