
Hoe weet je of jouw vacatureteksten opleveren wat ze zouden moeten opleveren? En als ze niet genoeg opleveren, hoe weet je wat je moet verbeteren? Het antwoord hierop is: Google Analytics. In deze blog gaan we dieper in op waarom je als recruiter Google Analytics zou moeten gebruiken.
Wat zijn sessies, nieuwe gebruikers en bounce?
Om te analyseren of jouw vacaturetekst een succes is, begin je met de basis Key Performane Indicators (KPI's): aantal sessies, nieuwe gebruikers en je bounce percentage.
Sessies
Een sessie is het verzamelbegrip voor de acties die een gebruiker op jouw site uitvoert. Dit kunnen gebeurtenissen, sociale interacties en e-commercetransacties zijn, maar meestal is het een pagina view (iemand bekijkt je pagina). Een sessie is wat anders dan een unieke gebruiker, een unieke gebruiker voert namelijk de (meerdere) sessies uit. Weinig sessies duiden op een pagina die net online staat of een voor de doelgroep niet interessante pagina. Ook kan een pagina niet vast zitten aan de homepage, waardoor de pagina 'zweeft'. Dit is slecht voor je SEO en levert veel bounce op.
Nieuwe gebruiker
Wil je weten of je nieuwe sollicitanten aantrekt of vooral sollicitanten die al eerder de website hebben bezocht? Dat zie je aan de metric "nieuwe gebruiker". Nieuwe gebruikers zijn mooi, maar vergeet niet dat toekomstige sollicitanten een paar keer de vacaturepagina bekijken en lezen voordat ze solliciteren. Een goede balans tussen nieuwe en terugkerende gebruikers is met die reden belangrijk.
Bounce percentage
Let hierbij op dat een bounce van een website is iets anders dan een e-mail bounce. Een bounce op een website is een sessie waarbij slechts één pagina van jouw site wordt geladen. Bouncepercentage is het aantal sessies waarbij één pagina wordt geladen, gedeeld door alle sessies.
Is een hoge bounce een slechte zaak? Dat hangt er vanaf. De homepage verwijst naar meerdere pagina's waar het uiteindelijke draait om solliciteren. Wanneer de homepage een hoge bounce heeft, is dat een slechte zaak. Je homepage daagt dan websitebezoekers niet uit om door te klikken. Ook heeft laadtijd en responsiveness van je website een grote invloed op de bounce. Als je website niet goed laadt of niet responsive is, is de website ervaring slecht en verlaten de bezoekers je website.
💡 De laadtijd kun je hier testen en de responsiveness van je website hier.
Wanneer je adverteert met één pagina, bijvoorbeeld je vacaturepagina, dan is een hoge bounce percentage niet zo vreemd. Dat is namelijk een pagina waar de bezoeker alle informatie al kan vinden die zij of hij zoekt en hoeft niet verder te klikken.
Wat is er nog meer belangrijk in Google Analytics?
Je kunt veel uit Google Analytics halen. Zo kun je zien via welke kanalen (Facebook, Mail, LinkedIn, Google Search) de bezoekers op je vacaturepagina komen, in welke volgorde pagina's worden bekeken, etc. Een belangrijke voor de vacaturepagina is hoelang een bezoeker op de pagina zit. Als de gemiddelde sessieduur onder de 10 seconden ligt, is je vacaturetekst niet interessant voor de doelgroep en heeft het optimalisatie nodig. Leer meer over Google Analytics in onze workshop Google Analytics voor Recruitment. In één dag lopen wij jou door de belangrijkste functies van Google Analytics heen met de focus op Recruitment. Hier kun jij je inschrijven!