Recruitment marketing staat tegenwoordig steeds prominenter op de agenda’s van wervingsprofessionals. Door de blijvende schaarste op de arbeidsmarkt, grijpen recruitment- en arbeidsmarktcommunicatieprofessionals steeds vaker naar conversiegestuurde arbeidsmarktcommunicatie om vacatures te vullen. 

It got knocked down, but it got up again…

In 2018 constateerden we in De Stand van Werven een opvallende daling in het belang van recruitment marketing ten opzichte van 2017. Wervingsprofessionals, in dienst van corporates, gaven aan dat zij recruitment marketing als minder belangrijke prioriteit beschouwden dan in het jaar ervoor. Mede door de blijvende schaarste, zien we in 2019/2020 nu een ommekeer: recruitment marketing is als prioriteit (+8%) gestegen onder wervingsprofessionals in dienst van corporates. 

Meten is weten

Een essentiële vraag is dan: hoe zijn die marketing tricks toepasbaar in de praktijk? Hierin speelt een eeuwenoude Nederlandse metafoor de hoofdrol: meten is weten. Door het persoonlijk benaderen van kandidaten en het direct meten van de resultaten, bijvoorbeeld in Google Analytics. Hiermee link je de resultaten van recruitment marketing direct met harde cijfers. 

Door dus direct de recruitment marketing uitingen te converteren, maak je uiteindelijk inzichtelijk welke kanalen het meest succesvol waren in het creëren van engagement. Uit De Stand van Werven blijkt dat Google (SEO/SEA) een toenemende rol speelt (+3%) als het gaat om het realiseren van wervingsdoelstellingen. Oftewel: rekening houden met leesbaarheid en vindbaarheid, aan de hand van Search Engine Optimatization, is steeds belangrijker in het schrijven van vacatureteksten. 

Het correct toepassen van marketing tooling levert in de dagelijkse recruitmentpraktijk dus waardevolle informatie op. Informatie die daarna gebruikt kan worden in het effectiever aanspreken van de doelgroep. 

[Bron: Figuur 2 uit De Stand van Werven 2019]

Voor bureaus ook een prioriteit

De onzekerheid in de markt is ook onder bureaus voelbaar (W&S, uitzenders, intermediairs, reclamebureaus, detacheerders en adviesbureaus). Dat resulteert in dezelfde opwaartse trend met betrekking tot recruitment marketing. Het toenemende belang wordt geïllustreerd door een stijging in prioriteit (2%) van 57% in 2018 naar 59% in 2019.

Voor beide sectoren en statistieken geldt dus dat recruitment marketing een aantoonbare rol speelt in de prioriteitsvervulling van de komende 18 maanden. Dat resulteert echter volgens De Stand van Werven niet in een directe, opzichtige groei aan klant- of directiekant. Aan bureaukant zien we een daling van 1% met betrekking tot het gooien van hoge ogen bij klanten, terwijl we aan directiekant een kleine groei van 3% zien. 

[Bron: Figuur 4 uit De Stand van Werven 2019]

Meer leren over de inzet van recruitment marketing?

Wil jij meer te weten komen over alle ins en outs van recruitment marketing? Kom dan naar de masterclass Recruitment Marketing op dinsdag 24 maart. Ervaren recruitment manager Heleen Stoevelaar neemt jou mee in een recruitment marketing-experience vol met tips, inspiratie en verbeteringen voor jouw eigen recruitment marketing-inzet. De masterclass leent zich ideaal om samen met jouw collega van HR, recruitment of communicatie te volgen en je kan dan ook nog eens gebruik maken van een combinatiekorting. Schrijf je nog snel in voor de masterclass op dinsdag 24 maart 2020.