Arbeidsmarktcommunicatie bestaat uit 3+1 doelstellingen nl. directe werving, employer branding en employee relationship management. De vierde doelstelling is binding. Tussen deze doelstellingen hoeft u geen keuze te maken. Afhankelijk van de wervingsbehoeften en de situatie op de arbeidsmarkt zult u de ene doelstelling meer inzetten dan de andere. Hieronder een korte toelichting op deze 3 + 1 doelstellingen van arbeidsmarktcommunicatie.

Directe werving

Directe werving heeft een grote overlap met recruitment, nl. het werven van nieuwe medewerkers. Het belangrijkste kenmerk van directe werving is dat resultaat op korte termijn zichtbaar moet zijn. Hierbij wordt online en printadvertenties het meest ingeschakeld.

Employer branding

De tweede doelstelling is het positief beïnvloeden van het werkgeversmerk: Employer branding. Dit is het verkrijgen en behouden van een positieve, bij voorkeur unieke, positie als werkgever in de mindset van huidige en potentiële medewerkers en hun beïnvloeders op basis van de identiteit van de werkgever. Employer branding is een indirecte doelstelling en bedoeld om uiteindelijk bij te dragen aan indirecte werving. Het is een doelstelling voor de lange termijn. Versterken van het werkgeversmerk kost minimaal 2 jaar. Daarvoor moet u intensief en langdurig consistent en consequent communiceren naar de relevante arbeidsmarktdoelgroepen.

Employee relationship management

Dit is het opbouwen en onderhouden van contacten met potentiële doelgroepen maar ook uw huidige medewerkers. Deze derde, ook indirecte, doelstelling is zowel ondersteunend aan de doelstelling directe werving als employer branding. Door het aangaan van relaties met arbeidsmarktdoelgroepen, kunt u hen gericht benaderen om het werkgeversmerk te laden. Het is veel eenvoudiger om dat naar een gerichte groep te doen. Wanneer u op korte termijn een vacature te vervullen heeft, plaatst u geen vacature meer op een jobboard. U kijkt eerst in uw eigen bestand of hierin een geschikte kandidaat staat. Het opbouwen van relaties met potentiële medewerkers kunt u bijvoorbeeld doen met een recruitmentsysteem, nieuwsbrief, jobalert en het verzamelen van adressen op beurzen en bedrijvendagen.

Binding

Dit is ook een directe doelstelling, want arbeidsmarktcommunicatie gaat ook over de interne arbeidsmarkt. De binding van medewerkers aan het werk én de werkgever. Het heeft geen nut om nieuwe medewerkers te werven terwijl de achterdeur openstaat. Tevens vormen de eigen medewerkers de identiteit van de organisatie wat ook het uitgangspunt is voor employer branding. Deze doelstelling wordt meestal weggelaten omdat het binden en boeien van medewerkers in de meeste gevallen buiten de verantwoording voor arbeidsmarktcommunicatie valt.

[button link="https://www.arbeidsmarktcommunicatie.eu/arbeidsmarktcommunicatie/bootcamp-arbeidsmarktcommunicatie/" color="custom" size="medium" type="flat" shape="square" target="_self" title="Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie" gradient_colors="#002e62" gradient_hover_colors="|" accent_color="#ffffff" accent_hover_color="" bevel_color="" border_width="1px" shadow="" icon="" icon_divider="yes" icon_position="left" modal="" animation_type="0" animation_direction="down" animation_speed="0.1" class="" id=""]Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie[/button]

2 en 3 februari 2017 wordt alweer de vierde Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie georganiseerd. Tijdens deze bootcamp gaan docenten Laura Baselaar en Martijn Hemminga met een kleine groep deelnemers in een informele sfeer intensief aan de slag. Korte theorieblokken worden afgewisseld met cases en werksessies waarin u werkt aan uw eigen arbeidsmarktcommunicatie. Met onderwerpen als werving, online recruitment, social media recruitment, employer branding, employee relationship management en strategie komt het gehele vakgebied aan bod. Lees hier meer en/of download de factsheet

8,7 op Springest

SpringestDe Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie scoort een 8,7 gemiddeld op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest.

Combitarief

De bootcamp arbeidsmarktcommunicatie leent zich ideaal om samen met een collega van HR, recruitment of communicatie te volgen. u kunt dan samen uw arbeidsmarktcommunicatie optimaliseren. Bij inschrijving met 2 personen van een organisatie heeft u recht op een speciaal combitarief. Lees meer en/of download de factsheet.

Gratis naar Werf& Live op 11 mei 2017

Donderdag 11 mei 2017 vindt de tweede editie plaats van Werf& Live. Bij inschrijving uiterlijk 31 december 2016 voor de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie, ontvangt u een gratis vrijkaart voor Werf& live. Hét event voor impactvolle arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Met plenaire sprekers, impactsessies en de tweede uitreiking van de Werf& Awards.