Twijfel je nog over het belang van goede arbeidsmarktcommunicatie? Na deze 7 cijfers gezien te hebben (grotendeels ook verzameld in deze fraaie infographic), zal die twijfel ongetwijfeld minder zijn…

#1. 75% werkzoekenden overweegt het werkgeversmerk vóór een sollicitatie

Oftewel: drie kwart van de kandidaten checkt niet alleen je eigen recruitmentsite, maar kijkt ook op je sociale media profielen, en bekijkt hoe anderen over je praten op sites als Glassdoor en checkt bij de reviews op Indeed hoe positief over je geschreven wordt.

#2. 91% raadpleegt minstens 1 offline of online bron vóór sollicitatie

Goede arbeidsmarktcommunicatie is niet alleen van belang voor externe kandidaten, maar ook voor je eigen medewerkers. Om hen te versterken in hun trots, maar ook omdat ze een belangrijke bron zijn voor werkzoekenden. Ruim 9 op de 10 sollicitanten zoeken immers vóór een sollicitatie mensen in hun netwerk die iets over jou als organisatie kunnen vertellen.

#3. De beste kandidaten zijn binnen 10 dagen van de markt

Oftewel: als je ze niet gesproken hebt en ze geen aanbod gedaan hebt vóór dag 11, dan zijn de beste kandidaten al door een ander weggekaapt. Natuurlijk, dit is een gemiddelde, uit verschillende onderzoeken, maar het maakt wel duidelijk dat treuzelen tegenwoordig echt niet meer kan.

#4. Een slechte reputatie kost een bedrijf met 10.000 medewerkers gemiddeld 7,6 miljoen per jaar

Heb je een slechte reputatie als werkgever, en dientengevolge een hoog verloop? Het kan behoorlijk in de papieren lopen. Oké, verloop levert niet direct een factuur op, maar op termijn is te veel verloop een kostbare aangelegenheid, zo blijkt telkens weer.

#5. Van de werknemers zegt 84% te overwegen hun werkgever te verlaten voor een bedrijf met een betere reputatie

Perceptie is alles. En dat geldt dus niet alleen voor je klanten, maar even zo goed voor je medewerkers. Als het werkgeversmerk naar hen niet goed wordt geladen, zal dat dus negatieve gevolgen hebben.

#6. Een sterk werkgeversmerk kan resulteren in wel 50% meer gekwalificeerde sollicitanten

Omgekeerd geldt natuurlijk hetzelfde: kleeft er een smetje aan je organisatie, of heb je eigenlijk helemaal uitstraling, dan leidt dat dus ook tot vele malen minder sollicitanten. Kijk naar een organisatie als Tony’s Chocolonely, die voor elke vacature – hoe klein ook – honderden goede sollicitaties binnenkrijgt.

#7. Slechts 34% solliciteert bij een organisatie met minder dan 2 sterren

Heb je als organisatie twee sterren op Glassdoor, of minder? Dan wordt goede kandidaten aantrekken steeds lastiger. Slechts 34 procent zegt dan nog te overwegen hier te solliciteren. En 66 procent dus… niet. En dat terwijl aan de andere kant 69 procent van de kandidaten zegt eventueel een lager salaris te accepteren als het gaat om een organisatie met een positief werkgeversimago.

Zie jij het belang van goede arbeidsmarktcommunicatie en wil je hiermee aan de slag?

Kom dan naar de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie op 6 en 7 juli. De docenten gaan deze 2 dagen actief met jou aan de slag met de arbeidsmarktcommunicatie van jouw organisatie. Je krijgt nieuwe energie en inzichten, en begrijpt de verbanden tussen employer branding, relatiemanagement en directe werving. Je wordt gesprekspartner voor HR, directie en communicatie en krijgt draagvlak voor jouw plannen. Lees meer en/of schrijf je direct in >>

Dit artikel is grotendeels gebaseerd op een bijdrage van digital marketer Miles Anthony Smith op Undercover Recruiter.

Foto: pixabay.com