Calimero wist het al: 'zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk'. Ook op de arbeidsmarkt zijn er ‘Calimero’s’: organisaties die door hun geringe omvang zelf niet (altijd) voldoende slagkracht kunnen opbrengen om op een effectieve manier in contact te komen met toekomstige medewerkers.

Tegenover de reuzen van de G4 staan tientallen ‘dwergen’

Gemeenten zijn daar een goed voorbeeld van; tegenover de reuzen van de G4 – groter dan een gemiddeld ministerie – staan tientallen ‘dwergen’. Organisaties met een paar honderd medewerkers en dus maar een handjevol mensen voor P&O. Die zich bezighouden met verlof, verzuim, opleidingen, organisatieontwikkeling, leiderschap en ‘o ja, doe je de werving en selectie er ook nog even bij?’ Dat kan natuurlijk niet allemáál, helemaal niet als je alles goed wilt doen. Bovendien, hoe kun je je als kleine organisatie aantrekkelijk profileren zonder investeringen die niet meer in verhouding staan tot de opbrengsten? Maar eigenlijk geldt voor alle gemeenten buiten de G4 dat het aangaan van de concurrentie met ruim 300 concullega’s een heidense klus is – nog los van klein of minder klein.

Samen deuken slaan

De oplossing: samenwerken. De arbeidsmarkt niet lokaal, maar regionaal bewerken, kennis en resources bij elkaar voegen, een gezamenlijke vuist maken. Dat is een goed idee en het gebeurt dan ook op veel plaatsen. Als gevolg daarvan is er een flink aantal (online) platforms ontstaan, waar diverse gemeenten bij zijn aangesloten en waar regionale vacatures worden gepubliceerd. Werkeninhaaglanden.nl, werkeninzuidoostbrabant.nl (er is ook een werkeninwestbrabant.nl en werkeninnoordoostbrabant.nl, werkeninmiddenbrabant.nl heb ik niet kunnen vinden), werkeninhetwesten.nl of werkeningelderland.nl. In het zuiden vinden we banenpleinlimburg.nl, dat over Noord-Limburg gaat en werkenvoorlimburg.nl, met vijf organisaties in het zuiden. Allemaal voorbeelden waarbij gemeenten (soms met andere regionale samenwerkingen, denk aan de gemeentelijke belastingen of waterschappen) samen deuken slaan in lokale pakjes arbeidsmarktboter.

Lessen van de Rijksoverheid

De vraag is hoe je ervoor kunt zorgen dat iedereen van zo’n samenwerking profiteert. Het kleine Nieuwkoop is immers slecht vergelijkbaar met het middelgrote Gouda (beide onderdeel van Werken in het Westen) en de gemeenten in Haaglanden maken zich – wellicht niet onterecht – zorgen over de aanzuigende of zelfs kannibaliserende werking van nabije G4-collega Den Haag. De ervaringen van de Rijksoverheid – van het prille begin met de imagocampagne Werken bij het Rijk uit 2005 tot het huidige, excellente platform Werken voor Nederland – kunnen in dit geval dienst doen als lessen. Wat kunnen we leren uit de evolutie van deze gezamenlijke arbeidsmarktbenadering voor een veelheid aan organisaties?

Les 1: zoek naar wat je met elkaar gemeen hebt, maar wees je tegelijk bewust van de verschillen.
Les 2: ken je doelgroepen en weet wat voor hen relevante informatie is.
Les 3: investeer in je platform: content en vorm, afgestemd op de doelgroepen en met oog voor gebruikerswensen.
Les 4: neem de journey van de kandidaat als uitgangspunt, niet je eigen procedures.
Les 5: doe geen, of zo min mogelijk concessies aan kwaliteit.

Een onweerstaanbaar aanbod

De Rijksoverheid heeft zichzelf inmiddels een stevige plek op de arbeidsmarkt bezorgd. Gemeenten kunnen op een vergelijkbare manier werken aan het creëren van een onweerstaanbaar aanbod. Een aanbod waar iedereen van profiteert – van de kandidaten tot de deelnemende organisaties. Welke stappen kun je daarvoor zetten?

  1. Ga op zoek naar wat je met elkaar deelt. Dat kan variëren van een uniek gebied waar iedereen deel van uitmaakt (Groene Hart, Veluwe) of een eigen economische dynamiek (Noord-Limburg). Zelfs stereotypering kan voor wie het lef heeft (zie bijvoorbeeld de gemeente Delft die onbeschaamd het Delftsblauw uitbuit). Dus West-Brabant: hoe gezellig is het bij jullie? Maak er een gezamenlijk ‘verhaal’ voor.
  2. Maak tegelijk de verschillen tussen de deelnemende organisaties zichtbaar, qua karakteristieken (meer ‘grote stad’ of juist landelijk), onderwerpen die met name spelen (sociale vragen of natuurbeheer) of voor wat betreft kenmerken van het werk. Bij kleinere organisaties zijn de functies vaak veelzijdiger, bij grotere organisaties is meer ruimte voor specialisatie. Er is voor elk wat wils!
  3. Werk aan de kwaliteit van de communicatie naar de arbeidsmarkt: investeer in zaken als (intern en extern) doelgroeponderzoek, goede vacatureteksten (vaak de eerste kennismaking met een organisatie), een gezamenlijke beeldtaal (fotografie, video), aansprekende sociale media of een professioneel recruitmentproces.
  4. Neem een recruiter aan – of twee, of drie – voor het werven van lastige profielen voor meerdere organisaties. Voor kleine organisaties is zo’n investering niet altijd op te brengen, maar als de kosten worden gedeeld kan het vaak wél. Extra voordeel: schaarse kandidaten glippen minder snel door de mazen van het net.

Dit kost allemaal tijd, geld en energie. Een goed plan – liefst met een business case erbij – is daarom een goed idee. Dat helpt om bestuurders en management te overtuigen van nut en noodzaak van investeringen en om de benodigde middelen vrij te maken. De kost gaat voor de baat uit, maar reken maar eens uit wat het oplevert als je één dure kracht minder hoeft in te huren of niet meer naar een W&S-bureau hoeft. Bovendien, zelf doen is eigenlijk altijd leuker, helemaal als je het samen doet. Met zelfvertrouwen en plezier, net als Calimero: ‘Hij vindt alles leuk en goed. En weet beslist wel wat hij doet!’

Benieuwd naar de kansen en mogelijkheden van gemeenten om goed te werven op de huidige arbeidsmarkt?

Dinsdag 11 juni organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie de masterclass Beter werven voor de gemeentelijke overheid. Deze dag praat ik je samen met Aad van der Werf bij over de laatste wervingstrends binnen de gemeentelijke overheid. Word je geïnspireerd door twee gastsprekers, weet je na afloop hoe je jouw eigen werving kan optimaliseren op de korte en (middel)lange termijn, heb je veel praktijkvoorbeelden gezien en ga je naar huis met een concrete lijst met actiepunten om mee aan de slag te gaan. In één dag ben je up to date met relevante arbeidsmarktontwikkelingen en hoe je daarop kunt inspelen. Ik hoop je deze dag te mogen begroeten.  Lees meer, download de factsheet en/of schrijf je direct in >>

Blog door Annemarie Stel

Annemarie Stel adviseert onder de naam Wervingsvisie.nl organisaties over hun communicatie met de arbeidsmarkt. Van strategisch tot hands-on, en van krachtige employer branding tot rake vacatureteksten. Zij is verbonden als docent aan de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. Lees meer >>

'Met dank aan Dorien Boot en Anita de Jong van de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij inspireerden me tot dit artikel.' - Annemarie Stel

Foto: pixabay.com