Gaan recruiters steeds meer op marketeers lijken? Door de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt gebruiken recruiters steeds vaker marketingtechnieken om functies te vervullen. Dit principe wordt aangeduid met recruitment marketing, oftewel conversiegestuurde arbeidsmarktcommunicatie. Uit de Stand van Werven 2019/2020 is gebleken dat het onderwerp recruitment marketing steeds hoger op de agenda van corporate wervingsprofessionals komt te staan. Werkgevers kunnen er niet meer omheen, om schaarse kandidaten aan hun organisatie te verbinden zijn moderne wervingsmethodieken vereist. Recruitment marketing is ten opzichte van 2018 met 8% in prioriteit gestegen bij wervingsprofessionals. Het (correct) toepassen van marketing tooling in de dagelijkse recruitmentpraktijk levert waardevolle informatie op die gebruikt kan worden in onder andere het effectief aanspreken van de doelgroep.

Inzet recruitment marketing

Kandidaten laten zich steeds minder makkelijk vinden en verleiden. Er gelden nieuwe spelregels in werving van talent en daarvoor zijn ook andere aanpakken nodig. Denk aan de persoonlijke benadering van kandidaten en het meten van het resultaat hiervan, door tools zoals Google Analytics in te zetten. Ook in vacatureteksten wordt meer gelet op de leesbaarheid en vindbaarheid op basis van SEO (Search Engine Optimization). Met behulp van doelgroep gegenereerde data kunnen kandidaten persoonlijker, maar ook verrassender benaderd worden. Meten is weten. Door te meten hoe mailings, jouw werken-bij site en sociale media aanslaan, weet je wat werkt en wat niet. Vervolgens kan je op basis van deze data je marketinginzet aanpassen, om slimmer te werven. De inzet van recruitment marketing scheelt recruiters ook tijd. Denk aan het automatisch doorplaatsen van vacatures via marketingtools waarbij je één vacature kan multiposten op diverse vacatureplatformen.

Tips voor recruiters

Wat kunnen recruiters leren van marketeers?

#1 Probeer nieuwe dingen en val niet in de herhaling

Het overnemen van een eerder geschreven vacature voor een huidig openstaande functie is niet de manier om een (latente) doelgroep te prikkelen. Probeer eens op een andere manier contact te maken met je doelgroep. Noem in het eerste contact via LinkedIn of andere sociale media bijvoorbeeld nog niks over een functie. Meet vervolgens wat het effect is. Gebruik voor de communicatie met kandidaten niet maar één tool. Marketeers doen immers ook niet anders dan blijven innoveren van methodes en middelen. Geen enkele marketingtechniek kan je oneindig herhalen.

#2 Laat je creativiteit de vrije loop

Een marketeer is niets zonder creativiteit. Als recruiter is het net zo belangrijk om nieuwe manieren te verzinnen om kandidaten enthousiast te maken over de organisatie én de functie. Geef potentiële kandidaten eens een kijkje binnen het bedrijf, met bijvoorbeeld een bedrijfsvideo. Neem kandidaten op creatieve wijze mee in het sollicitatieproces: welke stappen staan ze nog te wachten? Verras en wees uniek.

#3 Wees jezelf

Doe je als bedrijf niet anders voor dan je bent. Niet alleen in een vacature, maar ook in alle communicatie naar potentiële werknemers dien je een eerlijk beeld te schetsen van de organisatie. Door vooraf aan te geven hoe het bedrijf in elkaar steekt en wat voor type werknemers hier werken, voorkom je dat kandidaten valse verwachtingen hebben. Is de functie zwaar? Vraagt de functie veel flexibiliteit van werknemers? Wordt in de functie specifieke scholing verwacht? Heerst er een informele organisatiecultuur, waar eerlijkheid voorop staat? Deel het!

#4 Zet tevreden medewerkers in

Tevreden medewerkers zijn de beste ambassadeurs van jouw bedrijf. Bij recruitment marketing draait het om het creëren van positieve contactmomenten met kandidaten. Zodra tevreden medewerkers een podium krijgen en hun positiviteit richting het bedrijf uitspreken, zullen geïnteresseerde kandidaten eerder solliciteren. Dit kan door foto's en video's met huidige medewerkers mee te nemen in de vacature.

#5 Wees persoonlijk en geïnteresseerd

In de communicatie met kandidaten werkt oprechte interesse als een trein. Als kandidaten het gevoel hebben dat een recruiter enkel om eigen belang contact zoekt, zal het aanzetten tot solliciteren veel moeizamer gaan. Maak het in ieder contactmoment persoonlijk, door bijvoorbeeld kandidaten bij naam te noemen, door te vragen, kandidaten te bedanken voor hun interesse en te laten blijken dat je aan de slag gaat voor die persoon. Op deze manier laat je niet alleen een positieve indruk achter bij kandidaten, je onderscheid je met een persoonlijke aanpak ook van andere recruiters.

Hoe zet jij recruitment marketing in?

Klinkt dit nog niet als een bekend verhaal? We brengen je graag meer bij over recruitment marketing tijdens de masterclass op 12 december. Na deze eendaagse training weet je:

  • Latente baanzoekers te vinden in (online) communities: searchen en sourcen.
  • Doelgroepen in kaart te brengen door middel van data-analyse tools: meer resultaat door te vertrouwen op data.
  • ‘Tech’ innovaties waar je slimmer door gaat werven.
  • Doelgroepgericht te benaderen en verleiden met storytelling.
  • De kracht van impact en een goede candidate experience: van kandidaat naar ambassadeur

Inschrijven is nog mogelijk! Lees hier meer informatie en meld je aan >>