Het vak van de loopbaanprofessional is niet meer weg te denken in een dynamische arbeidsmarkt waar het steeds belangrijker wordt voor individuen om na te denken over hun loopbaanontwikkeling en toekomstbestendigheid. Niet alleen wanneer mensen gedwongen of vrijwillig van baan willen veranderen, maar ook rondom vraagstukken als digitalisering, duurzame inzetbaarheid en werkgeluk. Let wel, nadenken over de toekomstbestendigheid geldt evenzo voor de loopbaanprofessional zelf. De doelgroep die we begeleiden verandert (en is meer en meer digital native), de middelen veranderen en daarbij verandert de arbeidsmarkt ook nog eens continu. Daarnaast zijn CMI en Noloc bezig met één gezamenlijke certificering met bijbehorende kwalificaties. Meer nog dan in het verleden wordt arbeidsmarktkennis daar een belangrijk onderdeel van. Maar hoe word je zo'n toekomstbestendige loopbaanprofessional? We geven je de 3 belangrijkste tips.

1.      Combineer data en mensenkennis

“Wie ben ik?”, “Wat wil ik?”, “Wat kan ik?” zijn nog steeds de bekendste drie loopbaanvragen die er zijn. Onlosmakelijk verbonden is de vraag: “Waar is op de arbeidsmarkt vraag naar, nu en in de toekomst?”. Het antwoord op die vraag komt echter niet voort uit gesprekken met de kandidaat (die verwacht namelijk dat jij dat weet) en ook niet uit artikelen over beroepen van de toekomst. Om te weten hoe het écht gaat op de arbeidsmarkt en veranderingen direct op te merken, zul je als loopbaanprofessional de belangrijkste en vooral betrouwbare bronnen moeten volgen en weten hoe je de informatie snel filtert en interpreteert. Stel jezelf kritische vragen zoals “Wat is fake news?” en “Hoe trek je zelf de juiste conclusies?”. In combinatie met jouw ervaring en kennis zul je hiermee in staat zijn om waardevolle en onderbouwde adviezen te geven aan kandidaten én opdrachtgevers. Zeker in een wereld waarbij er nog steeds een hoop mensen in beroepen werken die de komende jaren zullen verdwijnen, is het bieden van het juiste perspectief en weten hoe iemand arbeidsmarktfit blijft een van de belangrijkste taken van de loopbaanprofessional.

2.      Omarm de nieuwste (digitale) tools

Hoewel het een mensenvak blijft, wordt ook het loopbaanvak ‘bedreigd’ door digitalisering. Althans, wij kijken er liever naar als een verrijking van het vak. Want digitale tools helpen ons om de arbeidsmarkt transparanter te maken. Denk aan vacaturezoekmachines van Jobport, Jobdigger en JobXS die je helpen meer banen te vinden door béter te zoeken. Digitale tools zorgen ook voor een flexibelere dienstverlening door webinars en online coachplatforms als Competencer. Daarnaast zorgen e-learnings en informatievideo’s voor een beter voorbereide gesprekspartner, waardoor tijd efficiënter wordt benut in gesprekken met kandidaten. De nieuwe generatie op de arbeidsmarkt verwacht van de coach dat veel ‘on-demand’ kan, terwijl de eerdere generaties juist heel erg gebaat zijn bij hulp om beter om te gaan met digitale middelen. Dat vraagt van jou dat je minimaal wéét welke tools er zijn, wat je ermee kunt en hoe je er optimaal gebruik van maakt. Wellicht een uitdaging als je er niet voor in de wieg bent gelegd, maar wel noodzakelijk om individuen in hun loopbaan op weg te helpen.

3.      Volg de recruitmenttrends

Als we mensen moeten leren hoe je solliciteert, is het belangrijk om zelf continu de ontwikkelingen te volgen. Er geldt immers: wie het dichtste bij het vuur zit, warmt zich het meest. Loop af en toe zelf eens een dag mee met recruitment, ga regelmatig in gesprek met recruiters van verschillende organisaties, lees de vakbladen of solliciteer zelf zo nu en dan ergens. Veel van de ontwikkelingen binnen recruitment hebben direct impact op het vak van de loopbaanprofessional. Toch zijn er nog steeds loopbaanprofessionals die niet weten hoe een ATS-systeem werkt (of wat het überhaupt is) en Werf& niet kennen.

Voorbeelden van tools die impact hebben op ons werk zijn bijvoorbeeld ATS systemen, recruitment-tools zoals Harver, video-solliciteren, WhatsApp, de LoopbaanAPK, Crystal Knows, Gamification, Seedlink en natuurlijk Artificial Intelligence. Deze tools zijn misschien niet allemaal kersvers, maar een belangrijke vraag is wel hoe jij daar als loopbaanprofessional op inspeelt en wat het betekent voor de manier waarop een cv, motivatie en sollicitatie wordt opgebouwd.

Toekomstbestendig blijven?

Volg de leergang ‘Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional’

Vanaf 7 november 2019 start de leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional alweer voor de elfde keer. Tijdens de leergang gaan we niet alleen in op de toekomstbestendigheid van de loopbaanprofessional, maar laten we vooral zien hoe je op basis van onderbouwde adviezen veel meer impact kunt maken in loopbaantrajecten, ook voor mensen waar de kansen minder voor het oprapen liggen. We leren je hoe je nog veel gerichter loopbaantrajecten kunt invullen, hoe je sneller de juiste knoppen bij kandidaten kunt vinden én leren je praktisch hoe je alle overload aan informatie en tools over de arbeidsmarkt kunt bijhouden en daar waarde mee kunt creëren. Het is een combinatie van theorie en praktijk, voor de loopbaanprofessional die zichzelf wil uitdagen om eens door een andere bril te kijken.

Na de Leergang Arbeidsmarktgedreven Loopbaanprofessional…

  • …weet je hoe je data interpreteert en dat is een vaardigheid die in élk vakgebied belangrijk wordt;
  • …kun je onderbouwde adviezen geven aan opdrachtgever en kandidaat;
  • …weet je arbeidsmarktgericht kijken en dat is een onderscheidende vaardigheid die door steeds meer opdrachtgevers verlangd wordt.