De piramide van Maslow bestaat al zo’n 75 jaar, maar wordt nog steeds gebruikt. Volgens Matt Buckland kunnen we dit ook goed inzetten bij vacatureteksten. Maslow deelde de menselijke behoeftes op in verschillende lagen: de hogere behoeftes komen pas aan bod als de lagere vervuld zijn. Wat kunnen we hiervan leren met betrekking tot vacatureteksten?

Banner - schrijven van vacatureteksten

Wat is de piramide van Maslow?

In 1943 publiceerde Maslow een paper genaamd "A Theory of Human Motivation" in het tijdschrift The Psychological Review. Hierin schreef hij dat er in een bepaalde volgorde aan menselijke behoeftes voldaan moet worden, voordat de motivatie van een persoon verandert. Bijvoorbeeld, wanneer jij honger hebt en geen dak boven je hoofd, is het onwaarschijnlijk dat jij je drukt maar over wat andere mensen van jou vinden.

Maslow stelde een piramide op die je van beneden naar boven kunt bewandelen in deze volgorde:

  1. Fysiologisch
  2. Veiligheid
  3. Behoren
  4. Waardering
  5. Persoonlijke groei

Een baan beslaat zo'n belangrijk deel in iemands leven, dat de piramide van Maslow hier zeker van toepassing is.

Fysiologisch: wat ga ik verdienen?

De eerste prioriteit van een mens is overleven en dat houdt in dat iemand te eten heeft, een dak boven zijn hoofd, goede nacht rust, etc. Dit kun je in deze moderne wereld vertalen naar salaris. Mensen hebben vaste lasten die ze moeten betalen (boodschappen, huur, kinderen, etc.). Hoe leuk de baan ook is, zonder en bepaald inkomen kunnen ze niet overleven. Belangrijk om het salaris te noemen in de vacaturetekst, zo weet je of iemand de baan kan aannemen.

Veiligheid: hoe veilig ben ik in deze baan?

Ook veiligheid is belangrijk voor kandidaten. Mensen willen zich graag veilig en verzekerd voelen. Daarom willen kandidaten weten of het gaat om een vast contract of een tijdelijke. Maak dit dan ook altijd duidelijk in de vacaturetekst. Daarnaast vinden kandidaten het ook prettig als ze voor een sterk bedrijf solliciteren. Waarom? Als jij als bedrijf failliet kan gaan binnen enkele maanden, dan hebben zij na 6 maanden geen baan meer. Het vernoemen van de bestaanstijd van jouw organisatie kan hierbij helpen. Als start-up helpt het om te vermelden dat er investeerders aan board zijn en elke investeerders dat zijn.

Behoren: pas ik in het huidige team?

Mensen hebben behoefte aan compagnonschap, familie, vriendschappen en ja dat is: liefde. Iemand wilt graag in het team horen. Iedereen kent de zeur van nergens bijhoren wel in tijden van werkloosheid. Beschrijf in de vacaturetekst in wat voor een team iemand komt te werken. Krachtige motivators zijn:

  • Werken met een inspirerende leider
  • Een team van experts in een bepaald vakgebied
  • Een bepaalde werkcultuur en sfeer

Voeg bewijslast toe en deel testimonia van alumni en huidige werknemers, deel de sociale activiteiten van het team. Dit is ook een pre-selectie: hoe duidelijker beeld van het team wordt neergezet, hoe eerder er iemand solliciteert die hierbij past.

Waardering: wat is mijn rol in het team?

Waardering en respect van de mensen om je heen is een belangrijke motivator. Dit kan twee kanten opgaan. Wanneer een teamlid voelt dat hij of zij iets neerzet wat door het team geaccepteerd is en ook het team naar het volgende niveau tilt, verhoogt dat het gevoel voor waardering. Aan de andere kant, als een teamlid zich onder gewaardeerd voelt, dan stagneert diegene. Zet in de vacaturetekst neer waarom de functie zo belangrijk is voor het team en de organisatie. Laat blijken dat je opzoekt bent naar die 1 uit 1000 schoonmaker, developer of designer!

Persoonlijke groei: wat kan ik uit deze baan halen?

Wanneer alle voorgaande behoefte voldaan zijn, heeft iemand ruimte voor persoonlijke groei. Iemand wilt graag een leven leiden waarin zijn of haar capaciteiten benut worden en in lijn staan met iemand waarden en normen. Zet in de vacaturetekst neer wat de kansen zijn om te ontwikkelen. Dit gaat verder dan cursussen. Zijn er mentoren, coaches en staan teamleden open om kennis met elkaar te delen? Zijn er werkboeken, testen en gave demo's waaraan een teamlid kan deelnemen?

Alle ins en outs weten voor het schrijven van goede vacatureteksten?

Wil jij weten wat er exact komt kijken bij het schrijven van goede vacatureteksten zodat deze goed vindbaar is en de juiste mensen reageren op jouw vacature? Kom naar onze blended workshop Schrijven van Vacatureteksten. Bij inschrijving ontvang je een jaar lang toegang tot de Kennisportal Vacatureteksten. Voorafgaand volg jij alle 8 de modules die in de portal staan in jouw eigen tempo op het tijdstip dat jou uitkomt. Na afloop van de workshop leg je een herschreven vacaturetekst voor aan de docent voor één-op-één feedback. Interessant? Lees meer >>

Andere interessante blogs

Blog - Waarom doen waar je goed in bent

Waarom doen waar je goed in bent?

/
Doen waar je goed in bent is een belangrijke factor van werkgeluk. Maar hoe doe je dat? Onze docent Cleo geeft een tip!
Header- Waardering

Hoe waardering bijdraagt aan werkgeluk

/
Het is de week van Werkgeluk: een van de meest genoemde HR trends op dit moment. In deze blog de eerste tip van onze docent Cleo Hooyer.
Header-werkgeluk

Ga jij dit najaar aan de slag met het thema werkgeluk?

/
Werkgeluk heeft grote invloed op de rest van ons leven. Daarom is het belangrijk dat dit onderwerp op de agenda van organisaties komt te staan. Wil jij dit najaar ook aan de slag met het thema Werkgeluk? Lees dan snel verder!
Blog - Je hoeft niet gelukkig te zijn op werk

Je hoeft niet gelukkig te zijn op werk

/
We vergeten dat niet iedereen van dezelfde dingen gelukkig wordt, met andere woorden: niet iedereen wordt gelukkig van werk.
Blog - Wat kun je na het volgen van schrijven van vacatureteksten

Wat kun je na het volgen van schrijven van vacatureteksten?

/
Wie is jouw ideale kandidaat? En wat komt er nou allemaal bij kijken om die te werven middels een goede vacature? Pas als je die vraag voor jezelf goed hebt beantwoord, kun je een sterke vacaturetekst schrijven. Na de training schrijven van vacatureteksten loop jij weg met de antwoorden.
Blog - werken aan werkgeluk

Werken aan werkgeluk

/
Werkgeluk is een investering vanuit de organisatie. Wat kun je als leidinggevende doen om een positief werkklimaat te creëren?

De experts achter de Leergang Recruitment

/
De Leergang Recruitment is dé recruitmentopleiding van Nederland. Maar wat leer je nou tijdens deze leergang en welke experts zorgen ervoor dat je naar buiten gaat als een vakvolwassen recruiter? Je leest het in deze blog.
Blog - Waarom investeren in Employer Branding

Waarom investeren in Employer Branding?

/
Waarom zou je in Employer Branding moeten investeren? Onze docent Marcel van der Quast vertelt het jou in een interview.
Blog - Workforce Analytics, wat zijn het eigenlijk

Workforce Analytics, wat zijn het eigenlijk?

/
Na strategic workforce management, HR analytics en people analytics, wordt nu de term workforce analytics geïntroduceerd. Wat is het?