De piramide van Maslow bestaat al zo’n 75 jaar, maar wordt nog steeds gebruikt. Volgens Matt Buckland kunnen we dit ook goed inzetten bij vacatureteksten. Maslow deelde de menselijke behoeftes op in verschillende lagen: de hogere behoeftes komen pas aan bod als de lagere vervuld zijn. Wat kunnen we hiervan leren met betrekking tot vacatureteksten?

Wat is de piramide van Maslow?

In 1943 publiceerde Maslow een paper genaamd "A Theory of Human Motivation" in het tijdschrift The Psychological Review. Hierin schreef hij dat er in een bepaalde volgorde aan menselijke behoeftes voldaan moet worden, voordat de motivatie van een persoon verandert. Bijvoorbeeld, wanneer jij honger hebt en geen dak boven je hoofd, is het onwaarschijnlijk dat jij je drukt maar over wat andere mensen van jou vinden.

Maslow stelde een piramide op die je van beneden naar boven kunt bewandelen in deze volgorde:

  1. Fysiologisch
  2. Veiligheid
  3. Behoren
  4. Waardering
  5. Persoonlijke groei

Een baan beslaat zo'n belangrijk deel in iemands leven, dat de piramide van Maslow hier zeker van toepassing is.

Fysiologisch: wat ga ik verdienen?

De eerste prioriteit van een mens is overleven en dat houdt in dat iemand te eten heeft, een dak boven zijn hoofd, goede nacht rust, etc. Dit kun je in deze moderne wereld vertalen naar salaris. Mensen hebben vaste lasten die ze moeten betalen (boodschappen, huur, kinderen, etc.). Hoe leuk de baan ook is, zonder een bepaald inkomen kunnen ze niet overleven. Het is belangrijk om het salaris te noemen in de vacaturetekst, zo weet je of iemand de baan kan aannemen.

Veiligheid: hoe veilig ben ik in deze baan?

Ook veiligheid is belangrijk voor kandidaten. Mensen willen zich graag veilig en verzekerd voelen. Daarom willen kandidaten weten of het gaat om een vast contract of een tijdelijke. Maak dit dan ook altijd duidelijk in de vacaturetekst. Daarnaast vinden kandidaten het ook prettig als ze voor een sterk bedrijf solliciteren. Waarom? Als jij als bedrijf failliet kan gaan binnen enkele maanden, dan hebben zij na 6 maanden geen baan meer. Het vernoemen van de bestaanstijd van jouw organisatie kan hierbij helpen. Als start-up helpt het om te vermelden dat er investeerders aan boord zijn en welke investeerders dat zijn.

Behoren: pas ik in het huidige team?

Mensen hebben behoefte aan compagnonschap, familie, vriendschappen en ja dat is: liefde. Iemand wilt graag in het team horen. Iedereen kent de zeur van nergens bijhoren wel in tijden van werkloosheid. Beschrijf in de vacaturetekst in wat voor een team iemand komt te werken. Krachtige motivators zijn:

  • Werken met een inspirerende leider
  • Een team van experts in een bepaald vakgebied
  • Een bepaalde werkcultuur en sfeer

Voeg bewijslast toe en deel testimonia van alumni en huidige werknemers, deel de sociale activiteiten van het team. Dit is ook een pre-selectie: hoe duidelijker beeld van het team wordt neergezet, hoe eerder er iemand solliciteert die hierbij past.

Waardering: wat is mijn rol in het team?

Waardering en respect van de mensen om je heen is een belangrijke motivator. Dit kan twee kanten opgaan. Wanneer een teamlid voelt dat hij of zij iets neerzet wat door het team geaccepteerd is en ook het team naar het volgende niveau tilt, verhoogt dat het gevoel voor waardering. Aan de andere kant, als een teamlid zich onder gewaardeerd voelt, dan stagneert diegene. Zet in de vacaturetekst neer waarom de functie zo belangrijk is voor het team en de organisatie. Laat blijken dat je opzoekt bent naar die 1 uit 1000 schoonmaker, developer of designer!

Persoonlijke groei: wat kan ik uit deze baan halen?

Wanneer alle voorgaande behoefte voldaan zijn, heeft iemand ruimte voor persoonlijke groei. Iemand wilt graag een leven leiden waarin zijn of haar capaciteiten benut worden en in lijn staan iemand zijn of haar waarden en normen. Zet in de vacaturetekst neer wat de kansen zijn om te ontwikkelen. Dit gaat verder dan cursussen. Zijn er mentoren, coaches en staan teamleden open om kennis met elkaar te delen? Zijn er werkboeken, testen en gave demo's waaraan een teamlid kan deelnemen?

Schrijven van vacatureteksten_Algemee

Alle ins en outs weten voor het schrijven van goede vacatureteksten?

Wil jij weten wat er exact komt kijken bij het schrijven van goede vacatureteksten, zodat deze goed vindbaar zijn en de juiste mensen reageren op jouw vacature? Kom naar onze blended workshop Schrijven van Vacatureteksten. Bij inschrijving ontvang je een jaar lang toegang tot de Kennisportal Vacatureteksten. Voorafgaand volg jij alle 8 de modules die in de portal staan in jouw eigen tempo op het tijdstip dat jou uitkomt. Na afloop van de workshop leg je een herschreven vacaturetekst voor aan de docent voor één-op-één feedback. Interessant? Lees meer >>

Andere interessante blogs

Header- implementatie RMA

Hoe implementeer je recruitment marketing automation?

/
Wat zijn de voordelen van recruitment marketing automation en hoe implementeer je het? Je leest het in deze blog.
Header Referral

Hoe zet je een referral programma op?

/
Het is verstandig om goed na te denken over de opzet van je referral programma. Waarom en hoe? Dat lees je in deze blog.
Header winnend plan

Zo schrijf je een winnend arbeidsmarktcommunicatieplan

/
‘Arbeidsmarktcommunicatieplan’. Met dat woord versla je gegarandeerd iedereen in een potje Scrabble, maar ook in the war for talent trek je ermee aan het langste eind. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit.
Header-vierluik-eb

Waarom deze tatoeage een masterclass in employer branding is

/
Goede employer branding begint en eindigt met rugdekking van je mensen; zonder dat val je door de mand.
Header - loopbaanontwikkeling

De recruiter aan het roer voor jouw loopbaan?

/
Het is goed om aan het roer van jouw loopbaan te (kunnen) staan. Het geeft je namelijk controle, vertrouwen en energie. Tenminste; als je aan de juiste knoppen draait. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.
Header ERM

Employee Relationship Management: zo scoor je in de Eredivisie van recruitment

/
Employee Relationship Management speelt een belangrijke rol in jouw zoektocht naar die droomkandidaat. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Header doelgroepgericht werven

Redeneer eens andersom: dit is hoe doelgroepgericht werven werkt

/
Dankzij doelgroepgericht werven komt jouw droomkandidaat naar je sollicitatietafel. Het geheime ingrediënt? Pieker niet over wat jij wilt vertellen, bedenk in plaats daarvan aan wie je het vertelt. 
Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Header-arbeidsmarktgedreven loopbaanprof

Dit is waarom elke coach zou moeten kiezen voor een arbeidsmarktgedreven aanpak

/
Arbeidsmarktgedreven loopbaanprofessionals zijn de oplossing voor de huidige krapte. In dit artikel lees je waarom en hoe jij er een wordt!