Ja, je leest het goed. 'Nee' verkopen aan de vacaturehouder. Een ‘nee’ is het begin van een gesprek. Door vragen te stellen over de specifieke profielvereisten, kwaliteiten en eigenschappen weet je vaak beter waar de vacaturehouder naar op zoek is. Door direct ‘ja’ te zeggen tegen de aanvraag word je achteraf als de schuldige aangekeken, omdat er geen gekwalificeerde kandidaten zijn geleverd. Met een ‘nee’ help je de vacaturehouder vaak beter, stelt Koen Roozen, docent van de Leergang Strategisch Recruitment (welke in november weer van start gaat).

Is een 'ja' realistisch?

Heb jij er ook ervaring mee? Vacaturehouders die op zoek zijn naar de crème de la crème binnen een kort tijdsbestek. Vaak zijn dit geen realistische aanvragen, waar jij als recruiter toch mee aan de slag gaat. Na een uitputtend searchproces heb je nog niet gevonden wat je zocht óf heb je de vacature weten te vervullen. Hoe dan ook, Roozen verbaast zich over het feit dat recruiters heel hard bezig zijn met het vinden van de juiste kandidaten, zonder na te denken over andere manieren om de organisatievraag te beantwoorden. "Iedere vacature is een kans op organisatieverbetering", stelt Roozen. Daarvoor dien je als recruiter wel eerst het gesprek aan te gaan met de vacaturehouder om te ondervinden wat de organisatie nodig heeft en hoe de organisatie vooruit geholpen kan worden.

Nee is ook een antwoord

‘Nee’ zeggen tegen een vacaturehouder betekent niet gelijk dat de aanvraag van tafel is. Integendeel. Er zijn namelijk meer oplossingen denkbaar dan alleen het invullen van een vacature. Stel een bedrijft groeit exponentieel, waardoor er wordt gezocht naar een hele groep nieuwe werknemers. Recruiters zijn geneigd om direct hun gereedschapskist erbij te pakken, zoals het invullen van de kandidaatreis of het optimaliseren van een ATS. Roozen bekijkt het vraagstuk liever van een afstandje door te kijken naar de Nederlandse arbeidsmarkt. "Zijn er op dit moment überhaupt wel genoeg geschikte Nederlandse kandidaten voor deze functie?" vraagt Roozen zich af. "Is het een mogelijkheid om in het buitenland te vestigen of een soortgelijk bedrijf over te kopen? Wees een gesprekspartner van het management om de organisatievraag grondig en goed te kunnen behandelen."

Ontwikkelen tot een vakvolwassen recruiter

Natuurlijk is het verkopen van een ‘nee’ en het etaleren van de organisatievraag een uitdaging. Als recruiter van nu en de toekomst is dit wel heel belangrijk. Door je op te stellen als gesprekspartner van het management en zo de hiring manager te ‘challengen’ met waar ze nou écht naar op zoek zijn, weet jij beter te voldoen aan de wervingsaanvraag. Roozen: "Als je niet echt het probleem van de klant snapt, kun je ook niet ervoor recruiten, zeg ik vaak."

Meer weten?

Wil je meer weten over het inzien van organisatiebehoeften als recruiter? Lees dan het hele artikel met Koen Roozen op Werf&. Ben je benieuwd hoe jij je kan ontwikkelen tot een vakvolwassen recruiter? Een recruiter die nee tegen de vacaturehouder durft te zeggen en het gesprek durft aan te gaan? Tijdens de Leergang Strategisch Recruitment leer je invloed uit te oefenen op het management en het recruitmentvak. Na de Leergang weet jij hoe je een organisatievraag beter ‘leest’ waardoor de wervingsstrategie passender en winstgevender is. Let op: als je voor 15 september inschrijft, ontvang je een vrijkaart voor het Werf& Selectie Jaarcongres op 15 oktober 2019*.

* Niet in combinatie met andere acties

Lees meer, download de factsheet en/of schrijf direct in>>