Het werven van jong talent valt niet mee omdat de vraag naar millennials vele malen groter is dan het aanbod. In dit artikel geeft Nynke de Jong, docent bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, tips om deze groep te begrijpen en bereiken.

Werksfeer op nummer 1 voor jong talent

Uit onderzoek van Intelligence Group blijkt dat de werksfeer van groot belang is bij de keuze van jong talent. Millennials willen graag eerst de sfeer proeven. Ze komen daarom ook vaak via-via binnen. Voordeel is dat ze dan al weten wat voor soort bedrijf het is en welke cultuur er heerst. Ze komen ook graag bij je langs. Ze vinden het belangrijk om kennis te maken met toekomstige collega's en de omgeving. Inhouse dagen werken dan ook goed voor deze doelgroep. Ze kunnen dan echt kennismaken met jouw organisatie.

Vertel het originele verhaal

Natuurlijk kan je met behulp van marketing, zoals sociale media, jouw bedrijf zo goed mogelijk neerzetten. Het is echter wel van belang dat het beeld dat je schetst ook klopt. Het betreft wel een baan die je verkoopt. Het vertellen van het originele verhaal is ingewikkeld. Verschillende bedrijven kunnen een baan aanbieden met veel verantwoordelijkheid.  Daarbij is het voor de millennials belangrijk om te weten wat het verschil is en dit is een nuance. Maar onbekend maakt onbemind. Geef (potentiële) kandidaten een kijkje in jouw keuken. Bijvoorbeeld met video's van zowel inhoud als sfeer.

Onbekend maakt onbemind

De nieuwe generatie is niet zoals de voorgaande generaties die gewend zijn dat werk ook gewoon niet lullen, maar poetsen is. Jong talent willen een baan die ze inhoudelijk leuk vinden, waar ze zich in kunnen ontwikkelen in een omgeving waar ze zich prettig voelen. Ze zijn zich bewust van de mogelijkheid dat ze kunnen kiezen en maken daar volop gebruik van.

Belicht ook de minder leuke kanten

Natuurlijk ga jij als recruiter voor de juiste match. Het is dan ook belangrijk dat je een realistisch beeld schetst en ook de minder leuke kanten belicht. Hieronder de top 10 van belangrijkste afhaakfactoren op HBO+ niveau.

Mensen komen in beweging door inhoud en ontwikkeling. Dit geldt niet alleen voor starters en jong talent. ook de generaties daarvoor vinden de inhoud van het werk belangrijk. Dan kan lastig zijn want er wordt meestal gezocht naar iemand die het trucje al kan. De meeste kandidaten daarentegen zijn juist op zoek naar een nieuwe uitdaging. De nieuwe generatie is minder bereid om concessies te doen. Zij zeggen sneller: 'Dit vind ik niet leuk, dus dat wil ik niet (meer) doen'. Belangrijk is dus om bij deze generatie meer te managen dat niet álles leuk is in de nieuwe baan. Hou daarbij het 80/20-principe aan. 80% van de werkzaamheden moet echt leuk zijn, anders loopt de kandidaat leeg. 20% van de werkzaamheden vindt de kandidaat misschien minder leuk, maar horen er ook bij.

Jong talent is minder bereid om concessies te doen

Manage de verwachtingen aan de voorkant, bijvoorbeeld tijdens het sollicitatiegesprek. Zoek uit wat echt bij iemand past met vragen als: Wat zit in je allergie? Waar loop je op leeg? Doordat op sociale media alleen maar de leuke dingen zaken worden gedeeld, zien de kandidaten bijna nooit de moeilijke/minder leuke kanten van een baan. Hierdoor denken ze dat het heel normaal is als een 100% fantastisch is. Maar die baan bestaat niet.

Ondersteuning en coaching is belangrijk

Bij jong talent is het belangrijk om ze tijdens het uitvoeren van hun baan voldoende te ondersteunen en coachen. Zij hebben geleerd zich meer uit te spreken, ook over de inhoud van het werk. Toch moeten ze hierbij ook geholpen worden. Een manager moet dus naast vragen hoe bijvoorbeeld het weekend was, juist ook vragen waar het schuurt binnen het werk en waarom. Zo ben je tijdig op de hoogte als er onrust is of als ze willen 'bewegen'.

Hier zijn de meeste managers minder gewend zijn. Zij zijn opgegroeid vanuit inhoud en hebben niet altijd geleerd hoe je mensen beter en groter moet maken. Een oplossing kan zijn in je team zowel een people lead als een inhoudelijke lead te benoemen, zodat er echt aandacht is voor beide aspecten. Dit helpt jouw bedrijf om jong talent vanuit hun kracht in te zetten en behouden. Vanuit een open, prettige werksfeer, waar veel besproken kan worden.

Meer weten over het werven van jong talent?

Donderdag 4 april 2019 verzorgt Nynke de Jong samen met Wieke Dijkstra de masterclass Werven van starters en jong talent. Tijdens deze masterclass word je geïnspireerd en leer je (o.a. van de doelgroep):

  • Het verleiden van starters en de daarbij behorende communicatie instrumenten
  • Het managen van verwachtingen binnen de eigen organisatie
  • CRUSH: Coolness, Real, Unique, Self-Identification en Happy
  • De generaties vergeleken: de do’s & don’ts
  • Unieke cijfers en feiten

Kom je samen met een collega dan ontvangt jouw collega bij gezamenlijke inschrijving uiterlijk 18 maart 25% korting met de code combi-mill. Lees meer en/of schrijf je direct in >>