Voor het schrijven van vacatureteksten vind je op internet talloze tips, adviezen en stappenplannen. Maar één advies zou aan alle andere vooraf moeten gaan: zorg voor een goede voorbereiding. Dit maakt al een enorm groot verschil!

Leergang Strategisch Recruitment

Neem je vacatureteksten serieus

Vraag een ervaren tekstschrijver bij een arbeidsmarktcommunicatiebureau waarom er zo weinig goede vacatureteksten zijn en het antwoord zal al snel in de richting van de input wijzen. Toch is dat niet het hele verhaal. De vacaturetekst is simpelweg het ondergeschoven kindje van de arbeidsmarktcommunicatie. Voor bureaus zijn communicatiestrategie, employer branding, social media en events nu eenmaal creatief en financieel aantrekkelijker. Daardoor is de prikkel om betere input en meer tijd te eisen om een goede vacaturetekst te schrijven zeer beperkt aanwezig. En dus liggen de kansen voor het oprapen voor organisaties die zich met een goede vacaturetekst willen onderscheiden.

Een gedegen intake maakt het verschil

Of je het schrijven nu uitbesteedt of niet, begin met een gedegen voorbereiding (ook wel intake genoemd). Breek met de praktijk om een intern functieprofiel uit je HR-systeem te trekken en dat over de schutting te gooien. Begin met de vraag wat jouw ideale kandidaat moet kunnen en kennen. Vraag het aan iemand die de functie nu vervult of aan zijn of haar collega’s of lijnmanager. Durf jezelf af te vragen in hoeverre dat overeenkomt met de functie-eisen (is ervaring echt noodzakelijk of zou een starter zich in no-time kunnen inwerken?; overvraag je niet qua opleidingsniveau?; zijn de competenties en eigenschappen in het functieprofiel echt relevant?). Beoordeel ook of de functietitel aansluit op de inhoud van de functie. Verwerk al die informatie in een korte, beschrijvende (of verhalende) tekst. Daarmee zou je helder voor ogen moeten hebben wie je zoekt.

De functie-inhoud in de vacaturetekst

Na het wie ga je naar het wat. Ook hier is informatie van personen die de functie vervullen uiterst waardevol. Want de praktijk komt zeker niet altijd overeen met de taken en verantwoordelijkheden die je op papier voor je hebt liggen. Vertaal de functie-inhoud naar de ideale kandidaat die je in de eerste stap hebt gedefinieerd. Leg daarbij de nadruk op aspecten waarom die ideale kandidaat voor deze baan zou kiezen. Maak het niet moeilijker dan nodig. Niet elke functie heeft een uitgebreide toelichting nodig en zeker niet als ervaring in de functie een vereiste is.

Wat maakt jou tot een aantrekkelijke werkgever?

Nadat je een beeld hebt geschetst van de kandidaat en de functie, is het tijd om iets te zeggen over je organisatie. Denk daarbij niet alleen aan de producten en diensten die je aanbiedt en waar je gevestigd bent. Wat onderscheidt jou als werkgever? Waarom zou een kandidaat voor jouw organisatie moeten kiezen. Is het de sfeer, zit je in de top qua beloning, heb je een bijzondere cultuur of structuur, ben je onderscheidend in arbeidsvoorwaarden, blink je uit op jouw gebied, etc. Houd ook hier weer je doelgroep voor ogen. Wat voor functiegroep x aantrekkelijk kan zijn aan je organisatie, hoeft dat voor y niet te zijn.

De functie verkopen in je vacaturetekst

Stel je vervolgens de vraag ‘waarom zou de ideale kandidaat voor deze functie moeten kiezen bij mijn organisatie’? Tussen de regels door heb je die vraag waarschijnlijk al grotendeels beantwoord bij het wie, wat en waar. Geeft niets, je zit immers nog in de voorbereidingsfase. Pas als er geschreven wordt ga je er op letten niet in herhaling te treden. Als je goed voor ogen hebt waarom je interessant bent voor de beoogde kandidaat, kun jij (of je tekstschrijver) pas goed de stap zetten van informeren naar overtuigen.

De sollicitatieprocedure en andere tijdsaspecten

Besteed tot slot aandacht aan de meer procedurele aspecten. Per wanneer zoek je iemand? Van wanneer tot wanneer kunnen kandidaten solliciteren. Hoe ziet de procedure eruit en wat is het tijdspad? Denk ook aan praktische zaken die op de functie betrekking hebben: aantal uren per week, op welke dagen wordt gewerkt, is er een ploegensysteem of onregelmatige diensten. Geef hier ook je ideeën weer over hoe je de doelgroep wilt bereiken en welke informatie er eventueel al beschikbaar is (bijvoorbeeld een werkgeversprofiel op je werken-bij-site).

De vacaturetekst schrijven

Tsja, nu hoef je het alleen nog maar op te (laten) schrijven. Dat is na een grondige intake relatief weinig werk. Hoewel het internet er al vol mee staat geven we hier toch nog een aantal do’s en don’ts voor wie zelf aan de slag wil.

Structuur

Een goed gestructureerde tekst is prettiger leesbaar, beter te onthouden en beter te begrijpen. Maak gebruik van duidelijke tussenkopjes. Vermijd het overmatig gebruik van bullet points. Vaak bieden ze niet meer dan schijnoverzichtelijkheid en gaan ze ten koste van de zeggingskracht. Je eerste structuurelement is de functietitel. Kies een titel die aansluit bij de benaming waarmee jouw ideale kandidaat zoekt. Het is helemaal niet erg als dat afwijkt van de interne benaming.

Relevantie

Probeer niet compleet te zijn. Een te uitgebreide functie- of organisatiebeschrijving kan zelfs de meest interessante vacature saai doen lijken. Stem de tekst af op waar jouw doelgroep naar op zoek is. In het ideale geval hoef je (vrijwel) niets te eisen en is de kandidaat prima in staat haar of zijn geschiktheid te beoordelen. Vraag je in elk geval altijd af wat voor jouw doelgroep het nut is van informatie die je opneemt (het is bijvoorbeeld zelden relevant hoe de vacature is ontstaan). Verwijs eventueel door naar uitgebreidere informatie op je recruitmentsite.

Overtuigingskracht

Verkoop de functie en je organisatie. Sluit aan bij wat je doelgroep zoekt. Laat jezelf van je beste kant zien, maar wek geen verwachtingen die je niet waar kunt maken. Gebruik de argumenten/pull-factoren die je hebt verzameld waarom een kandidaat voor de functie zou moeten kiezen. Zorg voor een sterk begin dat de nieuwsgierigheid prikkelt en eindig uitnodigend (CTA).

Tone-of-voice

Spreek de taal van je kandidaten. Gebruik een persoonlijke (we/u/je) en actieve stijl. Formuleer helder en bondig. Vermijd spelfouten, clichés en holle frasen (enthousiaste alleskunner, flexibele, resultaatgerichte spin-in-het-web, zie ook: relevantie). Denk vanuit de kandidaat en niet vanuit jezelf.

Nog meer tips?

Doe je voordeel met de gecombineerde e-learning en workshop Schrijven van vacatureteksten.  Een hele praktische aanpak waarin je leert doelgroepgerichte en wervende vacatureteksten te schrijven. Ook heel nuttig als je beter de vacatureteksten van anderen wilt beoordelen.

Andere interessante blogs

Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.

Download hier het E-book over Recruitment Marketing Automation

/
Download hier het E-book Recruitment Marketing Automation: Dit is jouw gids om kennis te maken met marketing automation toegepast op recruitment
Header - Q&A

Antwoord op al jouw vragen over de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie!

/
Wij hebben Marion de Vries - docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie - vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Rapport verloopcijfers 2023

Download rapport 'Verloopcijfers 2023'

/
Download hier het rapport 'Verloopcijfers 2023'