Een échte recruiter moet voorbij vacatures, en vooral naar strategie kijken. Dat vindt Susanne Freriks-Zeeuw, ze heeft een Senior-positie op de recruitmentafdeling van de ANWB. Een goede candidate experience is onderdeel van zo’n strategie. Niet geheel toevallig is Susanne sinds kort docent over dit onderwerp bij de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie. 

“Een goede recruiter krijgt mensen op lege stoeltjes, maar een écht goede recruiter kan veel meer.” Dat zijn de woorden van Susanne Freriks-Zeeuw, een Senior op de recruitmentafdeling van de ANWB. In haar ogen doen vakgenoten die alleen vacatures invullen zichzelf kortom tekort. “Een echte professional zorgt voor een strategie waarmee hun organisatie zich op lange termijn van talent verzekert.”

Langetermijnstrategie cruciaal

Wie wil weten wat zo’n lange termijn-strategie belangrijk maakt, hoeft volgens Freriks-Zeeuw alleen maar naar verwachtingspatronen bij hiring managers te kijken . “Het zal je verbazen hoeveel van hen nog steeds denken dat er talent te over is”, begint ze te vertellen. “Maar geloof mij: als je pas kandidaten gaat zoeken op moment dat er een nieuwe vacature is, zal het aantal sollicitanten beperkt blijven, en gaat zo’n manager flink op z’n neus kijken - de arbeidsmarkt is tenslotte krap. Stippel je in plaats daarvan een duidelijke visie op je recruitment uit, en word je een herkenbare en aantrekkelijke werkgever? Dan gaat de response rate op sourcing omhoog, en krijgt die hiring manager hopelijk wél de keus die hij had verwacht.”

Recruiters die hun opdrachtgevers iets te kiezen willen geven, zullen zichzelf kortom niet zozeer als headhunters en selecteurs moeten presenteren, maar als strategie-adviseurs en gesprekspartners, vindt Freriks-Zeeuw. “Nu is het nog vaak zo dat een recruiter van bovenaf krijgt te horen welk profiel hij moet zoeken, om vervolgens aan die zoektocht te beginnen. Het zou echter veel beter zijn als een recruiter het gesprek aangaat met een opdrachtgever, bijvoorbeeld over de kwalificaties van het gezochte profiel. Dus: wie zoek je en waarom? En zijn de gezochte kwalificaties wel toekomst-proof? Dingen dus, waar een een hiring manager misschien niet over na heeft gedacht, en waarmee jij als recruitment-expert het verschil kunt maken.”

Candidate experience belangrijk onderdeel

De geëvolueerde recruiter moet het met een opdrachtgever kortom over employer branding kunnen hebben. Maar ook een goede candidate experience is onderdeel van een recruitmentstrategie, weet Freriks-Zeeuw. Ze vindt dat onderwerp zelfs zo interessant, dat ze bij de Leergang Recruitment er sinds kort docent in is geworden.

“Die training begin ik altijd door cursisten elkaar restaurants aan te laten raden”, vertelt ze over haar aanpak. “En wat blijkt dan natuurlijk? Ze adviseren elkaar alleen maar tentjes waar ze zelf goede ervaringen mee hebben! Werkgevers kunnen van diezelfde dynamiek profiteren: mensen komen immers sneller op je af als hun omgeving een goed woordje voor je over heeft. De kern van een goede candidate experience is kortom: zorg dat iedereen die ooit in je funnel heeft gezeten blij met je is, zodat ze mensen in hun netwerk naar jou toesturen.”

Gevoel dat sollicitatie iets oplevert

Of Freriks-Zeeuw een voorbeeld van een goede candidate experience heeft? Ja, blijkt als ze over een werkgever in de zorgsector begint. “Daar kregen sollicitanten die waren afgewezen een gesprek met een employability adviseur aangeboden: die hielp hen met concrete stappen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Voor werkzoekers is dat soort hulp natuurlijk goud waard, en dus waren de sollicitanten de werkgever enorm dankbaar. Alleen dat idee al - een sollicitant die je dankbaar is, terwijl je hem net hebt afgewezen - vind ik geweldig.”

Betekent dat dat iedere werkgever nu een employability coach in de arm moet nemen? “Natuurlijk niet”, vertelt Freriks-Zeeuw. “Het voorbeeld dat ik geef is misschien wel wat extreem. Maar de les die recruiters eruit moeten trekken, is denk ik duidelijk: zorg ervoor dat mensen het gevoel krijgen dat hun sollicitatieproces hen iets heeft opgeleverd, ook wanneer ze de baan uiteindelijk niet krijgen. Dat kan met een coach, maar ook op andere, veel simpelere manieren.”

Zelf vakvolwassen professional worden?

Ben jij een recruiter (in spé), en wil je graag de transitie van selecteur naar vakvolwassen recruiter maken? Dan is de Leergang Recruitment, die aanstaande 9 oktober begint, echt wat voor jou. Via onderstaande button vind je meer informatie en kun je je meteen inschrijven.

Susanne Freriks-Zeeuw

Susanne is professional met ruime werkervaring op het gebied van total talent acquisition. Haar  hart gaat sneller kloppen van ingewikkelde integrale vraagstukken, waarbij meerdere disciplines zijn betrokken. Susanne heeft oog voor mensen, resultaten en details en voelt zich het beste thuis in een (grote) organisatie met verschillende bestuurslagen.

Andere interessante blogs

Header-vooroordelen

Met deze methoden houd je het sollicitatiegesprek vooroordeel-vrij

/
Mensen zitten vol vooroordelen. Hoe zorg je ervoor dat je deze niet meeneemt in gesprekken met kandidaten? Je leest het in deze blog.
Wat is referral recruitment

Wat is referral recruitment?

/
Wat is referral recruitment nou precies en hoe belangrijk is het? In deze blog lees je alles wat jij wil weten over referral recruitment.
Onboarding

Verbeter jouw onboarding op basis van deze 5 punten

/
Wat mag niet missen in een onboarding? In deze blog lees je 5 punten die aanwezig zijn in iedere uitstekende onboarding.
Webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?

Webinar 'Wat moet ik als recruiter of amc-pro met AI?'

/
Meld je aan voor de replay van het webinar 'Wat moet ik als recruiter of AMC-pro met AI?
Checklist voor startende recruiters

Download hier de checklist voor startende recruiters

/
Download hier de checklist voor startende recruiters: een handig hulpmiddel bij het opbouwen van een solide basis in het vakgebied.
Regeren is vooruitzien

Regeren is vooruitzien - het belang van een strategische blik op recruitment

/
Het investeren in een arbeidsmarktcommunicatieplan verdien je dubbel en dwars terug, In deze blog 10 redenen waarom.

Download hier het E-book over Recruitment Marketing Automation

/
Download hier het E-book Recruitment Marketing Automation: Dit is jouw gids om kennis te maken met marketing automation toegepast op recruitment
Header - Q&A

Antwoord op al jouw vragen over de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie!

/
Wij hebben Marion de Vries - docent van de Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie - vragen gesteld waar jij graag een antwoord op wil krijgen.
Rapport verloopcijfers 2023

Download rapport 'Verloopcijfers 2023'

/
Download hier het rapport 'Verloopcijfers 2023'