Het verleiden van talent om te solliciteren is de grootste uitdaging voor wervingsprofessionals in 2017, blijkt uit Stand van Werven. Bijna zes op de tien (59%) wervingsprofessionals noemt dit als belangrijkste uitdaging van 2017 en het is daarmee in vergelijking met 2016 maar één van de weinige uitdagingen die significant aan belang heeft gewonnen. Daarmee is het accent duidelijk veranderd ten opzichte van 2016, waar dat vooral lag op het vinden en bereiken van talent. Deze twee prioriteiten staan op respectievelijk de derde en tweede plek. Vooral het vinden van talent (de nummer 1 uitdaging van 2016) heeft aan belang verloren, maar ook het benaderen van talent (sourcing strategie) wordt in 2017 minder als uitdaging gezien.

Van meer kandidaten naar slimmer verleiden

Wervingsprofessionals zijn door het gebruik van data, social media en recruitmenttechnologie steeds beter in staat om talent te vinden, waardoor het vinden an sich aan belang verliest. Tegelijkertijd realiseren steeds meer wervingsprofessionals zich dat talent nog niet zo makkelijk is te verleiden tot een serieuze sollicitatie. Met alleen vinden kom je er dus niet… in het verleiden zit de sleutel tot succes.

Focus op Recruitment Marketing

Conversiegericht verleiden om te solliciteren heet ‘recruitment marketing’. Met behulp van data, slimme hulpmiddelen en technologie een potentiële kandidaat ombuigen naar een sollicitant. Deze ‘technische’ vorm van verleiden wordt gezien als de grootste uitdaging van 2017. Om als wervingsprofessional meer invloed te krijgen op de conversie, zal zij:

  • Meer A/B testen moeten gaan doen
  • Durven en moeten verbeteren op basis van data
  • Experimenteren en omarmen van recruitmenttechnologie
  • Meer moeten gaan meten
  • Inzetten op candidate experience
  • Opleiden en trainen van recruiters en vacaturehouders

Aan de slag met Recruitment Marketing?

Op donderdag 7 december vindt het seminar Recuitment Marketing plaats. Tijdens dit seminar leert u o.a. om latente baanzoekers te vinden in (online) communities, doelgroepen in kaart te brengen door middel van data-analyse tools, tech innovaties waar u slimmer door gaat werven, doelgroepgericht benaderen en verleiden met storytelling en de kracht van impact en een goede candidate experience: van kandidaat naar ambassadeur. Lees hier voor meer informatie en/of schrijf direct in.

De Stand van Werven 2017

In februari 2017 is een online enquête uitgezet onder de de contacten van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, de (nieuwsbrief) lezers van www.werf-en.nl en de contacten van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie, Intelligence Group en Nr29. Verder is de enquête actief gepromoot op social media zoals Twitter, Facebook en LinkedIn. Na schoning hebben in totaal 384 personen de vragenlijst correct en volledig ingevuld. Het gehele onderzoek kunt u hier downloaden. Voor inhoudelijke vragen kan contact opgenomen worden met Geert-Jan Waasdorp, 088 730 28  00.