
Dag 1
Werving
Werkgevers zetten employer branding in om te laten zien dat ze een goede werkgever zijn. Employer branding is: ‘Hoe zet een organisatie zichzelf neer op de arbeidsmarkt? Wat zeggen anderen over jouw bedrijf? Een soort reflectie van wie jij bent als werkgever. Organisaties met een goed werkgeversmerk vullen vacatures makkelijker in en houden werknemers langer in dienst.
We zullen het er allemaal over eens zijn dat een goed employer brand oftewel werkgeversmerk belangrijk is voor een organisatie. In het artikel van deze dag lichten we de volgende zaken uit:
Een organisatie krijgt een voorsprong op het binnenhalen en binnenhouden van talent door het ontwikkelen, onderhouden en uitbouwen van een sterk werkgeversmerk. Daarom is employer branding belangrijk voor elke organisatie en op elk moment. Lees in dit 13 pagina’s tellende e-book de 20 voordelen die employer branding zowel intern als extern biedt.
Een sterk werkgeversmerk bindt huidige medewerkers, trekt nieuwe medewerkers aan en werkt als vliegwiel voor jouw personeelswerving. Wij hebben 10 kenmerken voor jou op een rij gezet waar een sterk employer brand aan moet voldoen.
Het uitgangspunt van employer branding is de werkelijke identiteit oftewel wat jouw huidige medewerkers van jou vinden. Het gaat om het scheppen van een realistisch en authentiek beeld, waarbij je wel ambitie mag tonen richting de gewenste identiteit.
Het werkgeversmerk maakt onderdeel uit van het corporate merk. Een sterk corporate merk, hoeft echter nog geen sterk werkgeversmerk te zijn. Andersom helpt een sterk werkgeversmerk wel om het corporate merk te versterken.
In de boardroom wordt employer branding nog wel eens gezien als het voeren van campagnes. Campagnes zijn geen employer branding, maar kunnen hier wel onderdeel van uit maken.
De werkgeverspositionering is een van de belangrijkste en moeilijkste onderdelen van employer branding. Hoe ga jij op een onderscheidende en ook authentieke wijze positioneren ten opzichte van jouw arbeidsmarktconcurrenten?
Employer branding begint met een sterke naamsbekendheid, maar dat is niet voldoende voor employer branding. Het gaat hierbij om de houding die mensen hebben ten opzichte van uw organisatie als werkgever. Pas als deze positief is, versterkt dit jouw werkgeversmerk.
Je hoeft niet een sterk employer brand te zijn in heel Nederland, als je alleen een vestiging hebt in het noorden van het land. Een sterk employer brand kan lokaal, regionaal of in een specifieke sector zijn.
Een employer brand bouw je niet op in een paar maanden. Het kost jaren om een duurzaam merk op te bouwen dat blijft hangen.
Mensen willen graag werken bij werkgevers met een sterk werkgeversmerk. Dit is terug te zien in de hoeveelheid en kwalitatieve open sollicitaties.
Opbouwen van een sterk werkgeversmerk kost jaren. Er hoeft echter maar iets te gebeuren of het loopt een deuk op.
Medewerkers vormen de identiteit van de organisatie (zie 1). Wanneer zij zich herkennen in het employer brand zullen ze zich verbonden voelen met de organisatie en trots zijn op de organisatie.
Binnen arbeidsmarktcommunicatie en employer branding wordt storytelling steeds belangrijker. Wat is het verhaal van jouw organisatie voor jouw medewerkers en potentiële medewerkers? Hoe zorg je voor succesvolle employer storytelling? Hieronder 11 tips om met jouw organisatieverhaal het verschil te maken bij jouw huidige en nieuwe medewerkers.
Medewerkers vertellen alleen verhalen door die echt zijn. Ga daarom niet alleen uit van de ambitie (toekomstige situatie), maar vertel ook duidelijk over de historie en het nu.
Jouw doelgroep moet zich herkennen in het verhaal. Het verhaal moet relevant voor ze zijn. Zorg dat je de juiste taal spreekt van jouw doelgroep, bijvoorbeeld door gebruik te maken van de juiste woorden en/of beelden.
Zorg voor een goede rode draad in jouw verhaal. Een onderdeel wat steeds terugkomt en wat het onthouden makkelijk maakt, oftewel de kern van uw verhaal.
Herhaling is het sleutelwoord bij storytelling. Een verhaal dat mensen vaker horen, kunnen ze beter onthouden en doorvertellen.
Alleen jouw verhaal delen is te weinig. Je zult continu met bewijzen moeten komen dat jouw verhaal klopt. Van testimonials tot uitslagen van medewerkersonderzoeken en score in werkgeversrankings. Dit versterkt het verhaal over jouw organisatie en daarmee de geloofwaardigheid.
Een verhaal dat persoonlijk is, maakt het klein. Vertel over de zolderkamer waar de oprichter van de organisatie ooit begon. Of over een grote verandering of moeilijke periode waar de organisatie succesvol uitkwam. Je stelt je kwetsbaar op door het persoonlijk te maken en dat blijft hangen bij mensen.
Een verhaal dat anderen vertellen over jouw organisatie is veelal sterker dan dat je het zelf doet. In arbeidsmarktcommunicatie zien we dat veel terug in testimonials. Laat jouw huidige medewerkers bijvoorbeeld in een film samen het verhaal vertellen over jouw organisatie.
Emotie kan helpen bij jouw verhaal. Of het nu humor is of iets verdrietigs, het geeft jouw employer story een extra lading die kan helpen om jouw verhaal te laten beklijven.
Ga de interactie aan met jouw doelgroepen. Luister wat ze over jou zeggen en reageer. Dit creëert betrokkenheid van die doelgroep bij jouw organisatie. Je kan niet alleen mensen bedanken die jouw verhaal delen of waarderen, maar ook inhaken op negatieve reacties.
Een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Zet bij verhalen veel afbeeldingen, foto’s en video’s in, gevolgd door animaties en tekst. De kracht van visuele content is dat het verhaal dat je wilt vertellen snel helder is.
Een goed verhaal is het delen waard en dit kan je faciliteren door jouw verhaal ‘sharable’ te maken. Via social media buttons op jouw recruitmentsite of met een powerpointpresentatie op Slideshare.net. Door een infographic op Pinterest of een video op Youtube die mensen kunnen liken en delen.
Ook de manier waarop kandidaten het hele recruitmentproces beoordelen is een indicator die belangrijker wordt. Het effect van een candidate experience geldt tegenwoordig niet meer alleen voor de huidige vacature, maar ook voor vacatures in de toekomst. Met de social media van tegenwoordig kan een slechte candidate experience cruciale gevolgen hebben voor een bedrijf.
Gemiddeld 72% van de kandidaten met een slechte candidate experience deelt zijn ervaring in het openbaar
Bijna 60 procent van de werkzoekenden heeft wel eens een slechte ervaring gehad, en 72 procent van hen heeft dat gedeeld met collega’s, vrienden, via social media of via een werkgevers-reviewsite.
Om de candidate experience van je organisatie te verbeteren, kun je navragen hoe (afgewezen) kandidaten de sollicitatieprocedure hebben ervaren. Je kunt ze bijvoorbeeld via automatisering enquêteren. Je kunt ze ook vragen een reactie achter te laten op je vacaturesite. Maar misschien komt dat pas in een later stadium wanneer je al hebt geprobeerd de candidate experience te verbeteren.
Ook een interessante om bij te houden is het percentage sollicitanten dat op gesprek komt en uiteindelijk wordt aangenomen. Dit heet het Interview to offer. Ga ook eens na of de tijd die het de sollicitant kost ideaal is. Tegenwoordig moet de gemiddelde kandidaat 4 gesprekken voeren die bij elkaar 3 uur en 3 kwartier kosten. Zowel voor de organisatie als voor de kandidaat een flinke tijd.