Dag 1
Werving
De afgelopen 4 werkdagen heb je de 4 doelen van arbeidsmarktcommunicatie leren kennen. Samen vormen zijn het geheel voor het opzetten van een goede strategie voor jouw organisatie. Het is nu aan jou om met deze kennis een mooi concreet plan te maken en tot een arbeidsmarktcommunicatiestrategie te komen om de doelstellingen te behalen.
We geven je nog een aantal handvatten:
Het bepalen van een strategie is ook afhankelijk de eventuele veranderingen in jouw omgeving. Kijk bijvoorbeeld naar vergrijzing en samenwerkingen in het onderwijs. Wat dacht je van de GDPR/AVG? Deze privacywet heeft veel invloed op hoe organisaties moeten handelen. Maar de meest invloedrijke factor is nog wel de krappe arbeidsmarkt. Nu sollicitanten de vacatures voor het uitkiezen hebben, moet je als organisaties zeker even goed nadenken over hoe je dat schaarse aanbod van arbeid naar je toe kunt trekken.
Bij een passende strategie staat de kandidaat centraal, is er oog voor een zo hoog mogelijke candidate experience en wordt er van alles aan gedaan om het recruitmentproces zo kort mogelijk te maken. Met de juiste strategie kun je de arbeidsmarktcommunicatie-inspanningen van de organisatie managen.
Het bepalen van de strategie is een onderdeel van arbeidsmarktcommunicatiemanagement. Hierbij gaat het om het aansturen en beheersen van de strategie, organisatie, realisatie en evaluatie van alle inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie binnen een organisatie.
De arbeidsmarktcommunicatiestrategie geeft de doelstellingen en richting weer voor jouw organisatie met betrekking tot de arbeidsmarktcommunicatie. De strategie behelst minimaal 3 jaar en biedt jouw organisatie voor langere tijd houvast voor de te varen koers. Uitgangspunten van de arbeidsmarktcommunicatiestrategie zijn de organisatie-, HRM- en recruitmentstrategieën. Met de arbeidsmarktcommunicatiestrategie krijg je vervolgens houvast bij het opstellen van het jaarplan en verlies je de langetermijndoelstellingen niet uit het oog.
De organisatie moet zorgen dat de strategie tot leven komt en wordt uitgevoerd. Hiervoor moet een en ander worden georganiseerd en moeten er antwoorden komen op vragen als:
De organisatie van arbeidsmarktcommunicatie lijkt eenvoudig, maar in de praktijk loop je al snel tegen zaken aan als het gebrek aan begrip en draagvlak voor arbeidsmarktcommunicatie op managementniveau en de niet altijd gewenste samenwerking tussen P&O en communicatie.
Wanneer je een strategisch meerjarenplan hebt en de arbeidsmarktcommunicatiefunctie hebt ingericht, moeten de doelstellingen worden gerealiseerd. Strategie moet worden vertaald naar tactiek en operatie. Doe je zaken zelf of besteed je ze uit? Hoe zorg je ervoor dat de opvolging van sollicitaties goed en snel verloopt? Hoe zorg je ervoor dat beloften worden waargemaakt. En hoe zorg je ervoor dat medewerkers ambassadeurs zijn en blijven? Het realiseren van arbeidsmarktcommunicatiedoelstellingen is dus geen eenvoudige opgave en gaat veel verder dan een campagne alleen.
Je meet achteraf natuurlijk of je strategie heeft gewerkt. Je kunt pas goed je activiteiten evalueren als je heldere en meetbare doelen hebt geformuleerd. Daarnaast is evalueren een continu proces dat je op ieder niveau kunt doen. Wat heeft één personeelsadvertentie opgeleverd? Wat was de conversie? Wat heeft een campagne opgeleverd aan respons en verhoging van naamsbekendheid? Tussentijds evalueren maakt het mogelijk om op tijd bij te sturen. Zo heb je meer kans om je einddoelstellingen te halen.
Het belang van arbeidsmarktcommunicatiemanagement zit in de geïntegreerde aanpak van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie. Het op de kaart krijgen van arbeidsmarktcommunicatie in een organisatie is één, het op de kaart houden is een tweede. Het managen van de inspanningen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie zorgt ervoor dat je beter kunt aansturen en beheersen, zodat het meetbaar bijdraagt aan het behalen van de organisatiedoelstellingen.
Op diverse data heb ik het gratis webinar ‘Optimaliseer je werving met arbeidsmarktcommunicatie’ verzorgd. Wat kan je verwachten tijdens dit webinar?
Afsluitend neem ik je mee door het programma, de opzet en leerdoelen van de eendaagse masterclass Arbeidsmarktcommunicatie, de vijfdaagse Leergang Arbeidsmarktcommunicatie en de tweedaagse Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie. Dit webinar kan je terugkijken.
Schrijf je hieronder gratis in om webinar terug te kijken.
Donderdag 4 april 2023 start alweer de 36e Leergang Arbeidsmarktcommunicatie. Deze leergang was bij de vorige edities volledig uitverkocht en is de meest complete opleiding op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie in Nederland. Deze leergang is echt iets voor jou. Hierin borduren we voort op de kennis die ik je de afgelopen 5 werkdagen heb gegeven.
De leergang bestaat uit 4 opleidingsdagen en een eindpresentatie op dag 5. Voorafgaand aan elke opleidingsdag volg je een e-learning waarin de belangrijkste theorie wordt besproken. Hierdoor ligt tijdens de opleidingsdagen de nadruk meer op de praktijk.
Lees meer informatie over onze Leergang Arbeidsmarktcommunicatie
Donderdag 29 en vrijdag 30 juni staat alweer de zeventiende succesvolle Bootcamp Arbeidsmarktcommunicatie gepland. Deze twee dagen ga je intensief aan de slag met de arbeidsmarktcommunicatie van jouw organisatie en update je jouw kennis. Deze bootcamp scoort een 8,5 op de onafhankelijke vergelijkingssite Springest.