Arbeidsmarkt is meer dan alleen vacatures invullen, het omvat ook employer branding en employee relationship management. Hoe zet je arbeidsmarktcommunicatie in, in tijden van corona?

Deze blog is gebaseerd op de webinar “Hoe kan arbeidsmarktcommunicatie jou helpen tijdens de coronacrisis?” gegeven op 20 mei 2020 gegeven door arbeidsmarktcommunicatie expert Martijn Hemminga. Wil je graag de webinar terugkijken?

Hoe om te gaan met de coronacrisis in de arbeidsmarkt?

Stel dat de coronacrisis 1,5 jaar aanhoudt en je doet 1,5 jaar niks aan jouw arbeidsmarktcommunicatie. Dan kun je je voorstellen hoeveel tijd, geld en moeite het kost om het weer op te starten na 1,5 jaar.

Het hoeft nu niet op hetzelfde tempo als voor de crisis, maar steek zeker nog moeite in jouw arbeidsmarktcommunicatie zodat het opstarten straks minder moeite kost en je er toch stiekem rendement uithaalt. Dit is de essentie van hoe jij jouw arbeidsmarktcommunicatie het beste kan aanpakken in de coronacrisis.

Wat is de actuele stand van zaken?

We hebben op dit moment te maken met een tweekoppig monster. Waarbij het ene hoofd groter is dan het andere hoofd. Aan de ene kant zijn er 160.000 minder banen dan voor de crisis. Hierin zijn de MBO-4 stages flink getroffen en worden veel traineeships opgezegd. Hopelijk is dit tijdelijk, anders worden deze beslissingen op de lange termijn flink gevoeld. Als je geen traineeships aanbiedt, heb je over 5 á 10 jaar een gat in je management.
Aan de andere kant is er een explosie aan vacatures zoals postbezorging, thuishulp, zorg in zijn algemeen, bouw en docent Nederlands. Ook accountantskantoren lijkt beperkt invloed te voelen van de coronacrisis.

Wat houdt arbeidsmarktcommunicatie ookal weer in?

Je wilt dat medewerkers betrokken zijn bij jou organisatie en de doelen van jouw organisatie nastreven. Arbeidsmarktcommunicatie is hier een groot onderdeel van en bestaand uit werving, verbinden, employer branding en employee relationship management. Employer branding is het bouwen aan jouw werkgevers imago. Traditioneel zou je dat doen met campagnes, maar employer branding kan ook heel goed zonder campagnes. Zichtbaarheid op de campus en relevante opleidingen is een goede vorm van employer branding. En als het gaat om relatiemanagement, dan hebben we het ook over referral recruitment en talent pooling. Zonder dat je nu nieuwe medewerkers nodig hebt, kun je alvast een relatie opbouwen met relevante doelgroepen. Al deze facetten zijn knoppen waaraan je moet draaien, maar wel knoppen die altijd aan blijven staan.

Welke plaats heeft arbeidsmarktcommunicatie in de huidige situatie?

We zien nu dat er een kruis gaat door de werving en iedere vacature moet worden goed gekeurd door de directie. Toch moet je door met arbeidsmarktcommunicatie om de problemen op de lange termijn te voorkomen.
In de huidige tijd is het soms noodzakelijk om afscheid te nemen van medewerkers, maar bij goede arbeidsmarktcommunicatie is het zaak om het medewerkers die blijven uit te leggen waarom andere teamleden de organisatie gaan verlaten.
Laat de recruiters die blijven nadenken over vragen die al een tijdje op de plank liggen:

  • Hoe zit het met de stages vanaf september?
  • Hoe zit het met de vakantiekrachten?
  • Corona maatregelen, hoe toe te passen?

Mogelijke scenario’s

Iedereen is aan het plannen, worst case scenario, best case scenario.Er zijn in de kern 4 situatie's:

  • Meer vacatures
  • Evenveel vacatures
  • Minder vacatures
  • Geen vacatures

Wil je weten wat je het beste kunt doen in deze scenario's? Bekijk dan de replay van het webinar: “Hoe kan arbeidsmarktcommunicatie jou helpen tijdens de coronacrisis?” gegeven op 20 mei 2020 gegeven door arbeidsmarktcommunicatie expert Martijn Hemminga.

Welke opleidingen kun je nu volgen rondom arbeidsmarktcommunicatie?

Als deze topics behandelen wij in onze 2 opleidingen op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie.

Op 6 en 7 juli organiseren wij de bootcamp arbeidsmarktcommunicatie. In twee dagen werken wij intensief aan jouw kennis over arbeidsmarktcommunicatie in de huidige situatie:

  • Bootcamp
  • 5 dagdelen
  • 2 dagen
  • Aansluitend
  • 1,5 meter sessies

Is dit een interessante opleiding voor jou? Lees hier meer informatie over de opleiding.

Op 22 september start de leergang arbeidsmarktcommunicatie. De meest complete opleiding op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie in Nederland waarin je ontdekt hoe je arbeidsmarktcommunicatie het beste kunt inzetten voor jouw organisatie:

Is dit een interessante opleiding voor jou? Lees hier meer informatie over de opleiding.