20% van de mensen die een carrièreswitch maken, blijken dit te danken te hebben aan hun netwerk. Dit blijkt uit onderzoek van Intelligence Group. Referrals staan hiermee nog boven o.a. uitzendbureaus en vacaturesites. Daarmee scoren referrals hoger dan bijvoorbeeld vacaturesites of uitzendbureaus. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat Nederlanders niet altijd het gedrag vertonen dat hierbij past. Bij uitvragen waar gezocht wordt naar een nieuwe baan, wordt vacaturesites (54%) als eerste genoemd, referral (34%) en open sollicitaties (32%) volgen vervolgens op gepaste afstand. Uit het onderzoek komt echter naar voren dat referral het meest effectief is. 1 op de 5 Nederlanders blijkt via het eigen netwerk een baan te vinden. Vervolgens vindt 14 procent een nieuwe baan via vacaturesites en 8 procent via uitzendbureaus.

Referral vaker van toepassing voor seniors

Uit onderzoek blijkt dat 23% van de seniors een baan vinden via referral. Junior en medior komen in 19% van de gevallen aan hun nieuwe werkgever via referral. Dat is ook logisch, want zij hebben een groter netwerk opgebouwd door de langere tijd die zij werkzaam zijn. En dat komt mooi uit voor recruiters. Referral is namelijk een relatief goedkope manier om te werven en levert bovendien goede kandidaten op.

Ook aan de slag met referral en hierover meer weten?

Heleen Stoevelaar verzorgt in april de masterclass en workshop referral recruitment. Tijdens de masterclass Referral recruitment op 9 april leer je hoe je een goede basis legt om effectief te werven via referrals. Op 25 april tijdens de workshop Referral Recruitment maak je de start naar een strategisch referral programma voor jouw organisatie, compleet met strategie, doel en idee. De workshop is een verlengstuk van de masterclass. Ze zijn beiden los te volgen, maar een combinatie is natuurlijk het effectiefst. Bij inschrijving voor beide trainingen ontvang je 290 euro korting met de kortingscode combi-ref2.